Wednesday, November 17, 2010

Kumite kaadrid

Eile vaatasin suurema tüdruku matshi videot naiste vabavõitluses (Ladies Black Belt Kumite) ja tuleb tunnistada, et vaatamata tema kaotusele olin positiivselt üllatunud. Siin on mõned videolindilt välja lõigatud kaadrid (millest ka kehv kvaliteet), terve video lubas kaasa peagi U-tube üles riputada. Plika ei paistnud tundvat mingit aukartust astudes vastu ühele meie stiili parimale naisele Canadas, kes hiljem tuligi üldvõitjaks.


Videolt selgus, et olin paar punkti matshi algusest maha maganud aga enamust siiski koha peal näinud. Alles salvestust mitu korda üle vaadates sai selgeks kust ja kuidas punkte loeti, ning seegi kui raske on kohtunikul nii kiire ala juures punkti saaja üle otsustada. Teoreetiliselt tuleks punkt anda sellele, kes esimesena puhta tehnikaga kerge puutega või väga lähedase (kuni 1-2 cm) jala või käelöögi sooritab. Tihtipeale on aga võistlejad sellise nurga all, et kohtunik peab lööki vaid osaliselt nähes oma sisetunde järgi otsustama.

Liiga lihtsalt punkte andes muutuks võistlus kaugelt lahmimiseks aga liiga karmilt neid jagades kipuvad võistlejad sisse lööma, mis juhtus meeste võistlusel. Üldiselt võis kohtunike otsustega rahule jääda, ehkki videot üle vaadates oleksin oma tüdrukule ehk punkti või kaks juurde andnud, aga issina pole ma ju objektiivne:) Ega see miskit muutnud oleks, tegelikult muidugi oli vastane tugevam ja oleks kokkuvõttes niikuinii võitnud.

Aga minu tüdrukul tulid nii jala kui käelöögid kenasti välja, ehkki kipuvad veel aeglasevõitu olema. Tema kombinatsioonid ja julge liikumine tekitasid vastasele probleeme, sest too polnud arvestanud ründava tehnikaga. Kokkuvõttes jäi minu plika oma esitusega ka ise rahule ja lisas vaid, et tuleb rohkem harjutada, siis oleks võistlus võrdsem. Üldmulje põhjal julgen öelda, et momendil on kaks naist temast kindlalt tugevamad, aga ülejäänute vastu oleks tüdrukul võimalusi.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!