Monday, August 27, 2012

Õunake läks kituma :(

Kaht alltoodud graafikut vaadates on selge, miks "Õunake" läks emmele kituma, et teised teevad liiga. Viimase aja ülemaailmsed müügitulemused nii telefonide arvu kui ka telefonide op süsteemide alusel on Apple jaoks enam kui murettekitavad. Samsung omaette ja eriti Androidi põhised telefonid kampas on õunakese seljataha jätnud.

Kahjuks selle asemel, et enda toodet paremaks ja müüdavamaks teha otsustas Apple minna tüüpilist "Ameerika" teed ja konkurendid kohtusse kaevata. Ehkki esialgu võib see aidata viib taoline teguviis paratamatult stagnatsiooni teele ning võib pikas perspektiivis saatuslikuks saada. Argumendid kohtus olid nõrgavõitu, mida tunnistasid hulga erinevate riikide (Inglismaa, Saksamaa, Holland, ...) kohtute varasemad otsused, kes ei leidnud miskit ebaseaduslikku Samsungi tegevuses. Aga oma kodupinnal oli Applel muidugi eelis, mida ta ka oskuslikult kasutas.


Naeruväärseim oli väide, et Samsung kasutas sama telefoni kuju, mis Apple - ümarate nurkadega ristkülikut. No huvitav küll, mis kujuga telefon peaks olema? Nagu üks kohtunikest mainis oleks Apple argument põhjendatud kui Samsung oleks õuna kujulist telefoni üritanud müüa:) Tsiteerides Samsungi sisemist teadet: "Ajalugu on näidanud, et veel pole leidunud sellist firmat, kes oleks tarbijate südamed võitnud mitte innovatsiooni vaid patendiseaduse manipuleerimise abil".

Hea kokkuvõtte kogu loo laiemate tagajärgede kohta võib leida Economistis. Igatahes on võimalik, et selle kohtuloo valguses selgub vajadus Ameerika patendiseaduse muutmiseks kui ameeriklased ei taha, et toovad tehnilise arengu ülipiiravate seaduste ohvriks. Ehkki Apple võitis formaalselt arvavad mitmed analüütikud, et Samsung võitis moraalselt ja tarbijate silmis, mis kokkuvõttes kõige olulisem. Samsung sai "tarbija kaitsja" imago, esitledes end kui firmat kes proovib odavaimalt parimat seadet tarbijale pakkuda. Apple muutus ootamatult suureks ülbikuks, kas kohtute kaudu üritab Androidipõhiste telefonide tootjailt ja sedakaudu tarbijailt (enamasti keskklass) raha pommida.

Kohtuasi pole kaugeltki lõppenud, see kaevatakse edasi ja jõuab suure tõenäosusega USA ülemkohtusse, kes peab viimase sõna ütlema. Samas kehtib otsus vaid USA territooriumil ja ehkki tegu suure turuga, eraldaks USA end jälle kord ülbelt ülejäänud maailmast.

Kui tahate ka tulevikus odavamaid ja paremaid tehnoloogilisi judinaid kasutada soovitan boikoteerida Apple toodangut, see oleks üks viis kuidas tavainimene saab natukene taoliste asjade käiku mõjutada.

4 comments:

  1. Ma juba boikoteeringi, kuna pole raha neid vidinaid osta.

    ReplyDelete
  2. Usun et nii mõnedki boikoteerivad samal põhjusel. Samas on kuulda reklaamiga lollitatud tüüpidest, kes neeru maha müüvad, et iphone osta:)

    ReplyDelete
  3. Meie ei osta Apple'i tooteid sel lihtsalt põhjusel, et pole endale midagi head nende hulgast leidnud. Teiste tootjate tooted on lihtsalt paremaks osutunud. Eriti ei kannata mu mees Apple'i puhul seda, et kõik tooted on "kinni keevitatud", et jumala eest ise midagi remontida ei saaks :) ja et üldse mingit omaloomingut Apple'i asjade kallal katsetada ei saa.
    Aga tunnen ka inimest, kellele Apple on püha loom ja Steve Jobs geenius (eks ta omamoodi geenius kindlasti oli).

    ReplyDelete
  4. Nojah kui oled Androidi softiga Samsungi nutikat proovinud siis nagu muud ei oskagi tahta, eriti kui see muu kallim on.

    Mul elektroonikust töökaaslasel läks iPhone laual kumuli ja ekraan katki. Apple küsis ekraani vahetamise eest $200. Kutt otsustas ise teha, tellis Taiwanist $12 eest originaalekraani ja $10 eest kruvikeerajate komplekti, sest ekraani kinnituskruvid on nii erilised (viistärn, ...) et ise ei saaks teha. Kolm pool tundi kulutas youtube video järgi luubi abil nokitsemiseks aga lõpuks sai hakkama. Kokkuvõttes väitis, et see saab olema tema ja ta sugulaste viimane Apple toode:)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!