Tuesday, July 17, 2018

Trump - Clear and Present Danger to US National Security or just a Clown.

Tom Clancyl oli sihuke põnevuslugu narkokartellide vastu võitlemise teemal. Pealkiri vihjas väljamõeldud seadusesättele, mis lubavat presidendil kasutada praktiliselt igasuguseid meetodeid kõrvaldamaks "Selget ja Käesolevat" ohtu USA riiklikule julgeolekule. Tegelikkuses puudutab sellenimeline seadusesäte hoopiski isikuvabaduste piiramisega seotud olukordi.

Esmaspäeval vaadates Trumpi ja Putini pressikonverentsi oli minul nagu paljudel teistel raske uskuda oma kõrvu. Kui ameerika president ütleb avalikul pressikonverentsil, et ta usub pigem endisest KGB'lasest vaenuliku riigi presidenti kui enda luureteenistust saab olla tegu kas hullumeelsushoo või riigireetmisega, sest sihukesel teemal nalja ei tehta.

REPORTER: President Putin denied having anything to do with the election interference in 2016. Every US intelligence agency has concluded that Russia did. My first question for you, sir, is, who do you believe?
TRUMP: My people came to me... they said they think it's Russia. I have President Putin; he just said it's not Russia. I will say this: I don't see any reason why it would be.

USA's ei julgenud ka kõige tulisemad Trumpi toetajad kaasa plaksutada, pigem olid ehmunult vait. Natukese ajaga tegid Trumpi enda poolt ametisse määratud luureorganite ülemused avalduse, et nemad jäävad enda faktidel põhinevate väidete juurde. Tõenäoliselt hakati tõsiselt valmistuma võimaluseks, et president tuleb sundida tagasi astuma.

Ilmselt tegi öö jooksul Trumpi meeskond presidendile selgeks, et kui ta ei tagane oma väitest ei saa ei jumal, kurat ega ka kõik pühakud enam aidata. Küllap kaaluti mitmeid erinevaid võimalusi ja otsustati valida välja lihtsaim. Tänasel pressikonverentsil väitis president, et oli sõnaga komistanud ja mõtles hoopis

... I don't see any reason why it would'nt be.

Õige nigel ja ebausutav vabandus, sest ei sobi absoluutselt kokku kogu ülejäänud jutu ega ka miimika või zhestidega.

Kokkuvõttes tuleb tunnistada, et maailma võimsaima riigi juhiks pole mitte "väga stabiilne geenius" nagu ta ise väidab vaid hoopiski "psüühiliselt haige kloun". Julgen arvata, et haigus vaid süveneb ja edaspidi võime mitmeid arulagedaid avaldusi oodata, ehkki eelmainitu totruse taset suudab vaid tõeline "geenius" ületada. Mul on tekkinud tõsine kahtlus kas Trump veab välja oma ametiaja lõpuni, huvitav mida Inglismaa kihlveokontorid sellest arvavad 😉

Eesti jaoks miskit olulist ei juhtunud nagu oligi oodata. Mõningate kommentaatorite arvamused, nagu oleks sõlmitud mingi meid puudutav "salapakt" on sama naeruväärne kui Trumpi esinemine. Salakokkulepet saavad sõlmida vaid dikdatuuride esindajad, demokraatlikes riikides peab igasuguse vähegi olulisema välispoliitilise leppe heaks kiitma valitsus ja parlament. Trumpi Euroopa turneest sündis pigem kasu, sest ilmselt suutis tüüp ülejäänud NATO liikmed nii ära hirmutada, et nood lobisemise asemel tõepoolest asuvad kaitsekulusid tõstma. Putini saavutatud propagandavõidul suurt tähendust pole, ei maksa unustada, et NATO põhieesmärgiks oli, on ja jääb Venemaa vaoshoidmine ja jõupositsioonilt rahu tagamine Euroopas.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!