Thursday, April 12, 2012

Euroopa Viimane Suvi

Üle pika aja kirjutan lühikese loo läbiloetud raamatu teemal. See ei tähenda sugugi, et poleks viimasel ajal raamatuid lugenud, lihtsalt pole viitsinud neist kirjutada. Endiselt käime neljapäeviti raamatukogus ja seegi kord sai kaks uut teost välja võetud. Geoloogiaalane "Cascadia's Fault" ja sõjaajalooline "German tanks at war". Lugemine on vaatamata interneti pealetungile siiski jäänud minu lemmik lõõgastusvahendiks kui looduses kolamine ja õlle mekkimine kõrvale jätta.

Sedakorda sai David Fromkini I Maailmasõja teemaline analüütiline kirjutis ette võetud. Kui nooremana ma suurt huvi ajaloo vastu ei tundnud, siis nüüd loen mõnuga selle teemalisi arutlusi. Tegu on sõja põhjuste ja algatajate analüüsiga. Üsna veenvalt tuuakse esile mõte, et tolle aja Euroopas ja tolle aja mõtteviisi alusel oleks sõda varem või hiljem niikuinii puhkenud. Kusjuures laialt levinud arvamus, et süüdlased olid teljeriigid ei vasta sugugi tõele. Enamus suurriike olid sõjast erinevail põhjustel huvitatud ja Ferdinandi tapmine oli lausa taevast kukkunud ettekäändeks sõja alustamiseks. Kummastav sealjuures, et kõik pooled nägid oma vaatevinklist algavat taplust tõsimeeli kaitsesõjana. See tuletab meelde nõuka aegset ütlust: "Võitleme rahu nimel niikaua kuni kivi ei jää kivi peale" :)

Ajaloost ja suurest poliitikast huvitatuile asjalik lugemine! Praegu on küll olud mõnevõrra muutunud aga paljud tolleaegsed arusaamised suurriikide mõtteviisis kahjuks samaks jäänud.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!