Saturday, March 14, 2015

Neandertaallaste mõttemaailm

Neandertaallase aju on suurem lõualuust rääkimata
Veebruarikuu Scientific Americanis oli huvitav artikkel inimeste lähematest nõbudest Neandertaallastest kus teoretiseeriti intelligentsi teemal. Kui seni oli levinud veendumus, et just ajutegevuse poolest jäid nad inimestele alla ja see põhjustas ka liigi hääbumise siis viimasel ajal on tehtud põnevaid uusi avastusi, mis seavad tolle teooria tõsise kahtluse alla. Ehkki ajud kahe liigi (või alamliigi) vahel erinesid anatoomiliselt, ei pruukinud see tähendada erinevat intelligentsi taset.
 
Selgub, et neandertallased olid nagu inimesedki enamasti paremakäelised, mis on tähelepanuväärseks erinevuseks inimlaste ja ahvide vahel. Leitud tööriistad on tihtipeale sarnased kusjuures inimeste omad pole sugugi palju keerukamad. Samuti on leitud koopajoonistusi, matmispaiku ja ehteid, mis kõik vihjavad abstraktse mõtlemisvõime olemasolule. Ainsaks suureks erinevuseks on neandertallaste ilmne arvuline vähemus võrreldes inimestega.
 
Viimaste aastate käigus on tekkinud täiesti uus võimalus kuidas heita pilku sügavamale neandertaallaste olemusse. Nimelt edeneb nende geneetilise koodi taastamine kasutades uusi meetodeid. Teatava üllatusena aitab sellele kaasa kaasaegsete inimeste geneetiline kood. Kui seni oli enamasti infot Neandertaallaste geenide kohta saadud üksikute paremini säilinud luude küljest siis nüüd on hakatud kasutama hoopis põnevamat tehnikat.
 
Neanderthal: skeleton
Neandertaallasel enamus luid suuremad,
paljakäsi inimene vist vastu ei saaks !
Nimelt sisaldab kõigi mitte Aafrika päritolu inimeste geneetiline kood 1.5 - 2.1 % neandertaallaste geene (jutt muidugi ainult inimlastele omastest geenidest), mõnedes populatsioonides koguni 4%. Suurt abi ei tundu ju sellest olevat kui need oleks samad geenid. Selgub aga, et erinevad inimesed kannavad erinevaid juppe neandertaallaste geenidest, praegustel andmatel oleks võimalik ainuüksi elavate inimeste geene analüüsides kuni 70% neandertallaste geneetilisest koodist taastada. Kes teab, võimalik et tulevikus oleks võimalik täielik info saada.
 
See toob omakorda kaasa võimaluse, et teoreetiliselt oleks võimalik Neandertaallased suht lihtsalt katseklaasi beebina uuesti "ellu äratada". Inimese viljastunud munarakus lihtsalt asendataks ainult inimestele omased geenijupid neandertaallastele omastega. Momendil muidugi pole see tehniliselt veel võimalik ja ilmselt ei luba ka enamus riike inimese rakkudega selliseid katseid teha, aga kes teab mis tulevik toob. Ärge ehmuge kui ühistranspordis puutute kokku mõne karvase, madala laubaga ja jämeda tüübiga, äkki polegi põgenenud vang vaid hoopis laborist jalga lasknud eksperiment :)

1 comment:

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!