Thursday, October 6, 2022

Glavnõi protivnik

Mitmetasandiline naljapilt😉
Nagu üks mu tuttav ütles: Ekspressi artikkel "Inimelul pole seal mingit väärtust" (kahjuks tasuline) peaks olema kohustuslik lugemine kõigile alla 50 aastastele Eestis, kes tahavad sügavuti mõista venemaa olemust. Lugesin selle läbi ja olgugi, et kuulun üle 50'ste seltskonda siis kulus mullegi mälu värskendamiseks marjaks ära. Tean ju enamust tollest niikuinii aga teadmisel ja teadvustamisel on vaks vahet. Artiklit lugedes ja sügavalt järgi mõeldes natu kindlam tunne, et olemas ka koht vene haardeulatusest väljas kuna venemaa naabriks olemise fakti pole Eestil võimalik muuta.

Twitteris oli täppi tabav mõtteavaldus vene inimeste jagunemisest info saamise seisukohalt kaheks: teleka (vanem ja harimatum põlvkond) ja interneti (noorem ja haritum). Samas ei saavat tõmmata üks-ühest seost sõja toetamise ja infoallika vahel. Suurvene shovinismi ideoloogia on ka nooremasse ja haritumasse põlvkonda eriti viimase 20 aastaga sisse imbunud, mille tunnistajaks hiljuti isegi olin. 

Kohalik vene taustaga igati tark tehnilise haridusega tüüp, kelle vaateid pea kõigil muudel teemadel jagasin, väitis tõsimeeli, et Ukraina ründas venet ja nemad võitlevad riigi säilimise nimel NATO vastu. Ukraina linnasid pommitavat ukrainlased ise. Mu küsimuse peale miks siis vene sõdurid Ukraina territooriumil mitte vastupidi leidis, et enesekaitseks tulebki puhvertsoon luua. NATO järgmise rünnaku korral toimuks siis võitlus Ukraina territooriumil ja vene jääks puutumata, sureks ka enamasti ukrainlased (venemaa eest). Mõttetu vaielda või üldse vestelda sel teemal. Nagu ka religiooni puhul lendab ideoloogilise kinnisideega tavaloogika korstnasse.

Vabandan kordamast aga mu arust venemaa muutumine normaalseks riigiks on võimalik vaid sarnaselt Saksamaaga: totaalne sõjaline lüüasaamine, liitlaste okupatsioon koos denatsifitseerimise ja haridus ning kultuurisüsteemi ümberkorraldamisega. Ainult kaotusest sõjas ei piisa, esimese maailmasõja järgse Saksamaa näide hea paralleel. Tuleb ka arvestada, et muutumine võtab aega, soodsatel tingimustel vähemalt põlvkonna.

Realistlik optimistlik (ilma tuumasõjata) lahendus on Põhja Jäämerest Musta mereni ulatuva võimsa NATO liikmetest kaitsemüüri (võtmeriigiks Ukraina) loomine ja vene tuumarelvastuse piiramine, lepinguga pole mõtet lolli mängida. Nüüd ehk saavad ka lääneriigid aru, et lepingutest Kreml kinni ei pea. Lisaks Ukraina tuumaklubisse vastu võtmine. Venelt tuumarelva hoopis äravõtmine muudaks liialt tasakaalu Kaug-Idas. Hiinal võib tekkida vastupandamatu soov Siberis "referendum" teha ja Uraali mägedeni laieneda. Autoritaarse Hiina muutumine konkurentsitult kordades võimsaimaks jõuks maailmas ei meeldiks kellelegi.
             Lõpetuseks pärle Nevzorovilt: Kontshitsa trupõ kontshitsa vlast

4 comments:

  1. Selle sõjaga on täpselt nagu koroona ja kliimaga- massipsühhoos (mass formation)võtab mõistuse üle. Ei oma tähtsust, kui intelligentne keegi on, propagandale allutakse samamoodi. Psühholoogid on ammu kirjeldanud, kuidas massid sellistes olukordades käituvad. Keegi tark on täheldanud, et hulluks minnakse koos grupiga, tagasi tullakse üksi .“In individuals, insanity is rare; but in groups, parties, nations and epochs, it is the rule.”– Friedrich Nietzsche

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masside manipuleerimine ja propaganda on peen kunst, nii natsi saksa kui natsi vene tegid/teevad seda tasemel. Mida kinnisem süsteem seda lihtsam. Mida hiljem suur vale paljastatakse seda valusam on tõe tunnistamine. Nägin intervjuud venelasega, kes tõsimeeli usub, et Euroopa juba näljas ja külmas, rahvas anuvat valitsust venemaalt vilja ja naftat/gaasi ostma. Tuleb meelde millise shoki sai nõukainimene esimest korda Soome toidupoodi sattudes, seni oli propaganda mõjul uskunud et NL's elu kõikse parem maailmas.

      Delete
  2. Sa nagu kirjutaks alla ise lepingutele mis on salastatud või fantaseerid. Meedia kaaperdab mõistuse, nagu kirik, see on kollektiivne usk. Sinu usku toidetakse uudistega ja sa oled tegelikult pime. Tulemuseks ongi see et, massile teatakse, et nüüd oleme saanud Nigeeriast kirja, et vastavalt salajasele lepingule hinnad tõusevad ja nüüd maksame.

    ReplyDelete
  3. Sümpaatlikku huumorit su elukohariigist: Ottawa protestijad korraldasid ka referendumi Venemaa saatkonna annekteerimise kohta:

    https://twitter.com/kolga/status/1577975884807553026

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!