Sunday, March 29, 2015

Lõustaka sõltuvus

FB grupi Olen Eestlane Välismaal esileht
Tegelikult pigem Feissbuki grupisõltuvus, sest kui varem sai FB'd korra päevas või üle päeva piiluda siis nüüd on see muutunud nii tihedaks, et piinlik tunnistada. Põhjuseks pole sugugi asjaolu, et prooviksin end sõprade tuttavate tegemistega minutipealt kursis hoida.
 
Kõiges on süüdi kallis kaasa. Nii kuu aega tagasi avastasin, et ta muudkui mugistas omaette naerda ja toksis aga tekste sisse. Ega ometi soliidses eas mingi interneti armuke tekkinud jõudsin juba kahtlustama hakata :) Kui nädalavahetuse hommikul ärgates avastasin kaasa oma kõrval voodis agaralt FB's surfamas otsustasin, et aitab küll, peab ikka asja selgeks rääkima, kas mina või internet :) Aga ta kavalpea, näitas mulle FB gruppi kus surfamas käis ja sellest ajast olen minagi sõltuvusse sattunud. Blogistamine, kodused asjatoimetused ja isegi arvutimängud kannatavad :P
 
Tegu on grupiga "Olen Eestlane Välismaal". Grupi on loonud Eesti juurtega Rootsist pärit tüüp, Illimar Leppik von Wiren kes praegu Eestis IRL ridades poliitikaga tegeleb. Gruppi kuulub viimastel andmetel üle 5500 välismaal elava eestlase. Ise olen paari karate grupi liige, kuulun ka GAG gruppi aga enamasti on tegevus seal väga aeglane. Väliseestlaste grupis seevastu ülitihe, pidevalt toimub vestlus mitmel teemal reaalajas. Aga kõige toredam, et tegu absoluutses enamuses positiivsete inimestega, mistõttu grupi vestlused ka eriarvamuste korral põnevad. Paar tüüpi, kes on hakanud trollima või lahmima visatakse lihtsalt peale ühte hoiatust välja.
 
Isegi poliitikast saab täiesti normaalselt rääkida. Enne valimisi just liitusin ja sel teemal võeti aktiivselt kuid enamasti viisakalt sõna. Suur enamus loomulikult eestimeelsete erakondade toetajad ja kesikute suhtes kriitilised. Üks mutike lisaks keski promomisele halises, et küll on paha grupp, liikmed ei pea keskerakonna valijaid inimesteks. Tollele vastasin: "Tehniliselt on ju tõsi, sest inimese liigi nimi "Homo Sapiens", tähendab tõlkes "Mõtlev Inimene". Keskerakonna valija ilmselgelt mõtlev pole, ehkki kuulub morfoloogiliste tunnuste põhjal inimlaste "homo" hulka. Praeguseks pole veel alamliik täpselt kindlaks määratud." Rahvas sai nalja ja tädi loobus edasisest poliitpropagandast.
 
Grupis oli üheks teemaks, kas olete teisi eestlasi oma kodus vastu võtnud. Vestluse käigus tekkis idee, miks mitte luua grupp kuhu kuulujad on nõus teisi eestlasi majutama oma kodus. Kaks naist (üks Austriast, teine Norrast) võtsid asja käsile ja tegidki grupi ära. Üritus osutus nii populaarseks, et neil hakkas asi üle pea kasvama, kutsusid mind appi kaasadminniks hakkama. Mulle idee meeldis ja kuna "jumala" mängimine ei tundunud kontimurdva tööna andsin nõusoleku. Paraku selgus veits ajaga, et isegi adminnil ehk "jumalal", kes otsustab keda vastu võtta keda mitte, ja kes teiste "kaasjumalatega" grupi reeglid paika paneb pole elu meelakkumine. Tegevust jagub ja see röövib parasjagu aega. Viimaks pakkus kaasa oma abi, tänu millele grupi tegevus veidi lihtsamaks ja süstemaatilisemaks muutus.
 
Eesti Sohvaturistid grupi esileht
Nüüdseks jookseb grupi elu suhteliselt ladusalt, liikmeid pooletuhande ringis. Põhiidee, et iga liige pakuks teistele liikmetele võimaluse korral ulualust või vähemalt infot oma asukohamaa kohta. Liikmeks oleme võtnud ainult inimesi, kes teoreetiliselt suudavad välismaal elamist pakkuda, mis automaatselt lülitab enamuse Eestimaal asujaid välja. Põhjuseks mitte, et me oleks ülbed või peaks end paremateks aga kui teha grupp Eestimaa elanikele avatuks tekkib kardetavasti olukord, kus ulualuse pakkujad lihtsalt ei jaksa enamusele majutust pakkuda ja kogu idee jookseb kinni. Ükskõik kui toredad inimesed ka on aga tavalises kodus ju ei tunne end mugavalt kui külalisi aknast ja uksest sisse hakkab suruma. Mõni kord aastas on ok aga iga nädal küll ei viitsi tegeleda.
 
Praegugi käib tihe arutelu teemal, kas ja millal keegi kavatseb Eestisse tagasi pöörduda. Arvuti ja mobla pingivad mitu korda minutis, ei jõua kõiki lugeda, vastamisest rääkimata. Elu on huvitav :D

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!