Thursday, May 19, 2022

Over and out - kolmeks päevaks

Kivine neemik Awendas

Palgapäeval maksti eelmise aasta kasutamata jäänud ületunnid ühe jutiga kinni. Tshekil olid head ja halvad uudised koos - nii suurt summat pole kunagi korraga teeninud aga teisest küljest pole ka kunagi nii palju sellest maksudeks riigile tagasi andnud. Kokkuvõttes mõistlik oma ületunnid võimalikult suures koguses lisapuhkusena välja võtta. Tegingi kohe algust, broneerisin kolmeks päevaks telgiplatsi Awendas. Esialgu lubas head ilma, eelmine nädal oli liigagi palav, lausa nõks üle 30 soojakraadi. Reedeks ennustus muutunud: kaks järjestikust külmafronti koos juurdekuuluva vihmaga. Mis teha, selle pärast minemata ei jäta, suurema vihmaga tõmban koormakatte lõkkeplatsi kohale üles ja loen looduses raamatut. Lohutasin end: ilm ei pruugi nii hull olla kui hirmutatakse. Vähemalt putukaennustus oli täisroheline - ei sääsed, parmud ega mustad kärbsed polnud veel jõudnud välja ronida.

Koormakate üle laua ja lõkkekoha

Keegi teine ei saanud tulla, võtsin seega vaid koerad kaasa. Kui algul veidi kahtlesin kas vanaproua Kokot tasub külma ja niiske ilmaga matkale vedada siis pühapäevahommikul asjade autosse vedamise käigus tegid mõlemad kõik, et neid mitte maha ei unustataks. Iga kord kui välja asjatama läksin pistsid kahel häälel toas ulguma. Tegelt said nad juba eelmine päev aru mis toimumas kui matkaasjad üles otsisin ja altkorruselt välisukse juurde tassisin.

Matkamas kevadises metsas

Ehkki läksime ainult kolmekesi suutsin endalegi üllatuseks Hyundai universaali tagaosa kraami triiki täis laduda. Matkaasjad on plastkastis, ei viitsinud ainult vajalikku välja sortida, kogu kast kaasa. Kaks rannatooli mugavamaks istumiseks, kaks koormakatet lõkke ja telgi kohale, pikendusjuhe (mul elektriga telgiplats). Külmkarp õllede, juustu ja kaasa leivaga, poest kavatsesin vorste grillimiseks ja juustukroissante hommikusöögiks juurde osta. Kohvimasin koos filtrite ja piisava hulga kohviga, et hommikut täiega nautida. Koertesöök, rihmad, raamatud raamatukogust ja Grishami audioraamat sõidu ajaks meelt lahutama. 

Trilliumid

Läpakas juhuks kui viitsin vihma käes blogida (ei viitsinud), mobla (fotokana ja GPS vastuvõtjana), kaks spordikella ja laadijad kõigile ning akupakk. Koerte pesad, riided pisikese seljakotiga, toolikatted mugavaks magamisaluseks, magamiskott, tekk lühikesekspügatud külmakartlikule Kokole, paksu karvaga Sushi poeb külma korral niikuinii minu vastu. 

Koerad lasin autosse, istusin rooli taha ja tsivilisatsiooniga eraldumise märgiks lülitasin mobla võrgu välja enne kui sõitma hakkasin. Plaanis kolm päeva ilma igasuguste uudiste ja inimestega suhtlemiseta looduses veeta. Kaks tundi sõitu sujus kiirelt, telgiplatsile jõudes võis rahuldusega tõdeda, et inimesi kämpingus suht vähe. Kui eelmised kaks aastat pidi pikalt ette broneerima siis nüüd on jälle rahvusvaheline reisimine lahti läinud ja rahvas enam metsa ei tiku - mulle sobib! Ilm oli jahedavõitu kuid suht ilus, esiteks panin telgi üles ja tõmbasin koormakatte lõkke kohale. Valetan - esiteks ikka korkisin õlle ja lasin hea maitsta. Üksi kulub oluliselt rohkem aega igasugu telgitamistegevuste peale, isegi koormakatte pead ülestõmbamiseks enne maas õige koha peale sättima.

Õhtune tühi rand järve ääres

Kolm õltsi ja poolteist tundi hiljem oli telgiplats valmis kas või lumetormiks, paras aeg väikeseks matkaks läbi metsa paekaldast alla järve äärde. Olin veidi mures kui pika käigu Koko vastu peab, võtsin igaks juhuks seljakoti kaasa kui peaks teda millalgi sülle või selga võtma. Tempo tavalisest veidi aeglasem aga paraja üllatusena polnud tal erilisi probleeme. Paar korda komistas, muidu täitsa asjalik veel. Rannas kippusid mõlemad vette, ei lubanud, pärast külmetavad ja saavad veel kopsupõletiku. Kaldast üles ronides krabasin vanaproua järsemas kohas sülle, päris võhmale võttis. Tegelt vist poleks vaja olnudki, viimase jupi lippas suht kergejalgselt iseseisvalt ülesmäge.

Tuttav laste ronimise kivi

Telgiplatsil lõhkusin halud peenemaks, pussiga mõned õhukesed liistud ja süütasingi lõkke ühe tikuga nagu tavaliselt (seda oskust olen ka lastele jaganud). Vorstid grillima ja koertele krõbinad ette. Nood ei näidanud üles erilist huvi oma toidu vastu, jälgisid hoopis lõkkes susisevaid vorste ebaterve uudishimuga😋 Kergemaks lugemiseks haarasin kõigepealt Brad Thori viimase põneviku "Black Ice". Peale tunnikest panin kõrvale, õige keeruline oli keskenduda. Praeguste maailmaajalugu muutvate sündmuste juures tunduvad igasugu põnevike süzheed pisikesed, tühised ja kunstlikud. Kui fantastikasse kuuluvad kolmanda maailmasõja teemalised raamatud kõrvale jätta ei saa ükski lähedalegi Ukraina sõja mastaapsusele. 

Koerad lõkke ääres peesitamas

Banaalselt võiks öelda, et momendil tegu põnevikufänni unistusega - viimased pool aastat elame sõna otseses mõttes tõsielulises põneviku seriaalis, mida saame nii interneti, teleka, raadio kui ajakirjanduse kaudu igapäevaselt vahetult jälgida. Ehkki lõpptulemust ei tea ette keegi, tundub sündmuste käik järgivat klassikaliste Hollywoodi filmide stsenaariumi. Heade võitlus "Kurjuse impeeriumiga", algsest pea kindlast kaotusest on olukord arenenud üllatavalt soodsalt ning stabiliseerunud. On tekkinud arvestatav võimalus heade võiduks. Lihtsamaiks kinnituseks asjaolu, et "Kurjuse Impeerium" võitleb praktiliselt kogu ülejäänud maailma vastu, ei majanduslikult ega sõjaliselt pole võimalik võita kui vaid maailm kindlat joont hoiab. Loos on kangelased ja kaabakad nagu peab, kõige krooniks kummagi konfliktipoole presidendid, kes oma rolle perfektselt kehastavad. Raske oleks ägedamat põnevikku välja mõelda.

Kokkuvõttes panin kõrvale ja võtsin järgmisena William Bernsteini "The delusions of crowds". Nagu pealkiri ütleb on tegu masside hulluse teemalise teosega. Väidetavalt nii religioossed, finantsilised, poliitilised kui ka muud inimühiskonda raputavad massipsühhoosid sarnased ja seotud inimaju eripäradega. Tavakodanikul on väga raske jätta kaasa minemata masside meelsusega, sest teatud määral on see kaasa sündinud. Evolutsiooniliselt oli omal ajal tegu kasuliku omadusega ellujäämise seisukohalt. Lugesin jupi kaupa pikkade tulekohendamise ja lõkkevahtimise pausidega. Magama keerasime enne ühteteist.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!