Thursday, November 11, 2010

11.11.11

Täna tähistatakse siin maal ja ilmselt ka paljudes teistes riikides veteranide mälestamise päeva. Asi sai alguse esimese maailmasõja lõpust, kui 1918, 11 nov kell 11 relvarahu kehtestati. Tegu on poolametliku puhkepäevaga, mis tähendab, et osa ettevõtteid annab vaba päeva ja osa mitte. Riigiasutused muidugi annavad igal võimalikul juhul nagu kombeks, ja minul pole juba kevadest saati selle vastu midagi :)

Igatahes leian, et kohane on sellisel juhul mälestada kõiki eestlasi, kes eesti eest on võidelnud vormist sõltumata. Netis surfates avastasin, et eestlased on suuremates sõdades ootamatult paljude riikide sõjavägedes madistanud, kõrvalpildil näiteks Norra vormis eestlased, kes Narvikis Sakslaste vastu võitlesid.

Tegin ka pisikese kompoti enamkasutatud vormidest, mida eestlased teises maailmasõjas seljas kandsid. Vasakult paremale: Teise Maailmasõja kõige kuulsam eestlane Alfons Rebane Eesti armee vormis, Harald Riipalu saksa vormis, eesti sõdur soome vormis ja vene vormis. Samas kui saksa, soome ja eesti vormis sõdurite leidmine oli lihtne osutus ootamatult keeruliseks vene vormis eestlaste fotode leidmine. Isegi laskurkorpuse pilte googeldades hüppas ette rohkem saksa kui vene vormis pilte, ilmselt pole "võitjate" vorm millegipärast eriti populaarne :)

2 comments:

  1. Britid tähistavad seda päeva punase mooni kandmisega rinnas. Müügitulud lähevad sõjaveteranide ja -invaliidide toetuseks, kelle abistamine on suuresti jäetud vabatahtlike organistasioonide kanda.
    BBC hakkas mooni rinda pistma juba kolm nädalat tagasi, mis mu meelest on küll liiast.

    ReplyDelete
  2. Mooniõied on ka siin kombeks, nagu kuulnud olen põhineb see traditsioon ühe canada ohvitseri luuletusel mooniõitest Flandria väljadel http://en.wikipedia.org/wiki/In_Flanders_Fields.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!