Saturday, May 6, 2017

Kreml - Muu Maailm 2 : 1, homme neljas geim.

Maailmapoliitilise tähtsusega valimiste ja hääletamiste mängu seis on Kremli ja muu Maailma vahel momendi seisuga 2 : 1. Esimene geim inglaste Euroopa Liidust välja astumise hääletuse näol läks mõnevõrra ootamatult venelastele. Selge, et Moskva huvides on võimalikult killustatud ja eriarvamustes Euroopa. Samas võib brittide EU'st lahkumine viimast hoopiski tugevdada kuna teiste liikmete hulgas põhjendatult paksu verd tekitanud pidev erikäitlemist nõudnud pirtsakas Ühendkuningriik astub mängust välja. Võimalik et ehmatab Euroopat kaua edasi lükatud vajalikke reforme ette võtma.

Ka esimesel pilgul kõige olulisema teise geimi võitis sügisel napilt Venemaa. USA presidendiks valiti Trump, kes eeldatavalt oleks pidanud Moskvasõbralikku poliitikat ajama. Mingil üldsusele tundmatul põhjusel ja venelaste meelehärmiks pole aga jõmmist president selles punktis sugugi oma valimislubadusi täitnud. Hollandi valimistele läks muu maailm vastu õige nutuses seisus ja kerges paanikas. Paraku õnnestus maailmakoondisel vaatamata kahtlustäratavale seisule suht kindlalt võita. Hollandis ei saanud võimule Kremli soosik. Võimalik, et nii Trumpi kui Moskva liiga avalik toetus osutasid tüübile hoopis karuteene.

Homme mängitakse Prantsusmaa presidendivalimiste näol neljas geim. Esialgne parasjagu segane seis, kus Kremli toetus kuulus Le Penile ja Melanchonile, parem ja vasakpoolsetele äärmustele, on muutunud palju selgemaks. Prantslased peavad valima Le Peni ja Macroni vahel, viimane tundub minule ootamatult sümpaatne oma tehnokraatliku maailmavaate ja programmi poolest. Paraku on prantslased rohkem emotsiooni-inimesed, neile taoline kuiv targutav tüüp suurt ei istu. Kui uskuda küsitlusi eelistab enamus siiski Macroni kui kahest halvast paremat. Ehkki viimasel ajal on olnud põhjust kriitiliselt suhtuda igasugustesse ennustustesse, paistab vahe üllatuse jaoks liialt suur olema. 

Moskva päästis jällekord valla interneti trolliarmee. Tegu on taktikaga, mis esimene kord andis ootamatusega tulemuse, uuesti kasutades ei pruugi eriti efektiivne olla, võimalik isegi et omab vastupidist efekti loodetule. Usun, et ka seekord saab Le Pen rohkem hääli kui küsitlused lubavad, sest paljud prantslased, kes teda toetavad, ei julge seda avalikult tunnistada. Samas olen võrdlemisi kindel, et sellest ei jätku üllatustulemuse saavutamiseks kuna vahe on liiga suur. Ennustaksin 55 : 45 Macronile ja seega Kremli ning muu maailma matshi võrdsustumist 2 : 2.

Ees ootab mängu saatust otsustav viimane geim Saksamaa valimiste näol. Sinna on nii palju aega, et ei julge isegi ennustama hakata. Saksamaal Moskvasõbraliku valitsuse võimule tulek viiks kogu Euroopa üsna akuutsesse kriisi. Ma ei imestaks kui juba praegu käivad Kremlis palavikulised ettevalmistused Saksamaa mõjutamiseks igal võimalikul viisil, sest ilmselt mõistetakse ka seal, et Prantsuse geim on kaotatud ja pole mõtet rohkem jõudu raisata.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!