Sunday, October 9, 2016

Lõikuspühad

Kaasa koertega Lõikuspüha
dekoratsioonidega Blue Mountainil
Kanada keeles on tegu Thanksgivingu ehk otsetõlkes tänupühadega. Kuidas iganes nimetada, mul kama kõik, peaasi, et saab makstud vabasid päevasid. Kolonialismiaegne jumala tänamine, et ikka miskit saaki sai, mis loodetavasti aitab üle talve elada. Tavakodanik kasutab tähtpäeva mugavaks ettekäändeks, et võiks end sugukonna seltsis südametunnistuse piinadeta seaks süüa. Eks minagi asusin vihjama, et äkki ostaks mingi laiba poest ja suskaks grillile, Costcos oli lausa terve Uus-Meremaa lammas $99 eest pakkumisel. Paraku jäi ära kolmel põhjusel, esiteks ei mahu grillile, teiseks ei oska keegi teha ja kolmandaks ei söö keegi teine peale minu lambaliha. Töölt tulles oleks hea meelega toonud portsu ribisid, aga need otsas. Peab homme poodlema minema.
Killuke suusavalikust
Tegelt tahtsin hoopis pikemalt kirjutada tänupüha eelsest päevast, ehk reedest, mis nii minul kui kaasal oli vaba. Kuna lapsed koolis või tööl võtsime ette ringsõidu kahekesi naisukesega. Peame vist vähehaaval hakkama harjuma mõttega, et kardetavasti kolivad lapsed peale kooli välja ja jäämegi jälle kahekesi. Ilm oli nii ilus, et esialgu tahtsin randa peesitama minna kuid kaasale selline ajaveetmine erilist rahuldust ei paku. Seega võtsime koerad ning sõitsime traditsioonilisele Blue Mountaini suusavarustuse vahetusele. Miskit nagu hullult vaja polnud aga arvassin, et kui peaks soodsad lastesuuruses suusad silma jääma, võtan ära. Pealegi lootsin salamisi ujumas käia, sest Blue Mountain ju järve ääres ja kui isegi Awendasse ei viitsi edasi sõita, hüppan korra seal sisse. Oktoobrikuus Canadas ujuma minemise võimalust ei saa ju kuidagi käest lasta.

Sügisvärvid maantee ääres
Teel oli liiklus veel hõre, enamus rahvast ummistab maanteed reede pärastlõunast kuni laupäeva pärastlõunani. Värvid olid juba sügise tooni ligi tõmmanud aga kaasa ei lasknud pildistamiseks kinni pidada, küll tuleb veel. Jäin lollist peast nõusse aga ei tulnud tühjagi, sest ainult kõrgematel kohtadel lehed kolla-, puna-, oranzhiks värvunud, järve ääres veel kõik suviselt roheline. Tagasiteel sain pildi aga päike teise nurga alt ja kontrastid ning toonid polnud enam nii tugevad kui hommikul. Samas avastasime huvitava fakti, et minu päiksekad tegid maailma oluliselt ilusamaks ja värvid palju kontrastsemaks kui tegelikkuses. Paar korda pidasin kinni, et pilti teha aga kui prillid eest võtsin, avanes täiesti tavaline pruunikas kollakas rohekas vaade. Lõpuks sõitsin ilma päiksekateta, et saaks realistlikuma mulje ümbritsevast.

Mägirattaga mäest alla kui lund pole.
Järgmine nädalavahetus on seal takistussõidu MM
Reedese päevaga seoses oli rahvast suht vähe ja erilisi üritusi ei korraldatud. Suusavahetuse kohas oli nagu ikka, tuhended paarid, aga soodsa hinnaga ja õige pikkusega korralikke suuski esialgu silma ei jäänud. Hakkasin juba kurvalt lahkuma kui äkki märkasin teiste taga Fisheri, Atomicu ja Völkli worldcupi võistlussuuski. Fisherite randid olid suht kulunud ja roostes, Atomicud natuke lühikesed aga muidu väga heas korras, mõned korrad ehk sõitnud, isegi määre veel all, Völkli 165cm slalomi Racetigerid liiga pikad tüdrukutele. Tegin pildi ja saatsin lastele küsimaks, kas plikad on huvitatud. Nats aja pärast tuli vastus, et Atomicu omad võiks võtta.

Minigolf i rada ja suusahotell suvel

SMS'i sain aga alles siis kui olime pisikese Canadalaste arust Shveitsi tüüpi külakese aga tegelikult vabaõhu ostukeskuse peale jalutama läinud. Otsusatsin, et käime ringi ja kui need suusad hiljem ikka alles, siis võtan ära. Kaasa tellis "Koprasaba" näksimiseks (kuiv õhuke pannkook mis kaetud suhkru ja kaneeli seguga) ning muidugi ei suutnud shoppamisele vastu panna. Tegelt on ta mul õnneks väga niru poes käimise koha pealt, poleks vist siitki ostnud kui ma poleks maininud, et see hõlst näeb päris kena välja. Nüüd läks muidugi hoogu ja tõi ka kübara lisaks. Suusad olidki alles, proovisin sidemed ära et oleks töökorras (osutusid eriti headeks, millel nii nina kui kannaosa saab sõltuvalt saapa pikkusest reguleerida õigesse asendisse), kontrollisin painduvuse ja põhjad - ok. Ostsin ära, sest $120 eest ei saa selliseid kusagilt, kõrvalpoes olid supersooduka peal poole hinnaga uued $799. Lisaks haarasin tuliuued kahe klaasiga SPY suusaprillid varuks - $40 on vähem kui kolmandik hinnast.

8 Oktoobril ujumas Huroni järves
Edasi läksime vaatama pisikest loodusparki otse järve ääres. Selgus et tegu kohaga, kus lausa võimalik telkida. Küsisin kas peab ka maksma sissepääsu eest aga neiu vastas, et kui ainult tunniks tulete parkige niisama. Jalutasime järve äärde ja katsusime vett, üllatavalt soe kalda ääres. Koerad sikutasid kui segased, aga kaasa ei tahtnud neid ujuma lasta. Esiteks on märgade elukatega hiljem autos jama ja teiseks ei taha lasta neil kõrvu märjaks teha, just saime põletiku ravitud. Mina igatahes vahetasin auto juures ujukad peale ja kargasiun vette. Kui õues oli nii +25C siis vesi tonks jahedam, hinnanguliselt ehk +18C. Natuke sulistasin ega pikalt ei ujunud. Koko tõmbas end äkki lahti ja pani jooksuga mulle järgi, pisem koer kisas valjult ebaõigluse pärast, et teda ujuma ei lastud. Mina poleks keelanud, aga naine hoidis karmil käel kutsikat kinni.

Maanteeäärne tüüpiline kõrvitsamüügi koht
Tagasiteel vaatasime maantee ääres kohta, kust õunu kaasa osta. Oleme pea iga aasta tünni Cortlandi õunu võtnud, need seisavad külmas garaazhis võrgust apelsinikottides lae all ja maitsevad hirmus head kuni detsembrini. Linnast nats väljas müüsid talumehed soodsamalt, saime $25 eest oma 30 kilo. Proovisime mitmeid teisi ja võtsime natuke ka Fuji õunu. Makstes jäi silma ploomikorv. Need olid küll veidi ülevalminud aga kui maitsesime ei saanud ostmata jätta. Tõepoolest äsja puu otsast maha kukkunud mustad kollase sisuga puuviljad tuletasid lapsepõlve meelde. Tädi andis natuke odavamalt kuna mõned võivad liiga pehmed olla. Autos tagasisõites pugisin oma 20 tükki nahka, enne kui kaasa selle nalja ära keelas, et muidu pean poole sõidu pealt välja hüppama ja kraavi jooksma kui kõhule hakkab. Peaaegu oleks ununenud, aga kolmandast kohast saime mõned kõrvitsad, et oleks Halloweeni jaoks olemas.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!