Friday, August 18, 2017

USA presidendist, parem ja vasakpoolsusest.

Relvastatud parempoolsed demonstratsioonil
Algatuseks tahan rõhutada, et olen oma vaadetelt liberaal toetades kõigi inimeste võrdseid õigusi ja võimalusi rassist, rahvusest, soost ... jne ... olenemata. Samas ainult niikaugele, et sulle antakse võrdne stardipositsioon elus edasi jõuda, kui selle ära muned ei peaks pidevalt jääma toetama neid, kes ei suuda, viitsi või taha parema elu nimel pingutada. Mingi sotsiaaltoetussüsteem peab olema, et saamatumad päris nälga ei sure, aga mitte selline, et võiks teiste turjal mugavalt liugu lastes oma päevakesi virina saatel õhtusse saata.

Ameerika praegune president ütleb harva midagi, mis minu meelest mõistlik tundub. Seekordse väitega, et mõlemad pooled on eelmise nädala demonstratsiooni käigus toimunud kokkupõrkes süüdi, olen nõus, kuna alati jaguneb konfliktis süü mõlema poole vahel. USA's puhkes hullem poliitiline torm, avaliku elu tegelased üritasid üksteist poliitilise korrektsusega üle trumbata. Viimase aja poliitika on siin mandril tegelikult juba mõnda aega peidetult rassistlik olnud, piirates kodanike võimalusi nii rassi, soolise kui rahvusliku kuuluvuse alusel. Sisse on seatud nii riigiametites, ülikoolides kui paljudes suurfirmades kvootide süsteem, mille juures tuleb eelistada "nähtavate vähemuste" (visible minorities) esindajaid. Väidetavalt vähendavat see ajaloolist ülekohust mis mustade, naiste, vähemuste, ... jne ... suhtes tehtud. Mul on kuri kahtlus, et ühe ülekohtu heastamine teise ülekohtuga tekitab vaid kibestumist ja protestimeelsust.

Vaadatud videolõikudest ja intervjuudest on väga vähesed "parempoolsete marsist" osavõtnud avaldanud otseselt rassistlikke vaateid, enamus pole rahul just selle ülepingutatud tagurpidi õiglusega, kus osad kodanikud on võrdsemad kui teised. Kodusõja lõunaosariikide kindrali mälestusmärgi mahavõtmine oli pigem ettekäändeks, et tulla oma meelsust avaldama. Trumpi isik ja säutsumine kardetavasti valavad vaid õli tulle andes parempoolsetele lootust et viimaks ometi on võimule pääsenud president, kes nende vaadetega sümpatiseerib. 

Ma ausalt öeldes muretsen sellel nädalavahetusel planeeritud protestimarsside pärast. Kardetavasti valmistuvad mõlemad pooled palju tõsisemalt ja piisab mõne provokaatori käitumisest, et olukord kontrolli alt väljuks. Olid ju tüüpidel sõjaväe relvad ligi, kui läheb madinaks ja sind sirakile lüüakse võivad kergesti paugud kostma hakata. Mis sellisel juhul saab ei julge ette ennustada. Hullult hea võimalus Kremlile "glavnõi protivniku" kodus just enne suuri lääneringkonna sõjaväemanöövreid põhjalik kaos tekitada. Irooniline samas, et Putin ja Trump jagavad üsna äärmuslikke parempoolseid vaateid kuid asjaolude sunnil pole neil võimalik liitlassuhteid arendada. Venelased peavad aga seekord USA sisepoliitikas susimisega äärmiselt ettevaatlikud olema, kui uuesti vahele jäävad saavad tagajärjed väga tõsised olema. Samas on neil pikaajalised kogemused siinsete kommunistlike parteide ja rahuliikumiste ärakasutamisega. Küllap praegu toimuvad pikad koosolekud FSB peakorteris arutamaks kas ja kuidas operatsioone "aktivnõje meroprijatie" ette võtta.

Ainult 1 ja 3 veel ametis :P
Olukorra teeb ebastabiilsemaks muidugi presidendi isik, kes juhib riiki nagu oma reality showd. Täna vallandati järjekordne "siseringi" poliitik. BBC avaldas artiklis märgilise foto kus Trump võtab telefoni teel Putinilt vastu õnnitlust presidendiks saamise puhul. Pildil olevast Presidendi meeskonna kuuemehelisest tuumikust on tänase seisuga vaid asepresident lahti laskmata.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!