Wednesday, April 26, 2017

Toronto Eesti Maja tulevik

Viimasel ajal on puhkenud uue hooga lõkkele diskussioon Eesti maja tuleviku üle. Põhjuseks asjaolu, et omal ajal edukalt eestlaste huvisid ja vajadusi rahuldanud maja on finantsiliselt omadega hätta jäänud. Eks eestlasi või vähemalt neid kes aktiivselt Eesti majas käivad on oluliselt vähemaks jäänud mistõttu renditulud kokku kuivanud. Maja ise on järjest vanemaks jäänud vajades püstipüsimiseks pidevalt remonti küttesüsteemi, katuse, veevarustuse, elektrisüsteemi ... jne ... koha pealt. Kokkuvõttes on kulud juba pikemat aega ületanud tulusid ja kogu üritus püsib vaevu jalul vaid laenude ning annetuste näol. Selline olukord pole jätkusuutlik.

Viimase viie aasta jooksul on mitmed suuremad renoveerimis ja ümberehitamisprojektid ühel või teisel põhjusel läbi kukkunud. Eesti maja juhatus uuris alternatiivseid võimalusi, millest sobivaim tundus kogu kupatuse maha müümine ja tegevuse Tartu Collagesse üle viimine. Kesklinna asukoht oleks eriti soodne, linnalt saaks maad osta ning vana maja müügist saadud tuludega moodne uus keskus ehitatud. Plaan avaldati arutamiseks kohalikus lehes ja mitmetel koosolekutel. Muidugi puhkes tuline arutelu, mis keeb siiamaani minnes viisakalt öeldes kohati üsna teravaks.

Uue koha pooldajate põhiargumendiks on praeguse Eesti Maja finantsiline jätkusuutmatus, ehk sisuliselt ees ootav pankrott. Momendil oleks võimalus linnalt soodsalt ülisoodsas kohas saada krunt, millele uus moodne ja paraja suurusega Eesti keskus ehitada. Vastaste argumendid on suures osas nostalgilised ja emotsionaalsed, mitmed organisatsioonid kaotaks momendil tasuta või üliodava üüriga pinnad. Finatsilistele probleemidele, mida ka nemad ei eita, ei suudeta paraku mingeid tõsiseltvõetavaid pikaajalisi lahendusi pakkuda. 

Kui juba enne kaldusin uue maja toetajate poolele siis peale Veiko Parmingu äärmiselt informeeriva ja asjaliku artikli "Miks ma toetan Tartu College-i juurde konsolideerimist" lugemist polnud enam kahtlustki. Minu jaoks on kaks negatiivset momenti: põhiliseks lasketiiru ja teiseks tasuta parkla kadumine. Lasketiirust on muidugi hirmus kahju, sest nii mugavalt ja soodsalt ei saa Toronto läheduses kusagil laskmas käia. Parkla iseenesest pole nii suur 
Praegune vana armas lagunev punasest tellisest Eesti Maja 
probleem kuna Tartu Collage asub metroopeatuse vahetus läheduses.

Eile toimus aktsionäride peakoosolekul hääletamine kus ülinapilt said vajaliku 2/3 enamuse uude asukohta kolimise pooldajad. Vastased nõuavad häälte ülelugemist, loodetavasti jääb võit siiski kolijate leerile, vastasel korral on Eesti kogukonna kooskäimiskeskuse tulevik suht tume.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!