Thursday, May 28, 2009

Kagu Eestis

Võtsin ette kahepäevase reisu Kagu-Eestisse, kus oli kavas kohalikel matkaradadel ringi hulkuda. Kõigepealt olime Ilumetsa looduspargis, kus õige pikad rajad mitmete vaatamisväärsustega, millest Rebasemäe allikat ja Meteoriidikraatrit sai vaatamas käidud. Teel nägin mitmete metsloomade jälgi ning sain paar aeglasemat ka pildile.

Meremäe vaatlustornis

Rebasemäe puhkeonn, kus ööbimine on tasuta. Onnis on seinte äärsetel pinkidel ruumi 6 inimesele magamiseks. Keskel asub suur lahtine kamin, küpsetusrestiga, isegi toidunõud on olemas. Kuuris olevad lõkkepuid sai peenemaks lõhkuda raiepakule kinnitatud "kirve" abil.

Lõkkease on paremini organiseeritud kui Canadas, raudtoru külge kinnitatud küpsetusresti saab vastavalt vajadusele tule kohale või sealt eemale pöörata. Pingid ja laud on massivsed, valmistatud poolikuist palkidest.

Jaanika Rebasemäe allikat uudistamas

Metsateel

Kurat juhatab teed põrguhaua juurde

Põrguhaua nimeline Ilumetsa meteoriidikraater

Vaskuss

Sitikas


Möödaminnes peatusime ka Piusas. Liivakarjäär on praegugi veel kasutuses kuid liiva kaevandamine koobastes lõpetati 60'tel. Koopad tekkisid käsitsi kaevandamise tulemusel. Käesoleval ajal on need varinguohu tõttu osaliselt suletud. 35 kroonise pileti eest viib giid koobaste ligipääsetavasse ossa, mis paraku väike võrreldes kogu koobastikuga. Temperatuur on seal vaatamata aastaajale paar kraadi üle nulli. Maapealsel rajal võis näha koobaste sissekukkumisest tekkinud varingulehtreid.

Piusa karjääri liivakivi kihtide paljand

Pääsukesed on avastanud, et selline pehme kivim on ideaalne pesade uuristamiseks.

Liivakivi paljandi laugemal osal lasevad kooliekskursiooni lapsed liugu.

Piusa liivakivi koopad, kaugemal sammaste vahel on näha varing.

Varingulehter maapinnal

Kanarbik

Kaseleht

Pehkinud oks

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!