Tuesday, November 27, 2018

Läpakast ja musta reede nädalavahetusest.

Üks sihuke väidetavalt enne musta reedet välja müüdud läpakas oli siiski poes alles
Lõunanaabritel ehk jänkidel on juba mõnda aega tänupühad tähtsaimaks ostlemispühaks. Vanasti oli oluliseim jõuludejärgne "boxing day" kui kauplused jõuluvanade kottidesse mittemahtunud ja ülejäänud kaupa odavalt maha lükata üritasid. Siis keegi kavalpea mõtles, miks mitte teistest ette jõuda ja kasutada just jõuludele eelnevaid pühasid samal eesmärgil. Kliendid saaks seisma jäänud kauba soodsalt kingitusteks osta. Endale ehk ei tahaks aga kingiks käib küll. Sihuke käitumine võtab muidugi jõulueelselt hooajalt veidi pinget maha, aga küllap tehti kalkulatsioone ja avastati, et tasub ära. Kuuldavasti pidi ameerikamaal sugukond juba neljapäeva õhtul kokku sõitma. Naised põrutavad reede hommikul poodlema, mehed hakkavad pärastlõunase ameerika jalgpalli ootusärevuses õlut rüüpama. Õhtul pannakse spetsiaalselt selleks otstarbeks muretsetud rasvane ja plögaga täidetud kalkun pintslisse. Ega asi reedega piirdu, sel ajal kui mehed pohmakat välja magavad suunduvad naised järgmisele poodlemisretkele, paljudes kohtades on terve nädalavahetus "hullud hinnad". Elektroonikapoodides saad "küberesmaspäeval" lisa soodukat kraamile, mida eelmise kolme päevaga polnud ära ostetud.

Ega kaupmehed Kanadas taha maha jääda. Ehkki siinsed tänupühad olid kuu varem ja pikka nädalavahetust seega pole, vajab ka kohalike poodide vana tavaar maha lükkamist. Rahva poodi saamiseks pannakse siiski piiratud kogus korralikku kaupa iga hommik kogu nädalavahetus supersoodsalt müüki. Siit ka telekas nähtud massihüsteeria puhangud kaubanduskeskustes, kus rahvas ettevaatamatud klienditeenindajad uste avamisel sõna otseses mõttes pikali maha jookseb. Paar eelmist aastat on kaupa juba eelneval neljapäeval müüki paisatud. Seekord hulk kraami "pre black friday" ehk eelmustareede kampaania nime all esmaspäevast kolmapäevani soodsam kui tavaliselt. Ma olen enamasti neti peal hindasid vahtinud, vajadusel ka üht-teist ostnud, kui see niikuinii plaanis. Arvutikraami tasub tõepoolest just sel nädalal muretseda kui kannatad oodata. Seoses postiameti streigiga oli rahvas mures ning tavalisest rohkem füüsiliselt poode väisamas.

Vana läpaka remontimine
Läpakas oli mul suvel vihma kätte jäänud. Klaviatuuri korralikult kasutada enam ei saanud, ehkki olin paar korda aparaadi lahti kiskunud ja üritanud puhastada. Puutetundlik ekraan funksis, kuna sisuliselt tegu tabletiga kasutasin klaviatuuri lihtsalt ekraani toena. Netis surfata ja videot vaadata polnud probleem, aga teksti sissetoksimine näiteks blogisid kommenteerides täielik piin. Ekraaniklaviatuur varjab poole kirjast, muudkui liiguta siia sinna. Niipea kui unustan ja harjumusest klaviatuurile näpuga toksan hakkab arvuti iseenesest igast jama trükkima, nupujuhtmed ilmselt lühises. Lõpuks oktoobris viskas üle ja otsustasin klaviatuuri tellida kuna läpakas ise meeldis. Alumine täiskoosseisus klaviatuuri pool maksis üle 100 raha, täiesti mõttetu number, eriti kui võrrelda uue samast klassist läpakaga, mille veits pealt 200 eest kätte saad. Suure tõenäosusega oli probleem vaid nupuosas, mitte mujal. Paljast nupukraami sai hiinast 25 eest. Otsustasin riskida ja tellida. Lootsin kätte saada enne kui puhkusele lähen, tahaks õhtuti vahel kokteili imedes palmi all läpakas kogemusi jagada, et kodanikke kadedaks ajada 😝

Paraku läks nii, et postiamet streikis, mistõttu puudus igasugune ülevaade, millal võiks oma klaviatuuri kätte saada. Musta reede nädalal uurisin läpakate hindu, miskit eriti toredat silma ei hakanud kuni sattusin Microsofti poe lehe peale. Oma eelmise Asuse olin ka sealt ostnud. Vaata imet, samasugune riist, loomulikult veits võimsam ja kaasaegsem päris mõistliku hinnaga: 530 pealt 350'le lastud. Mitmed teised olid kõva hinnaalandusega neljapäevast alates pakkumisel, paar tükki täiesti head sealjuures. Paraku pole mul miskit võimast läpakat vaja, mängin ikka lauaarvutil. Sõitsin peale tööd poest läbi, rahvast oli üllatavalt vähe. Uurisin toda läpakat lähemalt, täitsa asjalik tundus aga kui sai juba poes oldud vahtisin teisi ka. Praegune meeldib kuid optimaalne oleks veits suurem ekraan ja helendav klaviatuur, hämaras mugavam toksida.

Uue Lenovo läpaka demo netis

Asuse klaviatuur ei helendanud, odavaim helendava klaviatuuriga oli Delli 15 tolline, mis liiga suur ja kohmakas. Silma jäi neti info alusel ammu välja müüdud Lenovo. Huvi pärast toksisin veidi selle peal, hakkas teine meeldima aga hind oli liiga soolane ehkki 1050 pealt 650'le lastud. Nalja pärast küsisin, kas neil seda on, müügimees ütles, et partii oli kohe välja müüdud aga hommikul laost paar tükki tulnud, mida pole veel süsteemi lisatud. Läks vaatas ja leidis viimase allesjäänu. Mõtlesin, et kui odav Asus võtta ja hiljem remondin vana, siis mul kaks ühesugust odavat. Parem juba veits korralikum osta, millel kõik soovitavad omadused ja kuhjaga lisavõimekust suht soodsa hinnaga. Tagasi võis tuua 31 jaanuarini kui miskit ei meeldi, siin mandril vähemalt pole viisakates poodides tagastamisega kunagi probleemi, pigem kasutavad kliendid poe heatahtlikkust kurjalt ära. Mis ikka, käin puhkusel ära, viin tagasi kui vana parandatud - tasuta laenutus. Poest jalutasin välja suures Microsofti kotis pesitseva läpakaga.

Laps kahe monitori taha kaifimas
Kodus selgus, et mina polnud ainus, kes shoppamas käis. Laps oli lõuna ajal töö juurest arvutipoes käinud ja kaks 27" nõgusat mängu monitori ostnud. Vana juba tuttavale maha müünud. Olime kaalunud võimalust HTC Vive või Vive pro virtuaalreaalsuse süsteemi muretseda. Paraku sellisele populaarsele produktile erilist allahindlust ei pakutud. Kaks aastat vana süsteem 700 eest aga uus pro maksis isegi 200'se allahindluse juures 1500. Minule huvi pakkuvaid VR laskmis mänge on üksikuid. Kui üldse siis oleks mõte võtta pro süsteem, kuid seda ei jaksaks tütre graafikakaart vedada. GeForce 2080 puhul peaks veel tuhandese väljaminekuga arvestama. Seega lükkasime edasi, hea otsus, muidu ei saa enam keegi altkorruselt päikese kätte.

Kogu loo paroodiline lõppmäng selgus järgmine päev kui postiga saabus vanale läpakale uus klaviatuuri sisu. Muidugi ei andnud uudishimu rahu, lammutasin teise veelkord lahti. Kuradi hiinakad polnud päris täpselt õiget asja saatnud, aga peale rauasaega paarist kohast klaviatuuri raami õgvendamist sain enam-vähem kohale sätitud. Juhtmed pesadesse, vool peale ja klaviatuuri katsetama. Üllatus-üllatus, töötas nagu ennevanasti ehkki plastikusse kinnisulatamise asemel toppisin klaviatuuri alla toeks õhukest vahtplast kangast, mida oli mähitud lapse monitori ümber kaitseks. Nüüd on mul kaks läpakat, reisule võtan ikka vana kaasa. Kui ookeani või basseini kukub pole liiga kahju, klaviatuuri vahetamine ju käpas 😊

P.S. See postitus uuel läpakal toksitud.
P.P.S. Eriti meeldib mulle ulikiire läpaka käivitamine näpujäljelugejaga.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!