Wednesday, December 7, 2011

Partija zhulikov i vorov

Mis te arvate, millise partei pildid ekraanile hüppavad kui googeldada "party of crooks and thieves" ehk siis sulide ja varaste partei. Sugugi mitte mõne Aafrika või Lõuna-Ameerika korrupteerunud üheparteilise rezhiimi logod. Hoopiski meie keskerakonna "vennaspartei" Ühtse Venemaa pildid viimaste valimistega seoses.

Mulle oli ausalt öelda üllatuseks, et venelased ise on lõpuks hakanud aru saama, et nende riigikorralduses on miskit mäda. Putinil igatahes oli tulemusi kuuldes tõsine ilme näol. Päris huvitav oli lugeda Aleksei Navalny blogi, soovitan soojalt igaühele, kes vene keelest aru saab. Inglise keeles on nii Economistis kui ka BBC's asjalikke artikleid. Aga tundub, et vaatamata ilmselt võltsitud valimistulemustele toetab siiski suur osa rahvastikust Putinit, kes pole lasknud ühtegi arvestatavat konkurenti tekkida. Kõik on kas vangi pandud, maalt välja saadetud, ise ära põgenenud või maha löödud.

Valimiste kohta lugedes tuli nostalgia peale. Nii armas kuulda kuidas valimisosalus mõnes piirkonnas lausa 140%-ni küündis, kuidas valimisi läbiviivaid ametnikke oli koolitatud lisasedelite sisse laskmise tehnoloogias, kuidas Moskvas näiteks valimisjärgsete küsitluste ja tulemuste vahel haigutas 20%-ne vahe, kuidas keskusest anti juhend, millise protsendi partei peab saavutama, ja kuidas Tshetsheenias Putinit nii palju armastatakse, et tema parteile anti lausa 99.5% häältest (muideks sama protsent mis Moskva ühes hullumajas:). Aga mis seal imestada kui automaaditoru kuklas hoitakse:)

Samas ei saa ma aru miks neil ikkagi sellist tsirkust vaja oli. Eeldatavasti oleks Putini ja Medvedevi sulide ja varaste jõuk niikuinii ka ausad valimised võitnud, ehkki väiksema ülekaalu ja absoluutse enamuseta. Aga võib-olla KGB koolitusega juhtkond lihtsalt ei kujuta demokraatia mängimist teisiti ette. Venemaa on küll suur ja võimas aga sellise poliitilise süsteemi jätkumise korral ootab teda paremal juhul ees NL saatus ja viletsamal puhul endise Jugoslaavia oma.

Korruptsioon ning riigikapitalism on vaatamata korra majja löömisele majanduslikult väga ebaefektiivsed, mitte palju paremad kui NL'i endine sotsialistlik imperialism. Viimane valimisjärgsete rahutuste ajal tehtud pilt võib olla prohvetlik viidates tulevasele riigikorraldusele Narva jõe taga.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!