Wednesday, April 12, 2017

Läbipõrunud Bluff

Mitte kõige sõbralikumad ilmed 😛
Suuremas osas juhtus USA-Vene kohtumisel see, mida võis oodata, kui välja arvata, et Putin oli siiski ise ka kohal. Praktiliselt kõiges olulises jäädi eriarvamusele, vaid pisiasjades anti kübeke järgi. Ainsa märkimisväärse vihje võis lugeda välja Lavrovi sõnavõtust kui ta mainis, et Venemaa seisukoht Süürias ei ole tingimata mõne kindla isikuga seotud. Tillerson kinnitas, et neil on kindlad andmed Süüria osaluse kohta ja Trump mainis hiljem, et võimalus Venemaa mitteinformeeritusest keemiarünnaku osas on vähetõenäoline. USA välisminister lisas pressikonverentsil, et Venemaa sekkumine USA valimistesse on samuti kinnitust leidnud.

Hullema ämbrisseastumisega sai jälle kord Putin ise hakkama. Ta nimelt kutsus üles lasta keemiarelva kasutamist uurida rahvusvahelisel komiteel. Ameeriklased ja lääneliitlased haarasid sellest hoobilt kinni ning käisid ÜRO's välja resolutsiooni vastava rahvusvahelise komisjoni moodustamiseks, kellel oleks õigus takistamatult kohepeal uurimist läbi viia. Venemaal ei jäänud muud üle kui sisuliselt oma süüd tunnistades vetostada resolutsioon, millega muidugi kaotas nendepoolne versioon igasuguse tõsiseltvõetavuse. Huvitav asjaolu, et Hiina jäi erapooletuks. Kas tõesti suudab Trump oma ärimehe tehingusõlmimisoskusi edukalt ka diplomaatias rakendada. Ta nimelt teatas eelnevalt, et ei kuuluta Hiinat kaubandusseadusi rikkuvaks riigiks.

Kogu maailm mõistis õige teravalt Venemaa käitumise ÜRO julgeolekunõukogus hukka. Venemaa kipub Assadi toetades järjest rohkem ennast nurka mängivat, sõprade ja liitlaste ring jääb aina väiksemaks, mida rohkem Kremli kuritegelik pale avaldub. Isegi Kasahstan ja Etioopia jäid erapooletuks, vaid Boliivia suutsid venelased ära osta. 
Kazahhidel on ka eestlastele erilised tähed nagu Ä, Ö ja Ü
Veits teemast kõrvale kaldudes ei saa jätta mainimata kõrvakiilu, millega Kasahstan Putinit kostitas. President Nazarbijevi käsul minnakse lähemate aastate jooksul üle kirillitsalt ladina kui "kultuurse maailma" tähestikule.

Mis saab edasi. Vaatamata venelaste hoiatusele Süüria valitsusvägede pommitamise asjus teatas USA kaitseminister, et juhul kui Assad jätkab keemiarelva või muude brutaalsete vahendite kasutamist tsiviilelanikkonna vastu, võtab USA kasutusele äärmiselt tõsised abinõud. Mida see täpselt tähendab ja kuhu niinimetatud punane joon on tõmmatud pole selge, aga paistab et just selline ongi Trumpi taktika. Ta ei ütle vastasele ette mida kavatseb teha ega isegi seda, mida täpselt peab käitumiseks, mis reaktsiooni esile kutsub hoides nii vastast teadmatuses.

Kõrvalepõikena kohtus Trump Washingtonis NATO peasekretäriga kus ta rõhutas, et on muutnud oma seisukohta kardinaalselt ja peab nüüd NATO't väga vajalikuks organisatsiooniks. Lisas jällekord, et kõik liikmed peavad täitma endale võetud finantsilisi kohustusi 2% kaitsekulutuste koha pealt. Eurooplastel on tõepoolest aeg aru saada, et ise minimaalselt panustades ei saa enam edasi minna, on ainult õiglane kui kõik võrdväärselt kaitsevõimet finantseerivad selle asemel, et raha igasuguste välis või sotsiaalabi programmide kaudu korstnasse kirjutavad.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!