Tuesday, December 21, 2010

Toomapäev

Sellist huvitavat infi sain enda nimepäeva kohta Maalehe vahendusel. Seni teadsin umbmääraselt, et tegu on talvise pööripäevaga ja et sel ka mingi ürgne müstiline tähendus olevat. Nüüd siis tean, et olen surmahaldjas :))) ja veel pagan kah. See seletab mõndagi, kasvõi näiteks religiooni vastalisust:)

Teksti lugedes tekkis siiski mõningane mure. Loodetavasti ei võeta meie majas kõike kirjapandut liiga tõsiselt ja mind ei visata ööseks hangele pikutama või garaazhi uinakule. Järgneb Maalehe tekst:

Toomapäev on päikeseaasta lõpupäev.

Toomapäev on oluline kurjade jõudude peletamise, valgusele ja päikesele uue jõu kindlustamise poolest. Sel päeval on liikvel surnute hinged. Toomast on peetud paganluseajast säilinud surma(haldja)ks.

Toomapäeval oli oluline mustuse ja laiskuse minema saatmine kaltsu- ja õlenukkudena. Toomapäeval tuli Tahma-Toomas, Must-Toomas või Jõulu-Toomas majast välja kihutada. Mõnel pool on sel puhul valmistatud vanadest riietest õlgi ja kaltse täistopitud nukk, mis pimeduse varjus viidud teise peresse. Kui Tahma-Toomast ei märgatud ega viidud edasi, siis tähendas see laiskuse, mustuse, lohakuse, räpasuse ja muude halbade asjade majja tulekut.

3 comments:

  1. Head nimepäeva!
    Tahma-Toomasega meenus juhtum, kui klassikaaslased aastaid tagasi meie korteri ukse taha Tahma-Toomase tõid. Ei ma teadnud sest kombest midagi, solvusin veel sõbranna peale, et see mingeid õlgi meile veab :)

    ReplyDelete
  2. No kas küürisid tolmu toanurgast ja tahma laest?

    ReplyDelete
  3. Häid jöulupûhi ja edukat uut aastat kogu perele! Loomulikult ka kiisudele ja kutsule!

    P.S. Viimases "Pealtnägijas" ETV arhiivist. Kûsitletakse Soomes töölkäijaid. Tösi meil tömmatakse köik koomale ja rohkem makse.
    Keegi hûûdis, aga kui hea on Kanadas...

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!