Monday, May 8, 2017

Vanusevahest suhtes.

Brigitte on ju 64 kohta täitsa kobe,
paraku "Parim enne" piilub kleidi kaenlaaugust välja.
Prantslased näitasid eile, et neil veidi küpsema mõtlemisega rahvas kui Ameerikas või isegi teispool La Manche kanalit ning valisid ülekaalukalt uueks presidendiks Emmanuel Macroni. Nagu mainisin eelmises postituses, olles lugenud tema põhiseisukohti, pidasin Macroni Euroopa ja eelkõige Eesti vaatevinklist parimaks võimalikuks kandidaadiks. Julgeks isegi öelda, et vaadetelt sarnaneb veidi meie endi erudeeritud presidendiga.

Tavaliselt ei pööra tähelepanu presidendikandidaatide isiklikule elule, mistõttu tuli mulle täieliku üllatusena Macroni pilt abikaasaga. Esimesel pilgul imestasin, et miks peaks täiskasvanud meest ema saatma, alles tekstist mõistsin, et tegu abikaasaga. 24 aastane vanusevahe naise kahjuks: Emmanuel on noorima Prantsuse presidendina peale Napoleoni 39 ja Brigitte 64. Naine olevat saanud oma esimese lapse 2 aastat enne kui Macron sündis !!!

Enne kui edasi minna tahan rõhutada, et isiklik elu on minu arust justnimelt isiklik ja igaühel õigus oma otsuseid teha seni kui need pole seadusega vastuolus. Samas USA's oleks Brigitte ilmselt vangi pandud kui vastab tõele et tema suhe algas 15 aastase Emmanueliga emakeele õpetajana (selliseid alaealise "seksuaalse ahistamise" lugusid jookseb aeg-ajalt USA meedias läbi. Eks enamusel meist on kooli või ülikooli ajal olnud lühiajalisi teismelise armumisi õpetajasse kuid tavaliselt tuleb mõistus koju ja sihuke asi läheb kiirelt üle. Mäletan siiamaani ülikooli esimeselt kursuselt meie vene keele õpetajat, kellesse pool teaduskonda oli armunud. Vene keele loengutest osavõtt kasvas hüppeliselt 20% pealt 100%'le, dekaan oli tõsiselt hämmastunud :D Õigustuseks tuleb lisada, et pikkade blondide juustega akadeemia jaoks kohatult nappi rõivastust kandev sale ja sportlik PEDA äsja lõpetanud neidis oli meist vaid kolm-neli aastat vanem.

Vanusevahele seovad minu arust piirangud tavalised proosalised asjaolud nagu ühiskond ja füüsilised ning vaimsed võimed. Suht lähedase vanusevahega inimestel on suurem võimalus, et nende vaated elule on sarnasemad, küpsusaste ja hobid lähedasemad, mis omakorda aitab suhte püsivusele kaasa. Kui ikka kaasadel pole võimalik koos mõningaidki samu harrastusi teha või isegi vaimse taseme erinevuse tõttu juttu ajada, on karta, et kaua sihuke seis ei püsi. Lisaks kõigele seab suur vanusevahe omad piirid ka suhte ühele oluliseimale komponendile - seksile, vanemast peast kas ei jaksa või ei taha enam nii tihti seksutada kui seda noorem partner ootaks ja loodaks.

Postitasin FB's selle teema ja üldine arvamus kaldub oodatult konservatiivne olema. Mõned kogemustega tüübid aga tunnistavad, et vanusevahe võib vägagi nauditav olla, seda paraku eranditult vanemate poolte poolt, kes endast aastakümneid noorematega suhtes. Ühiskonna vaatevinklist hakkavad eelarvamused paratamatult rolli mängima suure vanusevahe puhul, ükskõik palju seda üritataks varjata. Vana mehe ja noore naise puhul eeldatakse kas noore liha jahil vana himurat ätti või äti vara jahil kullakaevurist litsakat preilit. Vana naise ja noore mehe puhul samad arvamused ainult et pööratult ja võimendatult.

Kunagi noorest peast olin seltskonnas kus meievanuste kambas ka üks tavatu paar, kahekümnene naine pea viiekümnese mehega. Ei olnud mugav ei neil ega ülejäänud seltskonnal, sest jäi sihuke tunne nagu hoiaks kellegi isa meil noortel silma peal, et pahandust ei juhtuks. Omaette imestasin, et mida kuradit küll see noor plika tolles ätis leiab, polevat isegi piisavalt rikas, et raha põhjuseks oleks. Tuleb aga tunnistada, et tegu oli paariga, kes jäi kokku, sai lapsi ja kui ma ei eksi elab veel praegu koos. Ju siis tõepoolest suur armastus, mis piire ei tundnud - tõestus, et on ka erandeid.


Macroni naise juurde tagasi tulles tuleb tunnistada, et "parim enne" kipub igalt poolt välja piiluma ehkki 64 aasta kohta on naine kaugelt vaadates hämmastavalt heas vormis. Päris põnev oleks näha kuidas paistaks USA - Prantsuse tippkohtumise pildil neljakesi Trump Melaniega ja Macron Brigittega. Need kaks presidenti esindavad diametraalselt erinevaid maitseid kaasade vanuse puhul, Trumpi korral -23 aastat ja Macronil +24 aastat.

Prantslastele, Euroopale, maailmale ja ennekõike Eestile läheb aga korda hoopis see milliseid poliitilisi otsuseid Macron presidendina teeb, mitte see mis magamistoas kardinate taga toimub! 

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!