Wednesday, December 12, 2012

Costa Rica - 2 (Pakkimine)


Oskus reisule kaasa võtta ainult vajalikku kraami on väga oluline, eriti muidugi matka puhul kui kõik pead seljas endaga kaasa tassima. Viimasel ajal peab ka lennureisi puhul otstarbekusele tähelepanu pöörama, eriti kui pagasikilod piiratud. Kuna reisime palavale maale oli selge, et riietus saab ilmselt üsna minimalistlik olema. Olles läbi vigade omandanud teatavad kogemused teen alati reisule minnes nimekirja mitmest eri kategooriast nagu riided, toit ja muu kama. Toidule seekord õnneks mõtlema ei pidanud. Järgneb kirjeldus kraamist, mis võtsin kaasa nädalasele reisule sooja maa rannal asuvasse hotelli. Lisan juurde, mida poleks vaja olnud ja millest puudust tundsin.  

Riiete puhul alustan tavaliselt peast ja liigun allapoole, et miskit meelest ei läheks.

Riided:
Seljas Toronto külma ilmaga lennujaama minemas: laia äärega kaabu, t-särk, fleece vest, vihmakindel kilekas, alukad, lahtivõetavate säärtega pikad püksid, sokid, tossud.

Kaasas:
1. Tagavara kaabu, laia äärega ja sõjaväe müts (juhuks kui tulles peaks külm olema).
2. T-särk, kaks käisteta spordisärki.
3. Viisakas lühikeste käistega särk (resto õhtusöögi tarbeks).
4. Teised alukad ja sokid.
5. Ujukaid kaks paari ja kahed lühikesed matkapüksid.
6. Pikad viisakad püksid resto otstarbel.
7. Veekingad 2 paari (lihtsad, korralikud), plätud, kingad resto jaoks.

Hotelli kirjelduses oli ka "dress code", mida erinevais söögikohtdes eeldati. Spetsrestodes taheti pikki pükse, korralikku särki ja kingi - tüütu nõue aga 5 tärni hotelli puhul kahjuks möödapääsmatu. Lõunasöögi ja hommikusöögi puhul piisas lihtsalt viisakat "casual" riietusest.

Etterutates mainiks, et lihtsad veekingad, ühed pikad püksid, üks t-särk, üks kaabu, müts ja sokid osutusid mittevajalikeks, neid ei kasutanud kordagi. Samas valmistusin ka juhuks kui kohver peaks kaduma minema. Käsipagasina olevasse seljakotti suskasin kõige hädavajalikumad riided nagu, veetossud, ujukad ja spordisärgi.

Muu kraam:
1. Veeseljakott kaheliitrise mahutavusega, lisaks saab sinna matkama minnes ka veidi muud kama toppida.
2. Nahast liitrine veinipaun, no igaks juhuks:) - ei läinud vaja.
3. Kaks termostopsi - tuttavad soovitasid, et hea rannale kärakat baarist kaasa tarida. Ei läinud vaja kuna teenindus oli selline, et ei jõudnud ühte jooki lõpetada kui kelner järgmisega platsis, ja seda vaatamata 100 meetrisele vahemaale baarist randa. Aga põhimõtteliselt hea idee.
4. Taskunuga, Swiss Army Knife, alati minuga kaasas.
5. Ujumisprillid, kaks paari igaks juhuks.
6. Päikeseprillid, kolm paari igaks juhuks.
7. Päikesekreem 60X ja 30X (hotellis pidada maksma $35 purk)
8. Putukatõrjevahend Johnson Deep Woods.
9. Higipulk.
Elektroonika:
1. Pistiku vahejupp igaks juhuks, ei läinud vaja, sest hotellis olid USA kolme otsaga pistikud mitte kohalikud kaheotsalised. Pinge pärast muretsema ei pea, kõik moodsad laadijad kannatavad 100 - 240V.
2. Kaks fotokat. Lisavarustusena neile kolm mälukaarti, mis sobisid mõlemale, kummalegi 2 komplekti akusid, ja laadija.
3. Moblad koos laadijatega. Mõlemad unlocked, neljasageduslikud, GPS'i ja WiFi'ga . Kavas oli osta kohapealne sim kaart kuna seal sama süsteem mis Eestis. suska sim kaart sisse ja helista odavalt palju tahad ($6 Kölbi sim kaart annab nädal aega piiramatut internetti pluss odavad kohalikud ja rahvusvahelised kõned, kui raha otsas saab juurde laadida)
4. Pisike 10" läpakas, laadijaga minule. Kaks mälupulka.
5. 7" Tahvelarvuti, laadijaga kaasale. Sellele oli ohtralt raamatuid laaditud.

$300 USD, millest $50 dollaristena jootraha jaoks (ehkki hotelli eeskirjade järgi olevat see keelatud), rahakotid krediitkaartide ja tervisekaartidega, paberileht lennuinfoga. Kogu elektroonika võtsime käsipagasiga endaga lennukisse kaasa. 

Etterutates võib mainida, et ainsad asjad, millest puudust tundsin ja mida kaalusin, aga ei võtnud kaasa, olid lestad, mask ja hingamistoru. Neid sai küll tasuta laenutada, aga selleks tuli aega viita ja õhtul pidi jälle tagasi viima.

Kokkuvõttes tekitasime kahepeale 17 kilose kohvri (oleks võinud olla 2 X 20kg) ja kaks 5 kilost käsipagasit. Kraami poolest õnnestus pakkimine optimaalsele lähedaselt. Mõningad asjad (prillid, mütsid) olid igaks juhuks dubleeritud võimaliku kaotamise ja sellega kaasneva ebamugavuse pärast.

Reisukindlustust pole me kunagi võtnud, sest kui juhtubki kusagilt mahajäämine, siis firma süü korral katavad nemad. Oma viga kui ise nii loll oled või ebaõnn näkku irvitab (igaüks on oma õnne sepp). Tuttavatelt, kel kunagi oli taoline probleem, kuulsime et kindlustus kipub tihtipeale olema asjatu aja ja närvikulu. Peenes kirjas on lepingusse nii palju klausleid sisse susatud, et vähesed saavad hüvitatud ja needki vaid osaliselt peale hirmsat jamamist. Tervisekindlustus oli töö poolt automaatne mõlemil.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!