Thursday, July 17, 2014

"Nu shto - Juhtub ikka"

Pole enam jupp aega Ukraina sündmustest kirjutanud aga tänane reisilennuki allalaskmine sunnib jälle klaviatuuri klõbistama. Momendiks on selge fakt, et lennuk lasti alla raketiga, suure tõenäosusega maa-õhk tüüpi vene päritolu SA-11 või selle edasiarendatud variandiga (Buk) mille laskekaugus ulatub 42 kilomeetrini ja laskekõrgus 25 kilomeetrini. Seega 10 km peal lendav reisilennuk oli kerge saak. 

Selge on ka see, et pea kohe teadsid nii ameeriklased, venelased kui ka ukrainlased, kes laskjaks oli, sest satelliidid jälgivad piirkonda õige teraselt ja seda lihtsalt pole võimalik varjata kust rakett välja lasti.  Samas ei saa 100% kindlusega siiski väita kes laskjaks oli kui just asukoht (ühe või teise baas) seda absoluutselt ei määra. Mõlemal poolel on võimalusi oma diversioonimeeskonna saatmiseks vastase territooriumile, et sealt lastes teine pool süüdlaseks lavastada.

Lennuki tiiva tükid
Loogika järgi tundub siiski momendil, et ülekaaluka tõenäosusega on süüdlasteks venemeelsed terroristid (tegelikult vene eriväljaõppega sõjaväelased) sest isegi venemaa ei julgeks sellist relva suvalistele kasakatele või tshetsheenidele usaldada kohalikest bandiitidest rääkimata. Viimased ei oskaks seda kasutadagi, sest tegu pole mitte õlalt lastava raketi vaid korraliku mitmest autost koosneva komplekse juhtimis, sihtimis ja raketikandjate süseemiga.

Põhimõtteliselt neli võimaluste kombinatsiooni, kas teadlikult või kogemata reisilennuki alla laskmine, kas venelaste või ukrainlaste poolt.

Teadlik allalaskmine kummaltki poolt teise poole süüdi lavastamiseks ei tundu eriti tõenäoline, sest küllap teatakse ameeriklaste seirevõimet mistõttu oleks loll riskida suht kindla vahelejäämisega kui just operatsioon pole eriti osavalt läbi viidud. Üheks teoreetiliseks võimaluseks oleks diversioonigrupi poolt vastase raketisüsteemi üle võtmine, kohene kasutamine ja siis kadumine. Paraku oleks vahelejäämise võimalus praktiliselt garanteeritud, mistõttu usun, et see variant langeb ära.

On olemas eriti küüniline võimalus, et venelased tegid seda meelega näitamaks: "Ukrainal pole kontrolli oma territooriumi ja õhuruumi üle, peame minema sinna "rahuvalvajaks"". Lääne mõtteviisile tundub see versioon mõeldamatu aga sama moodi tundus mõeldamatu ka paari kuu eest toimunud Krimmi okupeerimine nii, et ei maksaks seda täiesti välistada.

Ukrainlaste poolt kogemata 10 km peal lendava reisilennuki allalaskmine, mis rahvusvahelises lennukoridoris kindlat kurssi hoidis pole tõenäoline, sest see ei sarnaneks ühegi vene ründe ega luurelennukiga, eriti kuna tuli läänest. Pisuke hirm, et sõjaväelaste totaalne ebakompetentsus ja uljus võis taolist apsu põhjustada, kuna seni on selgelt näha kui hädised ukrainlased on olnud. Või siis Ukraina vormis vene spioon, piisavalt kõrgel positsioonil, et sellist käsku anda - kah võimalik.

Pikalt kõige tõenäolisem on siiski venelaste lennuki allalaskmine ajades reisilennuki segi ukrainlaste sõjaväetranspordi lennukiga, millele vihjab ka Girkini enda samaaegne uhkustamine vene lõustakas "Vkontakte", et just lasime lennuki alla. Mõned päevad tagasi olid separatistid kiidelnud õhutõrjekompleksi "Buk" omamisega twitteris ning lisaks olevat seda vahetult enne katastroofi nähtud venelaste kontrolli all olevas Snizhne piirkonnas nii ringi liikumas kui lausa raketti välja laskmas.

Kokkuvõttes nagu juba varem mainisin pole võimalik tõde kuigi kaua varjata ja suure tõenäosusega teavad seda momendil kõik tähtsamad tegelased. Ilmselt arutatakse kuidas serveerida avalikkusele teatamist ja soovitakse esitada ümberlükkamatuid tõendeid enne kui mingeid süüdistusi esitatakse.

Buk raketikompleks liikumas Torezi ja Snižne maanteel
Kui süüdlaseks venelased, siis on tõepoolest huvitav näha, milliseid samme lääneriigid on sunnitud ette võtma. Tegu niivõrd küünilise ja avaliku sõjalise operatsiooniga Venemaa poolt, et ei saa reageerimata jätta. Isegi venelased mõistavad, et keegi ei usuks juttu, selliste riistade külapoest ostmisest. Samas ei jää Putinil muud üle kui tagasi ajada, seda peamiselt sisepoliitika pärast. Ohtlikumaks arenguks oleks olukord, kus ta arvab, et kuna niikuinii uued sanktsioonid tulevad karmid, siis ei kaota suurt miskit avaliku sõjaväelise rünnaku ja vähemalt Ukraina idapiirkondade okupeerimisega või miks mitte kõik ühe raksuga kuni Moldaaviani ära teha. Praeguse seisuga ei tundu ei Ukrainast ega ammugi mitte Moldaaviast vastast olevat, lääs ei jõuaks ega tahaks reageerida enne kui hilja.

Nii et jääme põnevusega sündmuste arengut ootama. Julgen ennustada, et venelased süüdi ehkki nad seda ei tunnista, tekkib tüüpiline situatsioon, et meie puhtad poisid aga näe lääne imperialistid jälle kiusavad, lihtrahvale paistab see Venemaal momendil hästi peale minevat.

Muideks venemaa arvel on õige mitu sarnast intsidenti alates 1939 aastal Soome lennuki allalaskmisega Keri saare juures ja lõpetades Korea lennuki allatulistamisega kaug-idas.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!