Sunday, February 7, 2021

Seaduslik varas

Vene keeles võib vahel päris täpseid väljendeid leida, kuidas teistmoodi Kremli pealikut nimetada. Venemaa puhul momendil tegu haruldase ja murettekitava nähtusega, kus organiseeritud kuritegevus juhib tuumarelvadega varustatud suurriiki. Vaatasin eile täispikkuses läbi selle kuulsa video, mille eest vene praeguse aja tuntuim opositsionäär peaaegu ära mürgitati ja praegu kinni istub. Vaevalt keegi isegi Venemaal usub ametlikku põhjendust, et tüüp koroona karantiini reeglite rikkumise pärast trellide taha pandi.

Video on päris professionaalselt tehtud. Nõuka aega mäletavatele kodanikele tulevad ajaloolised nüansid vägagi tuttavad ette. Valetaksin, kui väidaksin, et mind miski selle video juures ei üllatanud, sest mastaapi ei kujutanud ette. Ehkki kõik on väga tuttav ja tüüpiline diktatuuride ja isevalitsejate puhul, siis millegi pärast eeldasin, et Kremli boss pole puhta ära pööranud. Paraku ilmselt eksisin. Piiramatu võim toob paratamatult kaasa massiivse korruptsiooni. Suurimaks üllatuseks on siiski fakt, et Navalnõi ikka veel elus, sest ainuüksi see video on eriliselt ebamugavaks okkaks suure juhi tagumikus.

Praeguseks on selge, et Putin lihtsalt ei saa võimu käest anda: elades nii nagu Saddam Hussein, Ceaucescu või Kaddafi nii ta ka lõpetab. Ainus loogiline ja pragmaatiline lahendus on presidendi ametis püsimine võimalikult kaua ehk siis elu lõpuni, sest mõlemate lõpud langevad eeldatavasti väga lähestikku. Muu maailma suurimaks mureks massihävitusrelvadega rezhiimi ettearvamatu käitumine agoonilises lõppmängus. Mõni ime, et vältimatut konfrontatsiooni üritatakse edasi lükata.

Venemaa suurimaks probleemiks oli, on ja jääb majandussüsteemi ebaefektiivsus: korrupteerunud süsteemi korral on edukuse määrajaks tutvused ja altkäemaksud mitte ettevõtte efektiivsus. Vaadake ja otsustage ise: 

22 comments:

  1. Seda võib nimetada kui totaalseks ajupesuks või siis vandenõuteooriaks. Kui sa usud seda mida sulle meedja koguaeg patrab, siis sa oled kaotanud iseenda kriitikameele. Vaata kuhu sind juhitakse tegelikult. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meedia kirjutatakse "i" tähega. Aga see on tühiasi, Kramli ametliku propaganda uskumine vihjab pigem kriitikameele kaotusele. Või ka millelegi muule ;)

      Delete
  2. Pealkirja leidmine on muidugi raske ülesanne, aga koos viitega, et vene keelest võib leida täpse väljendi jne, on antud puhul pealkiri eksitav. "Vor v zakone" on väga rangelt määratud seisus ja putin sinna ei kuulu mitte mingi valemiga. Venemaal kasutatakse tema ja ta sõprade kohta vahel määratlust "patsaan" eesti keeli ehk nt "kutt", aga kasutatakse ka "gopnik", mille kaudtõlge oleks nt "pätt".
    No ja esimeses lõigus on 2 faktiviga (mille eest tappa püüti - kõige varasema eest, aga video ilmus kuid hilje; mille eest praegu on vahistatud - otsitud põhjus muidugi, aga tingimisi karistuse reaalseks pööramine seoses ilmumise kohustuse rikkumisega).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noogutan Amaaliega kaasa.

      Ka väide, et Vene majandussüsteemil on mingi suurim probleem, ja et see on korruptsioon, on... ee.. ebaselge. Maailm on Lääne mõistes korruptiivseid riike täis ja neil pole nende enda arust häda midagi. Võib-olla pole ka Venemaal häda midagi? Mille järgi me üldse peaks ühte riiki või selle "hädasust" hindama?

      Delete
    2. Võtan osaliselt kriitika omaks, sest tõepoolest ei viitsinud töötada läbi materjali vene organiseeritud kuritegevuse teemal. Lihtsalt sõnasõnaline tõlge sobis imehästi, kurjategija kel võimalik seaduslikult varastada, sest ta ise ongi kõige kõrgem seadus.

      Navalnõi on loomulikult Kremli silmis surmaotsuse ka paljude teiste tegude eest ära teeninud. Video tõepoolest avaldati hiljem aga ma ei kahtle momendikski, et Kreml teadis nii selle olemasolust kui avaldamise plaanist palju varem, sealhulgas enne mürgitamiskatset. Kas käsk otseselt Kremlist tuli pole selge, ehkki motiiv sellele viitab.

      Kaurile: Venemaa ja Kanada väga sarnased toorainete ekspordil põhinevad majandused. Paraku elatustasemed ja sotsiaalne ebavõrdsus pole võrreldavad. Minu arust on põhiprobleemiks korruptiivsus, sellega seotud seaduslikkuse kallutatus ja lõpuks muidugi despootlik ühele isikule keskendunud valitsemismehhanism. Arvan, et venelased saaksid normaalse valitsuse all täiesti hästi hakkama. Aga eelneva üle võib muidugi vaielda, ka tänapäeva lääne demokraatia pole sugugi ideaalne valitsusvorm.

      Delete
  3. http://rusdemotivator.ru/demotivatory-pro-politiku/1107-politiki-samye-vernye-lyudi-ovladev-vlastyuoni-uzhe-ne-mogut-eyo-brosit.html

    ReplyDelete
  4. Tean jah, eks paranda ära. Ma ütleks, et sa levitad lihtlabast valimispropagandat ja teed sellst pööraseid muinasjutulisi järeldusi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huvitav oleks ise ka teada millise riigi millisele parteile :D

      Delete
  5. Sa ise vist ei saa aru mida Navalnõi endast tahab kujutada. Kuidagi on selline tegevus muutund koomiliseks sellega, et Navalnõi nõuab oma riigile ja rahvale sanksioone teistelt riikidelt kus ta tahab valituks saada, aga eks selline silmakirjalik ongi see liberaalsus. Veel levitad sa müüti venemaa vaesusest.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Navalnõi tahab kusagil teises riigis valituks saada??? Miks ta siis küll Venemaale tagasi vangikongi pöördus. Loogika lonkab kahe jalaga.

      Sul kõik segi kui puder ja kapsad: Venemaa on väga rikas aga venemaa kodanike valdav mass sellele vaatamata vaene, mis tuleneb äärmisest sotsiaalsest ebavõrdsusest. Googelda, aga tegelt pole mõtet, niikuinii sa ju "lääne propagandat" ei usu.

      Omaette naljakas muidugi kuidas Navalnõi suudab kõikvõimast Vene karu ärritada :D

      Delete
    2. Lääne propaganda on su ajud selliseks siledaks normaalseks ja ideaalseks pesnud.:D
      Navalnõi töö ongi kinnimajas istumine kui ta venemaa seadusi rikub.:)
      Mul savi kes seda venemaad valitseb mina ei muretse.

      Delete
  6. Navalnõi tegi nimekirja, kus on 8 oligarhi, kellele tuleks rakendada sanktsioone, selliseid, et nad ei saaks varastatud raha eest Läänes soetatud maju, jahte jne nautida. See on igati Vene rahva huvides.
    Lisaks tasub mainida, et targad, ilusad ja julged inimesed äratavad sümpaatiat enamuse hulgas, välja arvatud debiilsete putinoidide seas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tegelt muidugi pole erilist lootust, et Venemaa lähemal ajal normaalseks riigiks muutuks. Venemaad sunniks tõsisemalt järgi mõtlema totaalne isoleeritus, paraku pole selleks erilist lootust seni kuni suured Euroopa riigid peavad vene loodusvarasid tähtsamaks põhimõtetest. Äraostetud poliitikutest rääkimata.

      Võim reageerib Navalnõi suhtes hullult üle, ehkki väidab, et ta mingit ohtu ei kujuta. Telepildis on Navalnõi muidugi võrreldamatult sümpaatsem kui Kremli isake.

      Delete
    2. Keskpikas perspektiivis saab oligarhide juhitud Venemaast Hiina mõjualune territoorium. Hiinlased muidugi armutult röövivad kõik loodusvarad, lagastavad, aga neid on palju, nad ei joo ja teevad tööd. Ja sõdida nendega... ei tasu proovidagi.

      Delete
    3. Venemaa on täiesti normaalne riik. Korruptiivne, autoritaarne, ebavõrdne - ja normaalne.

      Sul on mingi oma ja hirmus idealistlik arusaam normaalsusest. Või siis ei saa ma üldse aru, mida sa mõtled.

      Delete
    4. Aga kellega Teie, lp Kaur, oma viimases sõnumis diskuteerite, st kellel on idealistlik arusaam normaalsusest, ma lihtsalt ei leia seda seisukohta kellegi repliikidest.

      Delete
    5. Nojah, ma olen ilmselt liiga kaua juba väljaspool elanud sest korruptiivne, autoritaarne ja äärmuslikult ebavõrdne ei tundu normaalne. Samas ei tundunud see normaalne ka Eestis olles. Nüüd võiks muidugi vaielda termini "normaalne" üle, mille kohta on üleüldine arusaam ja igaühe personaalne. See nõuab aga juba eraldi postitust😉

      Delete
    6. Isand TT-ga ikka, kes paar rida kõrgemal ei usu, et "Venemaa lähemal ajal normaalseks riigiks muutuks". A tal vist "normaalne" tähendab "nagu Kanada". Mispuhul tal on muidugi õigus - Venemaast õigusriiki ei saa tõesti niipea.

      Demokraatiast rääkides tasub meeles pidada seltsimees Mao mõttekäiku, et Prantsuse revolutsioon on liiga hiljutine sündmus selleks, et saaks talle mingit hinnangut anda :) Las saab ka Kanada tuhat aastat vanaks ja vaatame siis, mis on "normaalne".

      Delete
    7. Kaur, lisan Armeenia raadio kombel, et kõik on õige, aga väikeste mööndustega: mitte Mao, vaid Zhou, ja mitte Prantsuse revolutsioon, vaid 1968. aasta tudengirahutused.

      https://www.ft.com/content/a245c796-8992-11e7-bf50-e1c239b45787

      Delete
    8. Notsu - ma tegelikult tean. :) Aga jutu jaoks on Mao + revolutsioon parem.

      Delete
  7. Tt pead Kanadat praegu normaalseks riigiks?!Uskumatu lausa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huvitav millist riiki sina "normaalseks" pead? 😉

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!