Friday, July 18, 2014

Süüdlaste ring tõmbub koomale

Need tüübid võiks juba lõusta alusel süüdi mõista :)
Paistab, et mu eilne analüüs läks üsna täppi, sest täna lugesin mitmest allikast enam vähem sama juttu, mis eile sai kirjutatud. Mitte, et ma hirmus tark oleks, aga loogiliselt on teatavad võimalused suurema ja teised väiksema tõenäosusega ehkki mitte välistatud.

Tänaseks igatahes on päris kindel, et lennuk lasti alla vene päritolu maa-õhk raketiga kusjuures rakett lasti välja piirkonnast, mis venemeelsete kontrolli all. Kõige huvitavam fakt koorus välja viimasest vastusest, et rakett võidi lasta ka vene poolt piiri !!! - vaata paksu kirja ingliskeelses lõigus. Ainus küsimus, millel pole veel kindlat vastust: kes täpselt lasi, kas vene armee sõdurid või nende juhendamise all tegutsevad separatistid-terroristid. Ilmselt ei saada konkreetseid tüüpe kunagi kätte, sest selge, et tunnistajad tuleb kõrvaldada. Kui nad juba mingis kaevandussahtis või järvepõhjas ei vedele kõrvuti õhutõrje rakettide patareiga siis olen veendunud, et nende elu pole enam krossigi väärt. Kui mehed veidigi olukorda mõistavad, oleks nad ammu pidanud põgenema Ukraina poolele. Seal vähemalt lootust ellu jääda, ehkki kes teab kas elupäevade lõpuni kohalikus vanglas aja veetmine on parem kui kohe omadelt kuul saada.

Pentagoni pressikonverentsi viimane küsimus ja vastus:

Q: Just to sum up, I mean, Ambassador Power said very plainly that it was an SA-11, operated from a separatist-held location in eastern Ukraine. And you keep talking about investigators. Is the only real question whether it was Russians with the separatists who fire the -- is that the only question that's really outstanding at this point?
REAR ADM. KIRBY: Well, I'm not a -- I'm not an aircraft investigator. So I don't know all the things that they're gonna look at. But, yes, we have very strong evidence, as I said too, that it was a surface-to-air missile, SA-11, fired from a location controlled by Russian separatists near the border, most likely on the Ukraine side of the border. That's -- that's where all the strong evidence leads us to now.
Beyond that, exactly who -- whether it was a Russian military unit that did it or it was a separatist unit that did it, we don't know. Whether it was a system that was driven across the border by Russians and then handed off to -- we don't know. We just don't know. And I think the -- part of the -- answering some of those questions is gonna be what the investigators get at.

Huvitav oli jälgida nii Obama kui Pentagoni pressikonverentse. Mõlemate puhul kinnitati raketiga allalaskmise fakti ja seda, et rakett tuli venemeelsete kontrolli all olevalt alalt. Kui Obama rääkis rohkem läbi lillede venemaad süüdistades siis admiral Kirby ütles välja, et ei kujuta ette kuidas mingid tavalised mässulised suudaks nii keerulist õhutõrje kompleksi käsitseda. Lisaks on infot, et venemaalt tuuakse pidevalt üle piiri nii sõdureid kui tehnikat, sealhulgas ka rasketehnikat nagu tanke ja soomustransportööre. Küsimusele kas just seda tüüpi õhutõrjepatareid on toodud vastas ta, et pole konkreetseid numbreid ja marke käepärast aga ei saa välistada. Nagu arvasin eile on ameeriklastel tegelikult nüüdseks ilmselt kindlad tõendid, miks muidu pressikonverentsid, aga poliitilistel põhjustel nad lihtsalt tahavad, et järeldustele jõuaks rahvusvaheline komisjon.

Teiseks tugevaks vihjeks, et venemeelsete apsuga tegu, on venemaa haruldaselt tagasihoidlik propaganda. Ei aeta laskmist Ukraina kaela, ilmselt teavad, et ameeriklaste tõendid liiga ümberlükkamatud. Putin proovis õige saamatult väita, et Ukraina on süüdi, sest tema õhuruumis toimus laskmine, nii lolli jutu peale ei viitsinud suuremad uudisteagentuurid erilist tähelepanu pöörata. Usutavasti lendab sõjaväe luureametis lähemal ajal päid kui kärbseid, sest reisilennuki allalaskmine häirib Putinit mitte niivõrd süütute ohvrite kuivõrd sõjaväelaste käpardlikkuse pärast. Ja kui päris sitasti läheb, võib kogu Ukraina kampaania perse keerata.

Lennuki allalaskmise uurimist üritavad kohalikud jõudumööda takistada aga paistab, et pole ei neil ega Kremli bossidel kindlat arusaamist kuidas käituda. Mustad kastid korjati kiirelt ära ja lubati Moskvasse saata, Lavrov teatas et ei võta neid vastu. Esiteks oleks see otseselt viidanud Moskvale väga halba varju jättes, teiseks pole ju mustadest kastidest miskit väärtuslikku infi oodata. Fakt, et lennuk raketiga alla lasti ja aeg on niigi selged, muud olulist infi sealt oodata pole. 

Kogu lisatõendite hunnik pealtkuulatud telefonikõnede (ilmselt on siin NSA abistav käsi mängus) pealtnägijate (AP korrespondendid) videote ja terroristide enda internetis ärplemise näol on päris veenev ning osutab kindlalt Moskva suunas. Nüüd on huvitav näha, mis saab edasi, kuidas USA ja Euroopa reageerivad. Juba jõuti relvastatud abi välistada, kui olukord hullemaks ei lähe. Momendil tundub Ukrainal olevat rindel parem seis, vähehaaval suruvad kotti koomale ja vene piiri poole. Eks nende edu oli ka üheks põhjuseks, miks mässulistele võimsamat relvastust saadeti.

Kuidas Putin reageerib. Pentagoni väitel on piiri äärde koondatud küll väiksem aga see eest väga võitlusvõimeline 12000 mehe suurune väegrupp. Kui Kreml nurka surutakse siis ilmselt ta ründab ja suure tõenäosusega võtab kiirelt idaalad enda kontrolli alla. Eks see ongi seni olnud põhjuseks, miks sanktsioonid pole eriti tugevad olnud, lihtsalt et hoida miskit reaalset hoiatuseks varuks kuna selge, et Ukrainale sõjaliselt appi keegi ei lähe. Venemaa kõige targem käik oleks tunnistada oma viga ja vabandada, sõjas juhtub nii mõndagi. Niikuinii ju kõik teavad, et vene sõjavägi on Ukrainas. Samas ei usu et Putin taolist sammu astuks, talle tunduks see liialt alandavana.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!