Wednesday, October 16, 2013

USA Finants Statistika ja minu targutamine ;)

Et eilne jutt niisama umbmääraseks udutamiseks ei kujuneks otsustasin täna huvi pärast visata pilgu viimase ametliku statistika peale, raamat ikkagi aasta vana juba. USA eelarve on üleval ametlikul valitsuse veebilehel http://www.whitehouse.gov/omb/budget/Overview, mis üllatus üllatus töötas praegu, aga seda 244 leheküljelist üksikasjalikku dokumenti ei viitsinud hakata lahkama ja läksin lihtsama vastupanu teed, leides veebilehe http://www.usgovernmentspending.com/federal_budget_fy13 kus kogu huvipakkuv info kompaktselt esitatud. Pilt mis avanes ei erinenud eriti raamatus loetust, ega ma seda oodanudki, tahtsin pigem kinnitust saada.

Niisiis, eelarve mis on olnud kaks viimast aastat miinuses 1.3 triljoni dollariga, selle aasta defitsiidiks planeeritakse 0.9 triljonit. Mulle kui maamatsile on asi suht lihtsalt arusaadavaks tehtud. Eelarve koosneb tuludest ja kuludest, nende erinevus ongi kas defitsiit või ülejääk. Üle aastate kogunenud eelarve puudujääk kujutab endast riigi võlga. Selge kui seebivesi, matemaatika koha pealt pole rohkem kui esimese klassi haridust vaja, et numbreist aru saada. Siinkohal ongi müstiline, mille üle aastakümneid majandustarkusi õppinud teadlastel vaielda. Pankroti tekitab ülejõu laenamine, selle likvideerimiseks peab eelarve pöörduma ülejääki. Viimase eesmärgi saavutamiseks ainult kaks teed, kas tulusid (revenue) suurendada või kulusid (spending) vähendada.

USA 3 aasta eelarve tulude poolelt vaadatuna.

Vaatame kõigepealt esimest võimalust. Momendil koosnevad tulud põhiliselt kolme sorti maksudest: tulumaks 56%, sotsiaalkindlustusmaks 34%  ja muud (käibe, kinnisvara, ...) maksud 10%. Seega on tulude tõstmise ainus võimalus kas suurendada eelnevate maksude määrasid või panna peale mingi uus maks. USA's on maksude tõstmine eriliselt ebapopulaarne, mistõttu tundub, et seda ei suudaks ükski valitsus vajalikus ulatuses läbi suruda. Ka mujal maailmas kitsastes oludes populistlik ja populaarne rikaste lisamaksustamine ei pruugi õnnestuda, sest isegi mõningate maksustamisaukude kõrvaldamine ei lähe tavaliselt läbi.

Siiski on veel üks võimalus maksutulu tõstmiseks. Majanduskasv, inimesed lihtsalt teenivad rohkem ja maksavad seetõttu ka rohkem maksusid. Eks seepärast pumpavadki ameeriklased raha majandusse, et kutsuda esile GDP kasvu, seni on tegu olnud raha tuulde loopimisega ja kardetavasti nii see ka jääb. Kokkuvõttes ei tundu usutav, et tulude poolt saaks suurt kasvatada, kindlasti mitte nii palju, et kompenseerida vahet kuludega.

USA 3 aasta eelarve kulude poolelt vaadatuna.
Aga äkki annab kulusid kärpida. Kolm põhilist ja suht võrdset on kaitse, tervishoid ja pensionid, sotsiaalkindlustus neljandal kohal, lisaks veel umbes 20 protsenti mitmesuguseid teisi kulusid. Pensioni kallale minekuks peaks olukord olema juba Kreekaga sarnane ja isegi siis on raske taolist otsust rahvale selgeks teha. Tervishoid on Obama lemmiklaps, seda ei luba ta puutuda, ehkki siin oleks ilmselt kõige suuremad võimalused kulusid kärpida. USA tervishoiu efektiivsus (kulutatud raha hulk tulemuse saavutamiseks) on nimelt ääriselt madal kui võrrelda teiste arenenud riikidega. Võimalik et peale Obamat asutakse eelkõige Obamacare lammutama, kui selleks ajaks juba liiga hilja pole. Kaitsekulusid on kärbitud pikalt ja siin on kindlasti veelgi ruumi, kuid sellele on tugev vastuseis nii vabariiklaste kui ka tavakodanike poolt, kes ei taha näha, et kõikvõimas USA järjest nõrgemaks jääb. Sotsiaalkindlustuse juureski annaks kärpida, eriti muidugi kontrolli ja tingimute karmimaks muutmisega. Samas julgen kahelda kas sellest aitaks, et eelarve tasakaalu saavutada.

Tähelepanelik lugeja peaks olema märganud, et üks punkt on puudu, nimelt pole kusagil riigivõla intresside tasumiseks tehtavaid kulutusi ära toodud, aga miks siis??? Väga lihtsal põhjusel, kuna intress momendil nii madal, on ka kulutused madalad ega paista teiste kõrval silma. Aga kui intressimäärad tõusevad ajalooliselt isegi normaalselt madalale tasemele 5%-ni. Sellisel juhul ilmub välja viies suur ligi triljoni dollarine kulu, lisades hoobilt 20% kogusummale juurde!!! Ja intressimäärad tõusevad, sinna pole miskit teha kui valitsus raha muudkui juurde trükib, dollar odavneb ja dollarihinnad kaupadele kasvavad põhjustades inflatsiooni.

USA kogukulude jaotus 2013 aastal.
Sellega aga pole halvad uudised lõppenud, seni oli jutt vaid USA föderaalkuludest, kui lisada ka osariikide ja kohalike omavalitsuste kulud kerkib esile selline üüratu number nagu 6.4 triljonit dollarit. Samas pole paljude nende eelarve seis sugugi roosiline. Need on siis kokkuvõtlikud numbrid ja maamatsi analüüs, mis annab paraku ainsaks tulemuseks eeldatava USA pankroti. Millal ja kui kiiresti on iseasi, seda ma ei proovigi ette ennustada. Aga juhtub just sel momendil kui kollektiivselt pead liiva sisse peitnud turud mõistavad, et USA eelarve poliitika pole miskit muud kui püramiidskeem ja hakkavad rahasid välja tõmbama. Isiklikult arvan et sütikuks saab olema mingi esimesel pilgul suht süütu ootamatu sündmus aga sellele järgneb harukordselt kiire langus, eks näe.

Öeldakse, et kui sa oled pangale võlgu tuhandeid siis on see sinu probleem, kui miljoneid siis panga probleem. Sama kehtib ka riikide kohta, ainult et suurusjärgud erinevad, miljonid on riigi probleemiks kuid miljardid ja isegi triljonid juba kogu maailmamajanduse probleemiks. Seepärast ei taheta lasta ühtki suurt riiki pankrotti minna ja võimaluse korral aidatakse, tõsiselt suuri aga pole võimalik aidata sest selliseid fonde lihtsalt ei eksisteeri.

Just tuli uudis, et USA's on saavutatud kokkulepe finantskriisi edasilükkamise osas. Paraku on tegu vaid ajavõiduga, möödapääsmatute raskuste või isegi katastroofi edasilükkamisel. Juba järgmise aasta algul peavad senaatorid ja kongresmenid uuesti sama teatri ette võtma. Tihtipeale kipub probleemide edasilükkamine olukorda ainult halvemaks muutvat ja lõpliku lahenduse palju valulikumaks tegema kui see vajalik on. Eks oleme kõik mikromastaabis omal nahal kogenud, kas või toa koristamise või muru niitmisega viivitamine teeb hilisema tegevuse tükk maad tülikamaks :P


No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!