Sunday, December 25, 2011

Jõuluaeg



Minu jõuluaeg hakkas alles 24'da pärastlõunal, kui kahe ajal töölt lahkusin. Aga mis jõuluaeg see on kui lund pole, lohutuseks vaid fakt, et see aasta pole ka enamuses Eestis lund maas. Sellest küljest muidugi hea, et ei pea lund ajama ja auto aknaid jääst puhtaks kraapima. Samas maateed puhtad ja mugav sõita, eks igal halval asjal on häid külgi, kui neid vaid leida.


Koduteel sain lapselt kõne, et astuksin IKEA mööblipoest läbi ja tooks rootsi pirnisiidrit. Paraku oli see läbi müüdud, pidid leppima õunapohla siidriga. Kodus käis köögis möll, seapraad, pasteet, hapukapsad, ahjukartulid, tort, puuvilja tükkidega keeks, jne ... justkui oleks tervet näljast pataljoni külla oodata. Pidulik õhtusöök võttis üle tunni, kõik nautisime täiega emme roogasid. Praad oli nii hea, et ei raatsinud selle maitset õllega segada. Võtsin poti Tshehhi Ceske Budejovice Checvari enne keelekasteks ja pudeli kohalikku kesvamärjukest "magustoiduks". Koko kippus ka jaole, limpsides taldrikult viimaseid palasid.

Huvitav, et kui vanasti oli pekisem koht vastuvõetamatu, siis nüüd nautisin silmad mõnust vidukil natukese pekiga pehmet kamaratükki mustal koduleival. Tuleb tunnistada, et maitsemeel muutub koos ajaga, olen seda ennegi tähele pannud. Kui olime mõnusalt kushetile end kerinud meenus ootamatult hapukapsas, mis potti ununenud. Olin ainus täitmatu, kes jaksas end püsti ajada, et potist paar ampsu põske pista.


Peale lühikest lesimispuhkust suundusime traditsioonilisele jalutuskäigule, vanasti kui lapsed pisemad olid tõi jõuluvana sel ajal kingitused kuuse alla. Ilma lumeta tuli "Rootsi tunne" peale, meenus kui rohkem kui kakskümmend aastat tagasi jõuluajal mööda Göteborgi tänavaid käsikäes kaasaga jalutasime ja igatsevalt majade akendesse vaatasime. Ise elasime sel ajal sadamasse ankurdatud naftaplatvormil põgenikelaagris. Hea tunne, et on pisike soe maja ootamas, kuhu külmast õuest tulles diivanile ja tugitoolidesse kerra kerida ning kasside, koera, laste ja kaasaga kodusoojust nautida.



Kuuse alla oli ootamatult palju pakke ja pakikesi ilmunud, enamus muidugi lastele mõeldud. Ma kergitasin kulmu, ja uurisin ettevaatlikult kaasalt, et mis on juhtunud meie tavapärase kingipoliitikaga, üks või kaks asjalikku kinki pereliikme peale. Seekord oli küll nats ülepingutatud, samas olen ise ka süüdi, mõned arvutiasjad sai juba enne jõule kätte antud. Igatahes ehkki laud ja pool põrandat oli kraami täis, polnud miski selline mõttetu rämps, mis lihtsalt kombe pärast ostetud. Mina sain isegi töökohast kingituse: "head töötajad", need kes jõulueelsel kiirel ajal ületunde tegid võisid valida kas nädalase lisapuhkuse või siis nädalase lisapalga vahel. Loomulikult valisin puhkuse, aeg on ressurss, mida jääb ainult vähemaks, raha saab alati juurde teenida.

**********************************
** Lõbusat vaba aja veetmist kõigile !!! **
**********************************

2 comments:

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!