Thursday, February 18, 2021

Pole hambaid, munadest rääkimata.

Eriti hea kostab inglise keeles :D

Orav looduses ei elaks kuidagi talve üle ilma hammaste ja munadeta ainult rohelist K tähega tembeldatud ristikulehte närides. Eesti poliitilisel maastikul on see aga täiesti võimalik kui just koroona uued tüved massiivset põntsu ei pane.

Valitsuse uued "piirangud" (võite lingile klikkides tutvuda) on minu tagasihoidliku arvamuse kohaselt täiesti hambutud ja ebapiisavad, eriti kui võrrelda Ontario ja Torontoga. Meil muideks linnapea palus provintsi valitsuselt eriolukorda ja täielikku lockdowni veel kahe nädala võrra pikendada vähendamaks kolmanda laine tõenäosust. Ehkki üldine uute nakatumiste hulk on Ontarios stabiliseerunud umbes tuhande peal, siis originaalviiruse taandumise juures on uutesse tüvedesse nakatumine märgatavalt intensiivistunud.

Ma kardan, et Eesti valitsuse otsus tekitab mõne nädala pärast olukorra, et riik tuleb ikkagi lukku keerata ja seda olukorras, kus haiglad ei suuda kõigile abivajajatele ravi ning hooldust pakkuda. Loodetavasti eksin, eks aeg näitab. Praktika on tõe kriteerium. 

Mis seal ikka, oleme nõuka korra üle elanud elame ka koroona. Nagu tollelgi ajal on mõistlik enda tervise ja heaolu eest vastutus enda peale võtta mitte riigile lootma jääda.  

6 comments:

  1. Enne sinu blogi oli mu feedlys üks teine blogi.
    https://iibis.wordpress.com/2021/02/18/nagu-vanad-kingad/

    ütleb kõik ära eestlaste arusaamise kohta " meil on karm koroona ja me peame võimalikult vähe väljas käima".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Üks nüanss veel. Täna hommikul mõtlesin, et kui huvitav, ma olen kevadest saadik võidelnud nn rootsi süsteemi eest ja samal ajal pidanud korralikult eneseisolatsiooni. Samal ajal ( oli jälle mingi uuring, mille linki ma ei leia) toetab üle poole elanikest " karmimat kätt ja piiranguid", aga nendest leebetest kinni ei pea.
      Tundub, et paljudel on ikkagi veres, et kui ei sunnita siis ei tee.

      Delete
  2. Pakun, et Toronto 3 laine ei jää tulemata. Lukustage palju soovite. 💁
    Mina ise ka Iibise moodi. Käin tööl, trennides. Koolivaheajal läheme teatrisse ja KuMusse plaanin ka minna. 🙈
    Kennan maski, hoian vahet. Aga ainult kodus ka istuda ei taha. Usun, et pigem peame õppima sellega elama, mitte riike ja linnu lukustama.

    ReplyDelete
  3. Kuidas Kanadas on kompentsatsioonidega (ajutiselt) töö kaotanud sektoritega - nii töötajate kui ettevõttete poolele? Eesti piirangute leebuse üks põhjuseid on see, et riik ei jõua/ ei taha sulgemisi kinni maksta.

    ReplyDelete
  4. Huvitav nüanss on see, et enamus kanadalasi minuga sarnase arusaamisega, eestlastest erinevus (kui teid uskuda) selles, et valitsuse määrusi kodus istumise kohta absoluutne enamus järgib ja seega pidurdus ka nakkuse levik. Järgimise põhjuseks ka karmid trahvid, kaks tüüpi said eile koroonapassi võltsimise eest üks 10000 teine 7000 taala trahvi.

    Kolmanda laine koha pealt sõltub palju tänasest, kas Toronto piiranguid vähendatakse või mitte. Laine tuleb ilmselt nii või teisiti kuid piirangutega märksa madalam ja meditsiinisüsteem peab vastu.

    Esimese laine ajal oli kompensatsioon kõigile töö kaotanutele teatud tingimustega 1300 euri kuus. Torontos muidugi sellega ära ei ela aga asi seegi, kui mingit muud sissetulekut pole. Teise (oluliselt kõrgema) laine ajal on asutud toetama väikeettevõtlust et selle kaudu vähendada inimeste vallandamist. Tavakodanik saab töötu abiraha tööst ilmajäämise korral. Tuleb tunnistada, et väga paljud väikeettevõtted on juba pankrotti läinud ja hulgal kodanikel probleeme üüri maksmisega (ajutiselt ei tohi välja tõsta võlgnikke).

    ReplyDelete
  5. Täiendus: Täna pikendati eriolukorda koos kodusviivimise kohustusega kuni 9 märtsini kuna vastasel korral saabub märtsi keskpaigaks kolmas laine, mis on eelmistest hullem. Canada peaminister pidas ennelõunal pika pressikonverentsi sel teemal.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!