Sunday, November 1, 2020

Plebis Scitum - abielu asjus

Õhujõudude marssal Fufu🐕 koos
tema hiilgusega paraadi vastu võtmas.

Kohe alguses pean rõhutama, et mul päris savi abielust ja kooselust ... seadusest ma ikka mõtlesin. Samas ei raatsi nii populaarsel teemal sõna sekka ütlemata jätta. Enda kurssi viimiseks viskasin kiirelt pilgu peale nii abielu kui kooselu sedusele, natuke erinevad need on aga põhiideelt samad. Abieluseaduse juures lihtsalt lisatud nõue eri sugude kohta ja vihje ka vaimuliku võimalikule osavõtule protseduurist. Ilmselt oldi seaduse vastuvõtmise ajal üsna veendunud, et samasooliste kooselu vaimulikud niikuinii sõlmima ei hakka. Minul jäi silma üks kitsendus, mis peagi võib ühiskonna jätkuva liberaliseerumise tingimustes esile kutsuda järgmise tulise diskussiooni või isegi poliitilise kriisi😉

Mõlemas seaduses on öeldud, et abielu või kooselu saab sõlmida 2 isiku vahel. Juba praegu on terve hulk mehi, kes mitut naist peavad (kindlasti ka naisi, kellel mitu meest) kärgperedest rääkimata. Kui juba minna kooselu reformimise teed, milleks koera saba jupi kaupa raiuda. Võtame nii soo kui arvu piirangu maha, et ka mitmenaise(mehe)pidajad ja kärgpered ei tunneks end diskrimineeritute ja ühiskonnast väljaheidetutena. Moraalinormidele ei maksa hakata viitama, need muutuvad ajaga pidevalt nagu moes olevate peakatete kuju. Radikaalsemad meist sooviks ehk lisada lemmikloomad ja pudulojused seadusse (teatavasti sai Tai kuningriigis kuninga puudel Fufu täiesti ametlikult õhuväe marssaliks) aga see muudab olukorra maarjamaa advokaatidele ehk sutsu liiga keeruliseks, kes see jõuab kõiki neid lahutuste ja päranduste protsesse ajada😜

Kokkuvõttes on rahvahääletuse korraldamine minu arust mõttetu, ükskõik milline küsimus esitatakse. Selle tulemusel saab üks või teine poliitiline partei punkte juurde, kuid seaduse muutmiseks või tühistamiseks rahvahääletusest ei piisa. Vaja on parlamendihääletust ja isegi seal peab iga vastuvõetud seadus vastama põhiseadusele. Ma väga ei imestaks kui kevadeks planeeritud rahvahääletuse ajaks on nii sise kui välispoliitiline olukord ja eriti majanduse seis nii palju muutunud, et momendil kirgi küttev rahvahääletus oma tähtsuse täielikult minetanud.

Lõpetuseks on väljapakutud küsimustele "Kas Eesti Vabariik tunnustab abielu üksnes mehe ja naise vahelise liiduna?" või "Kas Eesti Vabariigis kehtib abielu üksnes mehe ja naise vahelise liiduna?" praegu kehtivas perekonnaseaduses selge vastus olemas: Abielu sõlmitakse mehe ja naise vahel. Kui üldse, siis peaks küsima kooseluseaduse kohta.

9 comments:

  1. Huumoritajuga blogijale, sulle.
    Õhujõudude marssalist inspireerituna :)

    ----------------------------------

    TU 95 on patrull-lennul ookeani kohal. Teda saadavad kaks hävitajat. Äsja on lõppenud suurt keskendumist nõudev õhus tankimine. Nüüd on pingelangus, kolmik asub pikki tunde antud piirkonnas rutiinset ülesannet täitma... Aga noortele hävituslenduritele igavlemine ei sobi, nad hakkavad omavahel trikitama. Teevad kõikvõimalikke pilotaaživigureid – otse pommitaja nina ees. Noh, et selle komandör neid näeks, hindaks ja kadestaks. Ja tõepoolest, TU komandör jälgib kõike otsekui loožist, kiidab hävitajaid omavahelisel raadiosagedusel ning teatab ootamatult, et tema teeb järgmisel 10 minutil midagi niisugust, mida hävituslendurid eales järele ei tee...
    Seepeale tõmbuvad hävitajad veidi kaugemale, sest mine sa seda suurt lennukikolakat tea. Nad jälgivad pommitajat suure huviga, kuid midagi ei juhtu. Lõpuks pärivad kärsitult:
    “Kuhu jääb lubatud trikk?”
    “Juba tehtud,” vastab komandör, “ma jõin kohvi ja käisin peldikus.”

    ReplyDelete
    Replies
    1. See trikk tegi hävituslendurid küll kadedaks, nemad vaesekesed peavad ju pamperseid kandma :D

      Delete
  2. Kusjuures mina täiesti tõsiselt mõtlen, et abielu on ju eelkõige majanduslik liit, mis see teiste asi on, mitu neid üksteisest hoolivaid inimesi koos olla tahab? Abieluga ei kaasne ju seksikohustust, kui ma olen kolme lapsega üksikema, miks ma ei tohiks abielluda kahe samas seisus sõbrannaga ja ühiselt ning riigi toel kambaga lapsi kasvatada? See, et abielus üldse peaks midagi romantilist olema, on nagunii viimase aja leiutis, varem tuli paar korda keppi teha, et pärijad olemas oleks, aga näiteks oma naisele armastusluuletuste kirjutamist peeti nii Prantsusmaal kui ka Venemaal väga halvaks tooniks. Selliseid luuletusi kirjutatakse armukesele või äärmisel juhul kihlatule, aga laulatatud naisele ... sama hästi võiks koerale neid kirjutama hakata. Mind ei segaks see, kui iga mormoon saaks mitu naist võtta või kui mu naabrinaine oma kaks meest mõlemad ära registreeriks. Nende elu, lasku käia.

    Teiseks. Riik kotib sind nagunii. Mul on ÜHE korra elus olnud olukord, kus vajasin riigi abi, ülikooli ajal. Olin vaene tudeng ning jagasin korterit oma kallimaga + ühe usuteaduskonna üliõpilase ja tema kallimaga. Just Eestisse tagasi jõudnud välissemestrilt, kus elasin ainult stipendiumi eest, nii et näljas ja mõtlesin, et ehk sotsiaalamet aitab vähemalt ühe kuu üüriga (töö leidsin muidugi kohe, aga eks seal peab ka enne käima, kui palka saab). No ja minu mittetoetamise põhjenduseks toodi see, et meil on kolmeliikmeline leibkond (usuteadlase kallim polnud üürilepingus), nii et nad saaksid toetada ainult siis, kui usuteadlane ka oma sissetuleku kohta andmed esitab. Ehk siis olukorras, kus riigile kasulikum on, on polügaamia igati olemas ja juba seadustatud, probleem tekib ainult siis, kui SINA seda seadustada tahad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama loogikaga loetakse tudengid oma vanemate leibkonna liikmeks, kui tudengil on majanduslikel põhjustel antavat õppetoetust vaja ("sa oled ju vanemate leival"), aga eraldi leibkonna liikmeks, kui tema vanemate perel on toimetulekutoetust vaja ("see tudeng ei ole ju enam teie leival").

      Delete
    2. Teema küll sutsu teine aga olen alati olnud veendumusel, et elus hakkama saamiseks ei maksa riigile lootma jääda. Tore on kui hädas aitab, samas kipub see olema seotud hullu bürokraatiaga. Riigipoolse pensioniga sama värk, ainult selle peale lootma jääda pole mõistlik tulevikuväljavaade.

      Delete
    3. Rents, pole ka kusagil öeldud, et korraga tohib ainult ühte inimest armastada😉 Või kuidas üldse armastust defineerida - kah põnev teema, mille kohta leidub kindlasti hulk eri arvamusi.

      Delete
  3. Mhmh, küsimused peaks olema ikka rahva soovi ja tuleviku kohta, mitte tegema praeguse seaduse tundmise testi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahemiljonine viktoriin, nagu keegi ütles.

      Delete
    2. Rahvahääletusi on Eesti "teises" vabariigis seni vaid kaks olnud: Põhiseaduse ja EL'i astumise asjus. Mõlemad teemad tõepoolest piisavalt olulised, et rahvalt otse kinnitust küsida. Abielu või kooselu küsimus pole minu arvamuse järgi ligilähedaseltki sama kaalukad kui kaks eelnevat, et neid rahvahääletusele panna.

      Rahvaküsitlusi võib teha iga teema kohta ja igal omavalitsuse tasandil, iseasi millist kasu sellest on.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!