Saturday, February 20, 2021

Paralleelmaailmad ja liikumisvabadus.

Vaatan numbrite trende inseneri pilguga, loen uudiseid ja kodanike kommentaare olukorra kohta ning mõtlen: kas me asume ikka samas reaalsuses, või hoopiski paralleeluniversumites. Samas peaks puhas matemaatika ka ufolastele sama olema, isegi poliitiliselt ei õnnestud omal ajal seda kuidagi kallutada. 

Eesti elanike arv 2020 1.326 mlj, 19Feb 7 päeva keskmine uute nakatunute arv päevas 751.
Ontario elanike arv 2020 14.745 mlj,  19Feb 7 päeva keskmine uute nakatunute arv päevas 1016.

Eestis saja tuhande elaniku kohta uusi nakatunuid 56.6 päevas, Ontarios 6.9 päevas (kahe nädala jaoks korrutage 14'ga mõlemad numbrid). Igatahes eilse seisuga oli Eesti suhteline nakatumine 8X (kaheksa korda) kõrgem kui Ontarios aga piirangud oluliselt leebemad. Meil Ontarios maapiirkondades paari päeva eest leevendati piiranguid aga Torontos ja põhilistes asustuskeskustes pikendati kõige karmimat "Stay at Home" ehk "Püsi Kodus" eriolukorda 9 märtsini.

Kolm võimalust: kas Ontarios reageeritakse hullult üle, Eestis on juba käega löödud või siis asume tõepoolest erinevates paralleelsetes universumites, kus kehtib teistsugune loogika.

Inimeste põhilised murekohad piirangutega seoses puudutavad liikumisvabadust ja suhtlemisvõimalusi. Tere tulemast nõuka aega😁 Minu põlvkond, natu nooremad ja kõik vanemad mäletavad väga hästi, et väljaspoole "sotsialistlikku sõprusühendust" oli sisuliselt võimatu reisida. Ülemere Soome oli vaid märg ja värviline unistus, kust tuli telepilt või vahel nätsu turistidelt. Kurat, vanem põlvkond elas üle 40 aasta ilma reisimisevõimalusteta. Tänapäeva kodanikud lumehelbekesed ei suuda aastat ilma suusa või lõunamere puhkuseta veeta??? Korrektsuse huvides pean tunnistama, et mind personaalselt häirib see samuti hullupööra. Samas kõrvalt vaadates naljakas milliseid prioriteete heaolu ühiskonnas lausa inimõigusteks peame.

Suhtlemisvõimaluste koha pealt sama lugu. Kuldsel stagna ajal polnud telefonegi enamusel inimestest internetist rääkimata. Ainult põhjaranniku rahvas sai Soome telekat nautida, ülejäänud pidid rahulduma kohaliku, Moskva ja vedamise korral Leningradi kanaliga. Raadio puhul oli valik veidi laiem, eriti kui keeli juhtusid oskama.

Aga praegu tuntakse põhiliselt puudust muidugi personaalsest suhtlemisest. Huvitav, miks siis kokku saades inimesed pidevalt telefonis istuvad??? See, selleks, seda pattu teen ise ka, et kipun pidevalt pilku moblasse viskama. Tegelt peaks praegune olukord tõsiselt mõtlema panema, mis tunne on vangis olla. Kõige karmimate piirangutega nagu meil Ontarios on sisiuliselt kogu ühiskond vabakäigu vangid. Kui muud head sellest ei tule siis loodetavasti hirmutab ja tõstab seadusekuulekust😁

Tänastes uudistes minu arvamust toetav vihje, et Eesti piirangud pikalt liiga leebed: Reovee koroonasisalduse seireuuringud ennustavad nakkuse leviku olulist kasvu.

Lund on siin tulnud mitu päeva, koertel aias lõbu laialt jänesejälgi ajades!


6 comments:

  1. Meil siin paralleeluniversumis on värske valitsuse plaani järgi kõik juba vaktsineeritud vähemalt valitsuse tegevus näitab nii ja pole piiranguid vaja. Eestlane on tugev murrab koroonat toore jõuga käib tööl ja rüüpab MMS-i peale. Vähemalt pooled eestlased austavad demokraatlike valikuid ja ei taha vaktsiini, ega maski kanda enam. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. 😁Hea huumor kui ainult liiga lähedal tõele poleks. Noh USA's pidada mõned piirkonnad juba karjaimmuunsusele lähenema hakkama. Muidu tore kui hind inimelude näol nii kõrge poleks.

      Delete
  2. No mina plaanin ennast küll järgmisel nädalal ära vaktsineerida lasta. Meie töö juures küll peaaegu kõik vaktsineerivad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Väga mõistlik, paraku on kuulda, et üllatavalt suur protsent inimesi ei kavatse seda teha. Mul oli millegipärast alati ettekujutus, et eestlased on haritud rahvas ja vaktsineerimise hirm ning muud ebausud pole eriliseks probleemiks.

      Delete
    2. Seda vaktsineerimishirmu hetkel tekitavad ka reaalsed tagajärjed. Vähemalt kahes koolis on väga palju õpetajaid pärast süsti haigestunud. Ühes koolis 69 süstitust lausa 15. Ja see ei ole mitte “veidi valutav süstikoht”, vaid ikka palavikuga haigeks.
      Natuke paneb nii suur haigete protsent siiski mõtlema.

      Delete
    3. Kui mõelda näiteks tuberkuloosi vaktsiini toimele - enamasti tekib imiku käsivarrele valutav mädane punn, mis on lapse jaoks valus ja ema jaoks häiriv näha, siis kui palju emasid seda vaktsiini oma lapsele sel põhjusel teha ei lase? Ma ei räägi veendunud vaktsiinivastastest, vaid neist, kes mõtlevad aastaid ettepoole? Neid vanemaid pole vist palju.
      Ma ise olen seda usku, et kui mu organismi õpetatakse haigust ära tundma ja sellega sõdima, siis on süstijärgne palavik ilmselt tolle õppuse tagajärg. Mõistes, et haiguse enda tagajärg oleks hullem pole mul raske valida.
      Eks kunagi jõuab ka minu järjekord, ausalt öeldes ootan tõesti, et saaks juba vaktsiini kätte.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!