Thursday, November 25, 2010

Euro(opa) probleemid

Kuidagi kõhe tunne on lugeda viimase aja uudiseid Euroopa majandusruumi probleemidest. Kreeka, Iirimaa, ... järgmisena võib näha majanduskommentaatorite eelarve teemaliste artiklite pealkirjades juba Portugali ja äkki ka Hispaaniat kui uskuda ennustusi. Viimase puhul oleks vesi ahjus, sest tolle riigi välja aitamiseks kuluks pea kogu Euroopa stabiliseerimisfond. Ja ei Itaalia ega isegi Prantsusmaa väljavaated kõige roosilisemad pole.

Ja nüüd kui kohe-kohe läheb Eesti üle Eurole hakatakse tegema juttu sellest, et üks kogu idee algatajatest ja alustugedest Saksamaa näol võib hoopiski hakata kaaluma Eurost loobumist, sest ei jaksa lõputult teisi välja aidata. Oleks ikka irooniline küll kui nii läheks. Punnisime niikui segased, et Eurot enda rahaks saada ja nüüd paistab, et tolle eluiga võib osutuda lühemaks kui eesti kroonil, sest kui Saksa välja astub, siis pole Eurol pikka iga. Ehk peaks Eesti pank igaks juhuks kavandatud kroonide "piduliku põletamise" edasi lükkama, äkki läheb neid siiski kunagi vaja:)

Mina pean selliseid uudisi praegu siiski veel ajakirjanike sensatsiooni tagaajamiseks aga mõtlema paneb ikkagi. Paistab et Põhja Euroopa ja Saksa väärtustel põhinev elu ja äristiil lihtsalt ei sobi kokku Lõuna Euroopa ja osa Ida Euroopa arusaamistega. selle koha pealt julgeks Eestit pigem Põhja Euroopa alla liigitada samas kui lätlased oma statistikaga kuidagi sinna ei mahu.

Aga ka USA dollar on pikaajalises perspektiivis tänu Obama majanduspoliitikale väga nadis seisus, momendil lihtsalt tunduvad Euro väljavaated veelgi nigelamad. Eks see ole üks põhjustest, miks metallide ja üldse loodusvarade hinnad nii kiirelt üles kerinud, paberraha kipub vähehaaval väärtust kaotama.

Eelnevast loost ei maksa teha järeldust nagu oleks ma Euro vastane, pigem ikka ettevaatlik toetaja.

2 comments:

  1. Ma eurot krooni asemele ei taha. See raha on poliitilistel põhjustel nii erinevate amjadustasemetega riikidesse sisse viidud ja nüüd on kurvad tagajärjed näha.

    ReplyDelete
  2. Kroonist on puht nostalgilistel põhjustel kahju. Aga nagu meiesugusel pisiriigil kipub olema tuleb valida kahe suure, ida ja lääne vahel - seekord saame seda vähemalt ise teha. Euro on ikka parem kui rubla, eks ole!

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!