Sunday, October 26, 2014

Tahvelarvuti valimine

Niisiis, meie perre on saabunud järjekordne nutiriist, esialgu veel ehku peal, sest kaks nädalat anti prooviaega, mille jooksul võin selle asjanduse lihtsalt tagasi viia kui ei meeldi. Suvel jäi mu vana läpakas vihma kätte ja ehkki meeldiva üllatusena taastus ta praktiliselt täielikult, on see siiski aeglaseks jäänud. Tegelikult ju palavat vajadust uue läpaka või tahvelarvuti järgi polnud, tundsin et oleks ikka eriliselt mõnus kui kodus saaks moblast veidi suuremalt ekraanilt igas asendis (voodis, tugitoolis, tagaaias, vannis, ... jne ... (peldikus:) ... ) netis surfata. Samas on soov vahel teksti toksida, mis ilma mehhaanilise klaviatuurita nii mugav pole. Seega ideaalseks oleks sihuke riist, mis kombineeriks ekraani ja klaviatuuri kuid annaks ka võimaluse ainult ekraani kasutada.
 
Viimaseks tõukeks kujunes eelmise nädala vestlus vanematega kui ema arvas, et talle kuluks üks pisike läpakas ära. Hmm ... , siis pole miskit muud kui reinstallin oma vanal läpakal windowse, et igasugune aegade jooksul kogunenud aeglaseks teev rämps ühe hoobiga maha võtta, panen paar hädavajalikku programmi nagu Skype, AVG, Chrome peale ning voilaa - läpakas jälle normaalse kiirusega. Emailide lugemiseks, netis surfamiseks ja piltide ning videote vaatamiseks täitsa piisv. Patarei on tal paraku 5 aastaga kutu, vaatan kas tasub seda asendada, sest uued maksavad ilmselt rohkem kui mõni läpakas praegu, samas vooluvõrgust istudes töötab ta ikka tipp-topp. Nii, et oli põhjust asuda tõsisemalt erinevate tahvlite omadusi uurima.
 
Eelpool mainitud tingimusi rahuldab iga tahvelarvuti, kui klaviatuur juurde muretseda. Just eelmine nädal tuli välja Google uus tahvel Nexus 9. Kui tehniliste näitajate poolest oli tegu väga vinge riistaga, siis hind valmistas seekord pettumuse. Seni on Google alati pakkunud Apple'ga võrdväärset või paremat lahendust pea poole odavama hinnaga (sisuliselt omahinnaga), nüüd on ilmselt leitud, et turg vallutatud, hakkame raha labidaga kokku ajama. Kokkuvõttes on Nexus 9 hind Canadas $429 (300 euri) kõige madalama ehk 16GB mälu puhul, 32GB lisab $100 ja mobiilühendus veel $140 viies tippmudeli hinna $669 CAD ehk 470 Euroni. Sellise taseme juures oli mõtet vaadata, milliseid hinnatakse selle aasta parimateks tahvliteks.
 
 
Kolmeks parimaks on erinevate autoriteetsete veebilehtede alusel Apple iPad, Samsungi Tab S ja Google Nexus 9. Igal omad head ja omad pisipuudused aga enamvähem samal tasemel. Apple tooteid pole ma kunagi kasutanud, hinna ja kvaliteedi suhe pole soodne, soft suht piiratud ja eriliselt ebasõbralik kasutaja seisukohast. Samsungil parim ekraan ja lisamälu kaardi võimalus, puuduseks hunnik mittevajalikku softi ning veits kõrgem hind. Nexus 9 eeliseks uusim soft Android 5 Lollipop näol ja kindlus, et kõik uuendused tulevad talle esimesena, samas pole võimalust suurendada mälu sd kaardiga ning ekraan kolme hulgast nõrgeim, ehkki ikka väga hea. Kokkuvõttes oli selge, et alla $500 CAD koos käibemaksuga miskit normaalset ei saa. Lisaks veel klaviatuur, mille eest firma enda versiooni eest küsiti mõeldamatult soolast, rohkem kui $100'st hinda. Muidugi saab Hiinast tellida ka kolme-, neljakümne dollarise aga nende kvaliteeti ja kasutusmugavust pole võimalik eelnevalt kontrollida.
 
Selgus, et on olemas veel üks võimalus. Nimelt valmistavad mitmed arvutitootjad ka niinimetatud "2 in 1" ehk läpaka-tahvli hübriidi, neilt saab ekraani lahti sikutada ja tahvlina kasutada. Sihukeste eeliseks on asjaolu, et enamasti op-süsteemiks miski windowse variant, puuduseks aga vastuvõetava hinna juures niru ekraan ning tagasihoidlik riistvara. Kallimatel on muidugi kõik olemas aga rohkem kui tuhandet dollarit netis surfamise läpaka eest ei tundunud mulle mõistliku raha kasutamisena. Lähemal uurimisel tundus, et ainult ASUS valmistab sihukesi, mis mõeldava riist- ja tarkvara konfiguratsiooniga. Nimelt nende Transformer Book läpakad.
 
Selge, et ilma nägemata ja veidi riistadega mängimata pole mõistlik üle neti osta kui ei taha hiljem selle või teise omaduse mittesobivuse tõttu pettuda. Sõitsime kontoritarvete poodi, kus kõik minu väljavalitud variandid peale viimase Nexuse olemas ja käega katsuda. Kokkuvõttes erilisi üllatusi polnud aga järgnevalt isiklikud tähelepanekud:
 
Samsungi Tab S mõlemad variandid olid ilmselgelt kõige teravama ja kontrastsema pildiga. kohati lausa nii teravaga, et hakkas isegi müügisaali heledate tulede valguses silmadele. Neil pidada olema võimalik pilti "normaalsemaks" muuta, mida ise kindlasti teeksin. Softi koha pealt kümneminutise proovimisega ei oska miskit head ega halba arvata. Igatahes kellele on ekraanipildi kvaliteet oluline, tasub Samsung võtta, momendil paremat pole.
 
Nexuse eelmine versioon nii 7 kui 10 olid igati normaalsed. 7 tolline kaasal juba on ja $169 eest tundus see super hea tehinguna, poolmuidu saadud. Samas olles näinud suuremaid versioone oli selge, et võimaluse korral eelistaks suuremat ekraani. Mugavam lugeda ja mõnusam videosid vaadata. Nii, et vaatasin edasi. Suure üllatusena avastasin teiste vahelt Samsung Tab Pro $251 eest, mis lausa $150 vähem kui nende kodulehe hind. 8.4 tolline ekraan oli kübe väike aga arvasin, et ajaks asja ära. Tegu polnud küll AMOLED-ga aga sellele vaatamata väga hea. Miks ma polnud seda näinud enne netis surfates tekkis küsimus. Kiirelt üle kontrollides selgus, et ainsaks põhjuseks hinnatase, on küll hea aga selle hinna eest liiga kallis kui vaid veidi kehvamat ja pisemat Nexus 7 pakutakse vähem kui poole hinna eest. Kokkuvõttes tundus seni nähtutest parima hinna ja kvaliteedi suhtega.
 
ASUS transformer booki ei näinud kusagil, kas kõik välja müüdud. Vanem versioon olevat jah läbi aga just saabus uus mudel, mida nad pole jõudnud veel välja panna. Küsimusele kas saaksin selle sama soodushinnaga, mis reklaamlehel kirjas sain jaatava vastuse. Fakt, et 2013 lõpus esimest korda välja lastud läpakas ikka nii hästi müüb, vihjab asjaolule, et klientidele need meeldivad. Tollest ajast on muidugi hind veits alla läinud ja viimase väljalaske juures nii protsessor, kui graafika uuendatud ning mälumahtu suurendatud. Tüüp igatahes tõi tagaruumist läpaka välja, kiskus karbist välja ja lülitas sisse. Võttis veits aega, enne kui kogu esialgne setup tehtud kuid lõpuks pääsesin ka ise proovima. Vahepeal sain uurida riista välisilmet, mis väga sarnane minu praegusele läpakale. Ekraan oli kindlalt kahe tugeva metallrelsi ja pistikuga kinnitatud kuid tuli lihtsalt nupule vajutades lahti. Tahvel ise veidi odava ilmega libedast mustast plastikust.
 
Minu suurimaks küsimuseks oli ekraani kvaliteet, sest võrreldes päris tahvlitega oli see poole nigelama lahutusvõimega, ka heledus ja kontrast ei pidavat küündima "päris" tahvlite tasemele. Kui pildi viimaks ette saime tõmbasin netist mõned pildid ekraanile, täitsa tasemel ehkki muidugi mitte nii head kui teistel. Video oli aga üllatavalt selge ja sujuv, siin oli vahe oluliselt väiksem. Erinevate nurkade alt ekraani vaadates polnud nähtavusega probleemi. Ütleme, et üllatavalt hea kvaliteet, minu kasutuse puhul tundus täiesti rahuldav. Klaviatuur oli ka väga mõnusa klahvide liikumisega ja tunnetusega. Hind $379 teistest oluliselt odavam kui ASUS Tab Pro välja arvata. Tegelt polnud hind nii oluline, sest mitmeks aastaks ostetava riista puhul olen nõus normaalsuse piires peale maksma, peaasi, et vastaks maksimaalselt minu vajadustele.
 
Kokkuvõttes olid ASUS'e suureks eeliseks hea klaviatuur ja Windows 8.1 täisversioon koos Microsoft Officega ning just paras ekraani suurus mis kaalusid üles suht nigelama ekraani. Kahtlesin ikka, aga kui müügimees meenutas, et täna on kõik asjad 10% odavamad ning kahe nädala jooksul võin läpaka tagasi tuua kui ei meeldi ostsime kaasa õhutusel aparaadi ära. Võrreldes ASUS'e kodulehel oleva hinnaga $449 USD saime ta $340 CAD ($300 USD), mis praktiliselt kolmandik odavam. Natuke jäi ikka närima, et Samsung ja Nexus 9 vingemad aga andsin endale aru et tegelt minu vajaduste puhul oleks tegu mõttetult kõrgete näitajatega ainult selle nimel, et enda egol hea tunne selle "kõige ägedama" vidina omamisest. Pealegi on ju aega kaks nädalat kasutada ja tagasi viia kui miski ei meeldi või ikkagi otsustan teise kasuks.
 
Kodus kiskusin karbi lahti ja panin LapTab'i laadima. Õhtul mängisin BF4 ega viitsinud enne magama minekut tegeleda. Hommikul lülitasin peale, poole tunniga oli kohvi kõrval setup tehtud. Veidi aega kulus Windows 8 tutvumiseks, mis osutus palju rohkem segadust tekitavaks kogemuseks kui oskasin oodata. Mu "Gaming Rig" on ikka veel Win 7 peal nagu ka vana läpakas. Selle blogi toksisin juba LapTab'il nagu uut ASUS'e Transformerbook'i kutsun. Esimesed kogemused on igati positiivsed, usun nädala jooksul selgub kas jätan selle või vahetan välja Samsungi või Google vastu.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!