Sunday, April 8, 2012

How Stuff Works

Kui tahad teada kuidas miski värk funksib, on suure tõenäosusega abiks veebileht nimega howstuffworks.com Tegu on põnevalt ja tavakodanikule arusaadavalt üles riputatud entsüklopeediaga, kuhu kokku kogutud inimtsivilisatsiooni teadus, tehnika, finants, kultuuri, meelelahutuse, sõjanduse, jne ... alane mahukas informatsioon.

Lisaks artiklitele saad vaadata videosid ja telesarju, lugeda blogisid, lahendada mõistatusi või isegi mänge mängida ja alla laadida. Tegu on nii laiahaardelise info kogumikuga, et igaühele leidub midagi. Kaasa võib leida uusi kokandusealaseid fakte, lastele näitasin artiklit "10 kevadkoristuse nippi", mis paraku millegipärast neis erilist vaimustust ei tekitanud:) Endal võtab tõenäoliselt rohkelt aega muu tegevuse kõrvalt, veebileht sai kohe bookmargitud ja mugavaks ning kiireks juurdepääsuks brauseri ülaäärde aukohale paigutatud.

Paar näidet: Sain teada lisaks ühe tuntuima lõhkeaine C-4 koostisele (RDX - 91%, Di(2-etüülhexüül) sebacate - 5.3%, Polüisobutüleen - 2.1%, Mootoriõli - 1.6%) ka põhikomponendi RDX keemilise valemi ja hüüdnime "Royal Demolition Explosive". Püromaanide kurvastuseks pean mainima, et loomulikult ei jagata seal ettevaatuse mõttes teadmisi kuidas ainet valmistada.

Kas teadsite, et aprillinaljade tegemise traditsioon sai alguse 16 sajandi Prantsusmaalt seoses Julianuse kalendri väljavahetamisega Gregoriuse kalendri vastu, mis viis aasta alguse aprillist jaanuari nagu praegu kombeks. Inimesi, kes polnud kuulnud kalendri vahetusest ja tähistasid uue aasta vastuvõttu aprillis nöögiti ning kutsuti Aprilli lollideks. Ei tea kas siin on ka mingi seos raamatupidamisega, kus uus finantsaasta algab samuti aprillis:)

Rohkem näiteid ei viitsi tuua, lugege ise ja avastage põnevaid ning üllatavaid fakte elust ja loodusest, mida varem ei teadnud. Vajalik on teatav inglise keele valdamine, aga tänapäeval ei osutu see enam eriliseks takistuseks. Nagu olen aru saanud tuleb noortel inglisekeele oskus arvutimängudest iseenesest samamoodi kui meie põlvkonnal omal ajal Soome keele oskus teleka vaatamisest.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!