Wednesday, January 9, 2013

Taevane Vaatemäng

Järgmise aasta lõpus on meil lootust saada ühe vägevaima palja silmaga jälgitava taevase vaatemängu tunnistajateks. Teaduslikult korrektse nimega komeet C/2012 S1 (ISON) peaks kõigi eelduste kohaselt kujunema üheks ajaloo heledaimaks komeediks, mis kõrgpunktis võrreldav täiskuu heledusega ja ka päeval nähtav. Õnneks on ta kergelt jälgitav nii enne päikesele lähenemist kui ka peale temast möödumist.

Komeedi avastasid International Scientific Optical Networki 40 cm teleskoobiga eelmise aasta 21 septembril kaks venelast Kislovodskist. Sel momendil asus ta miljard kilomeetrit maast eemal ja oli 100000 korda nõrgem kui kõige tuhmimad palja silmaga nähtavad tähed.

Momendil on komeet umbes Jupiteri orbiidi kaugusel Päikesest. 1. oktoobril jõuab Marsi orbiidini ja täpselt kuu ajaga Maa orbiidini 1 novembril. Sel ajal on komeeti näha hommikutaevas. Edasi sööstab komeet järjest kiirust kogudes Päikese poole, kusjuures heledus pidevalt kasvab ja ilmub "saba".

Viimaste arvutuste kohaselt jõuab komeet Päikesele lähimasse punkti (perihelion) 28 novembril, olles vaid 1.18 miljonit km Päikese pinnast (võrdluseks, et Maa on keskmiselt 150 miljonit km ja Merkuur 58 miljonit km päikesest eemal). Sel hetkel kihutab komeet maksimaalse kiirusega 684000 km/h.

Nii lähedal Päikesele peaks komeedi pinna temperatuur tõusma 1.1 miljoni kraadini Celsiuse järgi, mistõttu on oodata pinnakihtide aurustumisest põhjustatud hüppelist heleduse kasvu. On ka võimalik, et sisepingete tõttu komeedi tuum laguneb mitmeks tükiks.

Kirch'i komeet 1680
Kui komeet on Päikesest möödunud ja hakkab eemalduma on oodata veelgi vägevamat vaatepilti, sest nüüd tõukab "päikesetuul" vabanenud tolmu, gaasi ja osakesi temast ettepoole. Ja ehkki komeet eemaldub Päikesest läheneb ta nüüd Maale olles kõige lähemal 64 miljonit km kaugusel 25. detsembril. Selleks ajaks jääb ta põhjalaiuskraadidel pidevalt öisesse taevasse.

Seoses orbiidi sarnasusega on võimalik, et tegu sama komeediga, mis 1680'l aastal inimesi hirmutas. Ei miskit muud kui jääme põnevusega seda taevast vaatemängu ootama!

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!