Monday, November 9, 2020

USA valimiste järeltõuked maarjamaal

Esmaspäeva hommikul äratab mind rahvusvaheliselt laia kajastust leidev uudis Helme vanema tagasiastumisest. Natuke üllatav, seni kuni olen lugenud põhjustest. Nojaa, seekord tuli tagasiastumine koalitsiooni päästmise nimel, sest enam polnud isegi Ratasel võimalik silmi kinni pigistada ja vabandada, et miskit tõsist pole olnud. Olles lugenud ERR vahendusel mõlema Helme sõnavõtte süveneb järjest rohkem kahtlus, et nende põhipalk tuleb idanaabrilt. Miks muidu nii agaralt rõhutada Venemaa seisukohta liberaalsest demokraatiast kui korrupteerunud ja oma aja ära elanud poliitilisest liikumisest. EKRE juhtfiguurid ei saa ju ometigi nii lollid olla (või saavad😵), et ise sellest aru ei saa, kelle huvides on libauudistega USA valimiste kahtluse alla seadmine. Peegelpilt võrreldes Savisaarega, kes minu arust just oma avaliku venemeelsuse tõttu tegelikult polnud vene agent. Karta tasub näilisi sõpru mitte otsekoheseid vaenlasi, sest viimaste eest oskad end hoida.

Põhifiguur kukkus ära, huvitav kes asendab ja mitu uut pilti allaritta lisandub?

Helme noorem, kelle ütlemised vaid poole kraadi võrra lahjemad, pidanuks samuti tagasi astuma. Paraku oleks see toonud kaasa valitsuse kukkumise, mida libekala Ratas kuidagi lubada ei taha. Miks Isamaa mängu kaasa teeb käib mul üle mõistuse. Minu jaoks on see partei lõplikult end täis teinud, ehkki osad nende vaated ja liikmed sümpaatsed. Meie oluliseima liitlase uue presidendi kahtluse alla seadmine pole mitte ainult poliitiliselt äärmiselt loll käik vaid lausa kuritegelik riigi julgeoleku õõnestamine. Kõige selle taustal on eriliselt silmakirjalik niinimetatud "süvariigi" süüdistamine. Härrad Helmed, teie olete valitsuses, teie käes on võim, teie oletegi ju otsustajad riigis ja seega süvariik, milles te end süüdistate???

Sama USA's - Trump on president ja presidendil on alati valimistel teatud eelis, kuidas sa saad süüdistada valimispettuses osariike, kus võim vabariiklaste käes. Ma ei hakkagi laskuma detailidesse, et valimisjaoskondades on nii vabariiklased kui demokraadid kohal ja hoiavad häältelugejail ning protseduuridel kiivalt silma peal. Pole kahtlust, et 150 miljoni hääle lugemisel tuleb ette vigasid, enamasti oskamatusest, lohakusest või väsimusest, vahel ehk ka meelega kallutatusest. Samas süstemaatiline piisavalt laiaulatuslik valimispettus, mis kallutaks tulemusi, on sisuliselt võimatu. Kahtluse korral minnakse kohtusse nagu tsiviliseeritud riigis kohane, küll seal otsustatakse kas süüdistused on piisavalt tõestatud või mitte. Kohtunike kallutatuses nagu ei saa kahelda, suur hulk parempoolsete vaadetega vabariiklasi viimasel ajal nii kohtutesse kui isegi ülemkohtusse nimetatud. Demokraatlikus riigis pole keegi süüdi enne kui ta on kohtus süüdi mõistetud ja hea tava kohaselt ei tohiks ka enne avalikult süüdistusi pilduda.

Abielu/kooselu teemalisele rahvaküsitlusele võiks lisada alloleva avaliku arvamuse uuringu. Kuna süvariik seda tehnilistel põhjustel kardetavasti ei võimalda esitan oma blogis küsimusena laiale ringile.

Kas EKRE juhtkond on:

1. Eestimeelsed rahvuslased

2. Kasulikud idioodid

3. Idanaabri agendid

4. Midagi muud, pakkuge vabal valikul😉

20 comments:

  1. nad
    arvavad, et on 1
    käituvad kui 2
    mõni võib olla ‘uinuv’ 3
    muu ka muidugi – võim peas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vastus on nii loogiline, realistlik kui ka poliitiliselt korrektne: Istu, viis :)

      Delete
  2. Sa mõtled üle. EKRE on lihtsalt võimuhimulised matsid. Ja neil läheb super hästi.

    Võtame näiteks Kert Kingo. Loll nagu lauajalg, ülbe, tundub täiesti kasutu inimene. Kas ta mingile päris töökohale saaks? Aga nüüd on tal ameteid nagu raba. Tänases "kes saab uueks siseministriks" artiklis oli esimesel kohal. EKRE edu valimistel on talle isiklikult VÄGA VÄGA kasulik. Seejuures pole üldse tähtis, kas ta on rahvuslane või kellegi agent või kasulik idioot.

    Ehk. Poliitiline tsirkus teeb selles osalejad reaalselt rikkaks. Avab neile võimalusi, mida muidu iial ei saaks. Leib lauale, võimuiha ja kuulsus ja muud ambitsioonid saavad täis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mul kipub olema kombeks otsida liiga keerulisi põhjuseid lihtsatele lahendustele :D

      Delete
  3. Nõus Kauriga - peamiselt on tegemist võimujanulise matslikkusega. Aga sealjuures osutuvad nad ühtlasi ka kasulikeks idiootideks.

    ReplyDelete
  4. Tegelikult on nad täitsa tavalised inimesed ja tõestavad seda, et demokraatias võib saada igast laikast kosmonaut. See et seal üleval on tunglemine on ju tavaline ja täitsa rumalad ei pääse sinna, vaid sinna pääsevad kasulikud inimesed, kes peavad ennast koguaeg tõestama.
    Ütleme nii, et võim on hüve ja võimalused(vabadus)

    ReplyDelete
  5. "Härrad Helmed, teie olete valitsuses, teie käes on võim, teie oletegi ju otsustajad riigis ja seega süvariik, milles te end süüdistate???"

    einoh, süvariigiks kutsuvad nad seda, kui kehtivad mingid tüütud reeglid, mille tõttu nad ei saagi kohe kõike enda tahtmise järgi teha. Nt politseiameti peadirektorit lahti lasta või oma haldusalast välja jäävate MTÜde rahastust kinni keerata vms. "mis mõttes ma ei saa nüüd teha ükskõik mida, ma olen ju valitsuses?"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oot, mul oli alati jäänud mulje, et süvariigiks peavad nad oma konspiratsioonis mingit poolsalajast riigiametnikest prominentide klubi (kaasaegsed vabamüürlased) kes riigi elu üle otsustab. Uute uudiste kirjeldus süvariigi tähendusest oli muidugi hoopis ulme :D

      Delete
  6. Seda nägid juba? Tahavad nüüd, et "paha vabariiklane" tagasi astuks, sest ta ütleb, et ei ole tõendeid pettuse kohta:
    https://www.today.com/video/under-fire-from-gop-georgia-secretary-of-state-refuses-to-resign-95635525975

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nojah, muigama ajabki asjaolu, et Trump tahaks ühtedes osariikides kirja teel saadetud hääli võimalikult vähe arvesse võtta aga teistes võimalikult palju neid juurde lisada. Õnneks on siiski hulk vabariiklasi, kes mõtlevad veidi kaugemale ette - Trumpi pärast oma poliitilise karjääriga mängida ei tundu neile eriti mõistlik, kes ikka tahab (paratamatu) kaotaja poole pikalt jääda.

      Delete
    2. See uudis kostab juba natuke murettekitav:
      https://www.cnn.com/2020/11/10/politics/pentagon-policy-official-resigns/index.html

      Delete
    3. Siiani on minu jaoks kõige murettekitavam olnud Pompeo avaldus, et valmistutakse Trumpi järgmiseks ametiajaks. Kombineerituna sellega, kuidas Trump viimastel päevadel vasakule ja paremale inimesi vallandab, kõlab see üsna diktatuuri moodi.

      Delete
    4. Esper tundus tore ja üldse, aga mis sorti muret see Pentagoni uudis meile peaks tegema? Kas peaks üldises plaanis muretsema, et nõrgem USA annab Venemaale rohkem mänguruumi? Või midagi muud?

      Delete
    5. Pompeo avaldust vaatasin telekast: kerge muigega öeldud, samas muidugi teab ta vaid ise, mille peale muigas. Hulga Pentagoni juhtfiguuride lahtilaskmine meenutab juba Stalini "puhastusi". Jääb mulje, et Trump lihtsalt elab end välja nagu kasvatamatu poisike. USA sõjalist juhtimist kindlasti nõrgendab kui kogemused vahetatakse lojaalsuse vastu. Kui konspiratsiooni teooriasse laskuda siis läbimõeldud käiguna vihjab vene mõjule, enne võimult lahkumist Trumpi viimane teene Kremlile🤔 Kui peaks CIA ja FBI juhi ka erru saatma (millest juba räägitakse) peab ehk president ise Moskvast poliitilist varjupaika küsima minema😁

      Delete
    6. USA-s on kõrgem ametnikkond samuti poliitiline (erinevalt näiteks Eestist). Uue tippjuhi tulles vahetatakse nad kõik välja niikuinii. S.t. Biden võtab niikuinii uued mehed ametisse ja pole väga vahet, mida Trump seal praegu vallandab või lammutab.

      Delete
  7. Minu arvates mängitakse tuleva aasta kohalike valimiste "vene kaardile" - Kesk saab vähem, EKRE rohkem hääli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seda teooriat olen ka lugenud aga kuidagi ei suuda ette kujutada, et vene valija konservatiivsus kaalub üles "fashistide" tõrvikurongkäigu. Kui tõsi siis peaks Ratas võimalikult vara EKRE enda küljest lahti raputama, enne kui see tema põhivalijad pihta paneb.

      Delete
    2. Tõepoolest, kapist väljuti tõrvikuvalgel,
      kuid – parafraseerides – hääled ei haise …

      Delete
  8. Püsilugejad on kindlasti juba kuulanud/lugenud, aga ma fikseeriksin siia ka lingi
    https://www.err.ee/1158566/tonis-saarts-cordon-sanitaire-jatab-paljude-riikide-populistid-voimuta
    mu meelest hea teemakäsitlus

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!