Saturday, October 26, 2013

Valimistest takkajärgi

Põhjus pidutsemiseks
Öeldakse, et peale kaklust rusikatega ei vehita (vist vene vanasõna kui ma ei eksi:) aga mul on küll kange tahtmine seda teha. Samas pole isegi kaklemas (valimas) käinud. Seni on mu põhimõte olnud, et kuna momendil Eestis ei resideeru rohkem kui kuu aega aastast siis pole ka moraalset õigust valida, sest mis iganes otsuse teen, selle tagajärgesid ei saa eriti tunda ega pea ka oma valiku eest vastutama. Ei taha nagu kõrvaltvaatajana teiste inimeste elu eest otsusi teha. Aga peale viimaste valimistulemuste nägemist jääb mulje, et peab vist suhtumist muutma, andmaks oma pisikese panuse et takistada Eesti langemist populistliku korruptantliku jõugu valitsuse alla. Muidugi pidasin silmas keskerakonda, kui kellelgi peakski kahtlus olema.

Kas teda me tahtsimegi?
Delfist loetud väidet (Koorits), et keskerakond sai Tallinnas reformist ja sotsidest rohkem hääli ei suuda kuidagi uskuda. Sellele on ka juba vastu vaieldud (Voog), pole päris selge kellel siis lõplikult õigus. Ei saa aga kummutada fakti, et mingi osa eestlasi toetab keskerakonda. Kuidas see võimalik vaatamata avalikule venemaa rezhiimi tallalakkumisele ja varjamatule korruptsioonile ning demagoogiale jääb mulle arusaamatuks. Saan mõistusega aru sellest käputäiest, kelle töökoht või illegaalne sissetulek sõltub kesikute parteist, aga neid ei saa olla nii palju.

Ilmselt tuleb mängu teatud kontingendi naiivsus ja lollus, võimalik et ka lihtsalt protest praeguse valitsuse vastu. Oma osa mängib kindlasti tüüpiline radikaalvasakpoolne kadedus: miks keegi teine elab paremini, läheme maksustame teda rohkem ja jagame tüübi palga omavahel laiali. Kuhu selline suhtumine viib, näitas ilmekalt nõuka süsteem. Samas ei saada aru, et kesikute poolt hääletades jagavad nood kõik omavahel ära ja kokkuvõttes jääb tavakodanikule veel vähem pihku. Isiklikult ei tunne kedagi, kes keski eest valinud oleks aga äkki on keskerakonna toetamine samasugune piinlik ja varjatud tegevus nagu pihkulöömine, mida viisakas seltskonnas avalikult ei julgeta tunnistada :)

Ärme laseme kesikud riigipiruka kallale !
Ainus lohutus valimiste juures on fakt, et tegu oli vaid kohalikega, loodetavasti riigikogu valimiste ajaks suudab keskerakond piisavalt ämbrisse astuda või rahvas aru pähe võtta, et kesikukari valitsusse ei pääseks. Kui Savisaar peaks tõepoolest peaministriks saama ei suuda ta loodetavasti selle ajaga kogu majandust uppi keerata. Natole ja Euroopa Liidule soovitaks selle perioodi jooksul infot Eestiga mitte jagada, või kui siis kohe ka koopiad Moskvasse saata:) Kokkuvõttes on iga rahvas väärt oma valitsejaid eriti kui need ise enam-vähem demokraatlikult valida saab. Kui kesikud molli äärde läbustama laseme pole kedagi muud kui ennast ja oma lollust süüdistada.

3 comments:

  1. Kesikud kolistavad pidevalt ja kogu aeg ämbrites, aga mitte midagi ei muutu nende valijate silmis. Edgar ehitas kiriku, tegi tasuta bussisõidu, maksab penisonäridele kord aastas pensionilisa. Mis on teistel parteidel vastu panna? :)

    ReplyDelete
  2. sa võid ju proovida-aga ma pakun, et sa kohalikel valimistel valida ei saa. mina kolisin eestist ära alles selle aasta juulis, kuid ka enam ei saanud valida-sest rahvastikuregister annab mulle soome aadressi ja seega pole mul lihtsalt omavalitsust. saan valida hoopis soomes omavalitsust :) samas-riigikogu peaksin saama eestis valida ja soomes mitte.
    sama on eesti välismaalastega-nemad saavad valida omavalitsusi, kuid ei saa riigikogu, seetõttu ongi nii, et kesk võidab alati kohalikud, aga kaotab riigikogu valimised

    ReplyDelete
  3. Eelmiste valimiste ajal arvasin, et nüüd peaks rahu majas olema, järgmisteks valimisteks on enamus keski eestikeelseist valijatest dinosauruste teed läinud. Aga võta näpust, ei osanud arvestada, et uued penskarid tulevad ju peale.

    Ilmselt vist tõesti ei saa kohalikel valida. riigikogu valimiste puhul ei usu, et väliseestlaste osakaal nii suur oleks, pigem ehk kodumaine valimisõigust omavate kodanike koosseis tuntavalt erinev.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!