Monday, November 13, 2017

Vana Aja Lugu

Esimese maailmasõja lõpp külvas teise sõja seemne
Nonii, jällekord pikk nädalavahetus, mille eest tuleb tänada nii saksa keisrit, vene tsaari kui inglise kuningat. Eriti aga serbia anarhiste, kes ertshertsog Ferdinandi maha tapsid ja väidetavalt selle teoga esimese maailmasõja süütasid. Poleks sõda alustatud ei oleks saadud seda ka lõpetada, ja mina poleks saanud 11 novembri puhul valitsuse poolt täielikult kinnimakstud vaba päeva et sellest läpaka taga kirjutada.  ERM'is saab tutvuda kuidas sõda eesti sõdurile paistis - Elame veel, esimese maailmasõja aegsed päevikud. Ajaloo teema juures ei saa mööda minna vene revolutsioonist, mis hiljuti 100 aastat vanaks sai. Omajagu huvitav on olnud lugeda praeguseaja vaatevinklit revolutsioonist, mida minu kooliajal pühaks peeti ja suureks nimetati.

Väidetavalt oleks võinud pigem eelnenud tsaarivõimu kukutamisele viinud veebruarisündmusi revolutsiooniks nimetada, oktoobrimäsu rohkem verine riigipööre. Mnjah, raske endalgi ette kujutada, et kunagi sai tribüüni eest läbi marsitud ja parteigenossede rõõmuks "kurraaaaaat" hüütud. Ajaloolaste hulgas valitseb üsna kindel üksmeel, et poleks olnud toda revolutsiooni oleks Venemaast suure tõenäosusega kujunenud USA'ga võrdne eelmise sajandi suurvõim. Eestlaste õnneks seda ei juhtunud, sest arenenud, tsiviliseeritud ja võimsa Venemaa kõrval poleks meil ilmselt olnud lootust ei omariiklusele ega rahvuse säilimisele.

Praeguse seisuga paistab, et Hiina hakkab domineerima käesoleval sajandil nii nagu USA seda eelmisel tegi. Euroopa Liidul seisavad ees keerulised ajad, kogu süsteemi tuleb kardinaalselt muuta kui tahetakse Euroopa Liitu üldse säilitada. Konsensuslik otsuste vastuvõtmine on täiesti perspektiivitu olukorras, kus erinevatel riikidel nii erinevad huvid. Lisaks sekkub Venemaa kes suudab ähvarduste, majandusliku surve või äraostmisega iga kell paari riiki sundida endale meelepäraselt hääletama. Eestil jääb vaid üle loota, et NATO vägede kohaloleku heidutusest piisab Venemaa eemal hoidmiseks.

Momendil ei näe põhjust, mis ajendaks idanaabreid konflikti otsima, muret tuleb hakata tundma kui sealne olukord sisemiselt ebastabiilseks peaks muutuma. Sellisel juhul on võimalik, et Kremli maniakk näeb ainsa väljapääsuteena sõjaga rahva enda taha ühendamist. Esimeseks tõsisema ohu märgiks on lääneliitlaste reaktsiooni ja NATO tõsiseltvõetavuse kompamine provokatsioonide või otsese sõjalise riigipöörde katsega mõnes NATO'sse mittekuuluvas Euroopa riigis. Õnneks on vedelgaasi tootmise mahu ootamatult võimas kasv oluliselt vähendanud Venemaa majanduslikku mõjuvõimu, seda eriti Lääne-Euroopa suunal.

Proosalisematel teemadel: Kaal näitas hommikul 81.4Kg. Arvuti sain jooksma nagu oleks tuliuus. Natuke kahju kohe, olin juba mõttes hakanud uue massina osasid kokku panema ja salamisi pcpartpicker kodulehte piilunud. Kunagi muidugi ei tea, äkki kukub kruvikeeraja emaplaadile või tilgub õlu protsessorile :P Tegin niiöelda stressitesti (vähemalt nii selgitasin olukorda kodustele ;) ) mängides paar päeva Battlefieldi mitu tundi ühtejutti. Arvuti vedas lõdvalt välja ja mina sain nii osavaks, et skill-level jõudis enneolematusse kõrgusse. Arvestatav saavutus, sest 4 aastat vana mängu juurde on suuremas osas jäänud vaid proffidest veteranid ja klanniliikmed.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!