Wednesday, September 11, 2013

Vene Vangerdus

Kui Obama tähelepanelik pole
juhtub tal Putiniga Süüria üle
peetaval malematshil sama lugu :D
Pole midagi öelda, venelased said igavesti kavala "vangerdusega" hakkama. Osalt muidugi tingitud ameeriklaste enda lollusest, aga oli siis vaja Kerryl lõugu laiutada ja nalja visata. Momendil on Obama lolliks tehtud, selle sita seest viisakalt välja rabelemiseks peab hullu pööra osavust ja õnne olema. USA presidendil ei paista ka kodus enam toetust olevat, millega ta enne arvestas. Mida kauem mökutada, seda kahtlasem, et president punase piiri ületamise lubadust peab.

Venelaste eesmärk on muidugi iga hinna eest praegust Süüria rezhiimi võimul hoida, kuna vastasel korral sattuks ohtu nende ainus vahemere sõjaväebaas. Taolise baasi sõjaline mõttekus on omaette küsimus, sest tõsisema konflikti korral on see liiga kergelt hävitatav, tegu rohkem impeeriumi sümboliga, millest ei raatsita loobuda. Lisaks soovitakse takistada islamiäärmuslaste võimule tulekut, siin langevad kõigi oluliste osapoolte huvid kokku.

See ka üks põhjus, miks Ameeriklased pole nii aldid ründama. Kõik on nõus, et süüdlasi peab karistama, aga kuidas seda mõistlikult teha pole vist kellelgi selge. Ameeriklased on juba praegu end limiteerinud lubadusega, mitte kasutada maavägesid. Seega tuleb pommirünnak aga millistele objektidele??? Keemiarelva ladude ründamine riskantne, võid lihtsalt põhjustada ümbruskonna elanike hulgas ohvreid, mida nagu prooviks ära hoida. Assadi isiklikult ilmselt ei hakata pommitama kui just jube hea juhus end ei paku välja, poliitiliselt ei sobi isegi kaabakast suveräänse riigi presidenti õhku lasta.

Järgi jäävad sõjalised infrastruktuuri elemendid, tehased, lennuväljad, eliitvägede garnisonid mida ei saa minema liigutada. Võimalik, et proovitakse nii õhutõrjet kui lennuväge maksimaalselt kahjustada. Lennukeelu tsooni kehtestamine ja valitud mässuliste militaarne abistamine tuleks ilmselt veidi hiljem kõne alla. Aga kas selline käitumine on asjakohane karistus keemiarelva kasutamise eest, kindlasti mitte. Karistama peaks juhtkonda, kes käsu andis või lasi kasutada. Tähendab Assadi koos riigi kõrgema poliitilise ja sõjaväelise juhtkonnaga, paraku võimatu ilma massiivse sõjalise kohalolekuta.

Tänase seisuga arvan siiski, et vaatamata venelaste kõigile pingutustele mingisugune aktsioon tuleb kuna mängus Iisraeli huvid. Need tegelased ei lase mööda ainustki momenti teiste relvadega enda eesmärgi saavutamiseks. Juutide momendihuvid on keemiarelva hävitamine ja Süüria relvajõudude nõrgendamine,eriti mis puutub õhutõrjet ja lennuväge, muuga saavad nad vajadusel ise hakkama. Rezhiimi muutusest pole nad huvitatud kuna alternatiiv islamihullude näol on palju halvem.

Nalja pärast ennustaks veidi:
ÜRO's miskit plaani vastu ei võeta. Venelased ja Süüria venitavad 2-3 nädalat lubadusi andes, selle ajaga on enamus väärtuslikku sõjaväe tehnikat kas peidetud või Venemaale või Iraani hoiule saadetud. Ameeriklased ja Prantslased lõpuks pommitavad mõned objektid puruks ja kuulutavad võitu, Süüria ja Venemaa irvitavad pihku ning kokkuvõttes ei muutu miskit. Mingit suuremat konflikti ei sütti. Võimalik, et keemiarelva varud antakse lõpuks ära aga see suht tähtsusetu. Vastutusele kedagi ei võeta lähemal ajal. Kokkuvõttes näitab lääs järjekordset suutmatust otsustusvõimeliselt tegutseda, USA prestiizh saab rängalt kannatada, mille hapusid vilju võib juba mõne aasta pärast maitsta.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!