Friday, September 6, 2013

Uksehoidja Putin :D

Justnimelt uksehoidja, sest nii olevat väljendanud Obama eilsel G20 kohtumisel oma suhtumist Putinisse. Tsiteerin: "Obama suhtub Putinisse nagu tervitaks hotelli uksehoidjat". Minu arust oli ka viimane aeg pisikesele sitapeale koht kätte näidata :P

Leidsin nimelt nbcnews veebilehe, kus analüütikud kommenteerisid Obama ja Putini kohtumist. Selge, et kõigil riigipeadel on terved meeskonnad psühhoanalüütikuid jälgimas nii nende kui partnerite iga liigutust proovides pisidetailidest tähtsat infi välja lugeda. Neile, kes ei viitsi originaali lugeda, toon välja lühikokkuvõtte huvitavamatest momentidest: http://worldnews.nbcnews.com/_news/2013/09/05/20342654-the-big-chill-a-dominant-obama-meets-a-cool-putin-at-g20?lite

- Kuue nööpimise pausist kuni tugeva käeraputuseni näitas Obama oma üleolekut.
- Käest kinni haarates altpoolt, saades nii "võimukama" haarde.


- Kallutades ülakeha Putini kohale nii, et viimane tagasi tõmbus, klassikaline üleoleku näitamine.
- Putin küll noogutas agaralt 10 korda nagu koolipoiss aga samas tõmbus tagasi osutades ukse poole näidates, me pole praegu sõbrad.
Ja kõige ilmekam:
- Kui Obama jalutas sisse tõstis ta üleolekut väljendades enesekindlalt käe, Putin samas jäi maha vaatates passima, mis on ka loomariigis alandlikkuse sümbol.
- Samas kajas Putini käitumisest läbi varjatud ülbust, praegu oled sa Venemaal ja siin olen mina boss, ära unusta mis Poolakate presidendiga juhtus;) (Viimane minu juurdelisatud märkus:).

Palju sellest tegelikkus ja palju väljamõeldis võib igaüks ise ennustada, aga vaadates tagasi viimase aja sündmustele, tundub võrdlemisi usutav. Pean silmas selliseid fakte nagu Putini asüüli pakkumine Snowdenile, mis sisuliselt Obama üle irvitamine. Süüria keemiarelva kasutamise kohta totaalsete lolluste kokkuvaletamine ajas Obamal lõplikult kopsu üle maksa. Loodetavasti on selleks korraks "Reset" tehtud ja oodatud soojade suhete asemel puhuvad palju külmemad tuuled, mis Eesti vaatevinklist kindlasti positiivne. Pole ka usutav, et Obama ajal suhted enam paranevad, sest kumbki president on end nurka mänginud ja igasugune järeleandmine paistaks nõrkusena.

Putin ilmselt sai mingil momendil aru, et oli seekord pilli lõhki ajanud, aga nagu öeldud, tal ei sobinud enam taganeda, muidu kaoks machomehe imidzh, mis venelastele nii hirmsasti meeldib. Ta küll proovis ettevaatlikult ameeriklastele kompromissi pakkuda kui teatas, et kindlate faktide korral ei pruugi Venemaa ÜRO resolutsiooni blokeerida. Samas polnud Obama enam huvitatud seoses oma kevadel avalikult ja valjuhäälselt antud hoiatusega, et keemiarelva kasutamine ületab "punase" piiri.

Mis mõtleb Putin tegelikult ...
... ja mis mõtleb Obama :)
Sellega pani Obama märgi maha millest taganemine polnud mõeldav sõltumata ÜRO või isegi USA enda kongressi otsusest, vastasel juhul läheks Obama ajalukku kui president kelle ajal USA kaotas maailmas igasuguse usutavuse ja liidrirolli. Putin sai aru, et nüüd sattub ta lolli olukorda, kuna USA annab sõjalise löögi niikuinii, vilistades Venemaa arvamusele. See pole aga sugugi signaal, mida soovitakse saata maailmale või ka oma valijatele: Venemaaga ei arvestata.

Vene presidendi õhkõrn lootus on, et kongress ei toeta Obamat ja viimane annab alla. Mina ei suuda uskuda, et USA läheks sama teed mis Inglismaa oma teise "Müncheni paktiga". Briti "dzhentelmenide" pärast on mul küll häbi, uskumatud otsustusvõimetud munapead seal parlamendis koos, müts maha konnasööjate ees, kes seekord millegipärast palju asjalikumad. Aga kui peaks juhtuma, et USA ei reageeri jõuliselt, tekib mul tõsine mure üldise rahvusvahelise olukorra pärast, kindlasti suureneks kohe ja märgatavalt surve "lähisvälismaale", sest ameeriklased niikuinii ei tee muud kui suuri sõnu, euroopast ei maksa rääkidagi.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!