Friday, August 20, 2021

Mälestused taasiseseisvumisest 30 aasta eest.

Toronto lehte ei leidnud aga NY Timesi lugesin ka!
Üks neid eredaid maailmasündmusi, mille puhul jääb eluks ajaks meelde kus olid ja mis tegid sel momendil kui teada said. Üldiselt neid mul palju pole ja enamasti katastroofid, Tshernobõl, kosmosesüstik Challengeri plahvatus, kaksiktornid, Jaapani tsunami ... 
 
30 aastat tagasi töötasin Toronto Ülikoolis kui hommikul kolleeg ligi astus ja küsis kas olen juba uudist kuulnud. Mis uudist, ei saanud kohe aru. Venemaal toimus riigipööre. Esimesel momendil mõtlesin, et tüüp teeb nalja, teine mõte, et kindlasti ajas miskit segi - neil ameeriklastel ju kõik mis Berliini müüri varemeist idapool üks puder ja kapsad. Raadiost aga kuulsin, et tõsine jama oli meie aja järgi öösel Moskvas toimunud, võimu üle võtnud niinimetatud Государственный комитет по чрезвычайному положению, ГКЧП. Gorbast pole mingit infot. Põrutasin nurgapealse lehekasti juurde ja ostsin lehe, mida tavaliselt ei raatsinud teha. Sel päeval töö tegemisest enam miskit välja ei tulnud. Ilmselt helistasin kohe kaasale ja üritasin ka Eesti kodustega ühendust võtta. Kas ja kuidas õnnestus enam ei mäleta. Kohe peale seda Eestisse saadetud kirjades ilmselt mu tollased mõtted ja tunded jäädvustatud.

1991 augustis kahekesi Torontos💕
Selfie tegin harjavarrega😜
Momendil mäletan vaid äärmiselt pessimistlikku tunnet - Nõukogude Liit tundus ikka veel nii suur ja võimas, et seda ei suuda lähemal ajal ilma massiivse verevalamiseta miski väärata. Kardetavasti saab minust samasugune pagulane nagu sõja ajal lahkunuist, kes kunagi enam Eesti pinnale ei pääsenud ega pääse. Olin üsna kindel, et vanameelseil õnnestub aeg tagasi keerata ja piirid uuesti sulgeda ning riik stalinistlikuks totalitarismiks muuta. Olles juba kaks aastat eemal olnud ei adunud neid suuri muutusi, mis vahepeal nii Eestis kui mujal NL's toimunud rääkimata rahva suhtumise kardinaalsest arengust. Mure oli vanemate ja sugulaste pärast, aga sinna polnud miskit parata.

Edasisi sündmusi sai pidevalt jälgitud nii raadio kui tv kaudu. Eesti iseseisvuse taastamine 20 augustil oli tore uudis mida ei suutnud eriti tõsiselt võtta. Võid ju kuulutada mis tahes, aga kui sul sõjalist jõudu selle tagamiseks pole, on tegu vaid deklaratsiooniga, mida võidakse kuulda võtta või mitte. Tähtsam moment oli riigipöörde läbikukkumine ja Gorba tagasipöördumine Moskvasse. Võttis ikka kuid enne kui Eesti iseseisvuse taastamine realistlikumana tunduma hakkas. NL lagunemine detsembris oli juba tõsine märk aegade pöördumatust muutumisest. Järgmiseks märgiliseks sammuks vene vägede lahkumine. Punkti pani aga alles 2004 aasta kui Eesti nii NATO'sse kui Euroopa Liitu astus.

ELAGU EESTI!!!

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!