Friday, November 23, 2018

Virtuaalteisik - järgmine tehnorevolutsioon



Lugesin äsja artiklit masinõppimise kiirest arengust tuleneva uue peagi "hädavajalikuks" muutuva tehnoloogiavidina kohta. Pidevalt tuleb välja uusi asju, osa võetakse inimeste poolt entusiasmiga vastu, osa suhtes ollakse ükskõiksed, osa kaovad kiiremini kui ilmusid. Mis määrab uue leiutise saatuse. Minu arust üks põhilisemaid näitajaid on elu mugavamaks muutmine kuna inimene on oma põhiloomult laisk. Tähtsaimateks tavakodanike elu kõige rohkem muutnud tehnoloogilisteks leiutusteks pean eelmisel sajandil arvutit ja internetti ning selle sajandi algul nutifoni, mis iseenesest pole muud kui kaasaskantav netti ühendatud miniarvuti. Kui praegu küsida inimestelt, millest oleks nad nõus loobuma, siis enamuse puhul nutimobla viimaste esemete ja vajaduste hulgas. Me ei kujuta ettegi, kuidas ennevanasti (20 aastat tagasi 😛) ilma oli võimalik elada. Auto ja lennuk tekitasid transpordi revolutsiooni. Arvuti, internet ja mobla info revolutsiooni. Liikuda sai varem ka, paraku hulga vaevalisemalt ja aeglasemalt. Infot sai omada raamatukogusse minnes, jällekord tohutult aegavõtvam ja tüütum kui moblas surfates. Järgmiseks revolutsiooniliseks leiutiseks saab olema virtuaalteisik.

Mis asi üldse on virtuaalteisik. Inimene nagu iga teine loom pole miskit muud kui keerulise tarkvaraga varustatud bioloogiline robot. Inimese puhul lisandub sutsu kõrgemal tasemel programm, mida tinglikult teadvuseks nimetatakse. Väidetavalt on mitmel arenenumal loomaliigil teatavad märgid algelisest teadvusest. Seega inimese täielikuks modelleerimiseks on vaja lahendada riistvaraline ja tarkvaraline probleem. Riistvara poolest oleme suht kaugele jõudnud, eriti kui vaadata General Dynamicsi robotkoerasid. Seni on siiski lahendamatuks probleemiks piisavalt efektiivse ja paindliku energiaallika puudumine. Tarkvara koha peal käib äge võidujooks, kus osalevad nii ülikoolid, suurfirmad kui ka terved riigid. Esimene tõsiselt võetava tehisintellekti looja saab metsiku eelise ülejäänute ees, eriti kui kasutab tehisintellekti edasiseks arendamiseks. Taolisel juhul võib tänu positiivsele tagasisidele asi üldse kontrolli alt väljuda.

Realistlikuks lähema aja saavutuseks saab olema virtuaalteisiku loomine, mis kujutab endast kodaniku teadmiste, kogemuste, arusaamiste, eelarvamuste, … jne … võibolla ka tunnete virtuaalset koopiat arvutimälus. Paraku tühipaljast andmebaasist ei piisa, andmetest pole suurt kasu kui ei tea kuidas või milleks kasutada. Siin tuleb mängu programm, mis mitte ainult ei töötle andmeid vaid ka seab eesmärke ja leiab kõige optimaalsema tee lahenduseni. Esimesed algelised sammud väljenduvad virtuaalabilistes nagu Siri, Cortana, … Need programmid aitavad kodanikku arvutiga suhelda ja mõningaid põhifunktsioone häälekäsklustega täide viia. Suurfirmade andmebaasitöötlus programmid saadavad meile reklaame, mis põhinevad netist, moblalt, poodidest, … jne kogutud andmete töötlemisel.

Virtuaalteisik oleks aga andmebaas, kuhu läheb kogu kodaniku tegevusest kogutud info. Nii see, mida ise sisse toksid kui ka digitaalne jälg, mida igale poole maha jätad. Piisavalt tark programm jälgib sinu käitumist, mida kauem ja mida suurema hulga andmetega seda suurema tõenäosusega oskab ette ennustada sinu tegevust. Peagi aimab su soove enne kui oled ise nende peale mõelda jõudnud, justnagu perfektne abikaasa😉 Kuidas täpsemalt võiks virtuaalteisikust kasu olla. Kes meist poleks auto ostmise ja müümisega pidanud tegelema, olen veendunud, et enamus peab seda protsessi eriliselt stressavaks ja tüütuks. Virtuaalteisik kõrvaldab nii aja kui närvikulu:

Näiteks märkab ta, et viimastel kordadel autohoolduses mitmed kulukad remondid ette tulnud. Kiire kalkulatsioon võttes arvesse konkreetse margi ja aastakäigu statistikat, auto remondi ajalugu, sinu sõidustiili, elukohta ja keskmisi kasutatavaid teeolusid ning paljut muud annab märku, et majanduslikult mõistlik masin välja vahetada. Virtuaalteisik viskab pilgu peale autoturule, sinu eelistustele ja ka faktile, et eelmine aasta said lapse ja koera, mistõttu käesolev masin niikuinii pole optimaalne lahendus. Kuna kõike ei saa arvesse võtta pakub ta välja kolm, neli sobivaimana tunduvat varianti, mis vastavad sinu eelistustele, muutunud olukorrale ja ka pangaarve seisule. Kodaniku mureks on heade võimaluste hulgast parim valida ja lubada virtuaalteisikul autofirma virtuaalse müügimehega kauplema asuda. Vaid lõplikule hinnale annad ise suulise kinnituse, mis tänu hääle äratundmis algoritmile kindlam kui allkiri või krediitkaart. Pangaülekanne toimub momentaalselt, kuna vestlusringi on vaikimisi ühendatud ka virtuaalne pangaametnik.

Samuti võib su virtuaalteisik hakata vaatama uut tööd enne veel kui oled eelmisest kas lahti lastud või ise ära tulnud või hoopiski märkab ta et praegune firma läheb suure tõenäosusega poole aasta pärast pankrotti. Puhkusereiside väljaotsimine sobivaks ajaks, kohtadesse mis võiks huvi pakkuda ja stiilis, mis meeldib on naljaasi. Ah et oled veel vallaline. Virtuaalteisik uitab sinu asemel ringi tinderis pöörates tuhandeid lehti sekundis pakub välja kohtingupartnereid, kes mitte ainult ei vasta su maitsele kõige enam vaid on ka suht tõenäolised positiivse vastuse andjad. (Sulle võib ju meeldida Jennifer Lopez aga tolle virtuaalteisik suure tõenäosusega blokeerib kõik tavakodanikud). Alles siis kui mõlema poole virtuaalteisikud peale omavahelist infovahetust leiavad, et kohting võiks huvi pakkuda antakse päris inimestele teada ja edaspidine on juba nende otsustada. Maksudest, poodlemisest, ja muudest igavatest, tüütutest ning aegavõtvatest toimingutest ei räägigi. Virtuaalteisik teeb kõik selle töö kodaniku eest ära, inimesel jääb hullult aega toredate asjadega tegelemiseks.

Kodanike teisikud istuvad pilves
Eelnev oli tolle tehnoloogia võimaluste pool. Paraku tuleb iga tehnoloogiaga kaasa negatiivne osa, mis antud juhul sugugi väike pole. Peamiseks mureks isikuandmete turvalisus ja kaitsmine autoriseerimata või pahatahtliku kasutamise eest. Diktatuuririigile oleks tegu lausa perfektse kontrollimehhanismiga, seadusega peaksid salvestama ja hoidma kõiki enda andmeid riigile kuuluvates serverites. Julgeolekuametid võivad preventiivselt tegutseda juurides välja kodanikud kelle lojaalsuses hakkavad esimesed mõrad ilmnema. Andmete vargus ja kodaniku huvide vastu kasutamine saab olema uueks küberkuritegevuse vormiks. Samas hoitakse juba praegu tohutut infohulka enamuse arenenud maade kodanike kohta paljudes erinevates andmebaasides, lihtsalt töötlusprogrammid on veel algelised, üritades ära arvata su poliitilisi või majanduslikke eelistusi. Need programmid töötavad poliitikute ja suurfirmade, mitte sinu huvides.

Personaalselt olen üsna veendunud, et vaatamata konservatiivide vastuseisule ja masside esialgsele kõhklusele on kümne aasta pärast paljudel oma personaalne teisik ja inimesed muretsevad oma andmete turvalisuse pärast sama vähe kui praegu. Virtuaalne teisik teeb elu lihtsalt nii palju mugavamaks ja inimene on oma põhiloomuselt laisk.

Mingil momendil kaugemas tulevikus muutub virtuaalteisik äravahetamiseni sarnaseks kodaniku teadvusega kuna tal on kogu info ja kogemused, mida kodanik saab. Võimalik, et siis kolibki kodanik oma maisest bioloogilisest kehast üle pilveserverisse 😏 Minu põlvkonna inimesed seda tõenäoliselt küll ei näe.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!