Monday, January 20, 2014

Juhtum joogiautomaadi juures

Eelmine reede juhtus tööl õige kummaline ja naljakas lugu. Rääkimaks kõik ilusti algusest peale ära pean alustama faktist, et meie firma hoolitseb oma töötajate eest piisavalt varustamaks ettevõtet mitme kohviku ja puhkeruumiga. Viimaste hulgas on üks, mis mitmel põhjusel mu lemmikuks. Esiteks asub hoone taganurgas, kuhu inimesed eriti ei viitsi jalutada. Seega tühi, tihtipeale pole isegi tulesid peal, mugav uinakut teha. Lisaks perfektne mobla levi, mida kõigi hoone punktide kohta ei või öelda. Mikrokad, külmik, joogipurkide automaat, kuumavee kannud ja kohvimasin kah olemas, viimast küll ei kasutata.

Igatahes seekord oma kohvipausile minnes tundub jälle inimtühi olevat, ainult üks nurgatuli peal, ruum hämar. Kuna kedagi pole, ei viitsi vetsu minna ning lasen mõnuga kärtsaka kõhutuult oma tavalise istekoha poole suundudes. Äkki kuulen kobistamist ja märkan joogiautomaadi juures mingit tüüpi käpuli askeldamas. Ops, et piinlikust momendist naljaga üle saada astun ligi küsides kas tal jäi joogipurk automaati kinni.

Tüüp ei tee kuulmagi, olles endiselt neljakäpukil ainult õõtsutab veidi aga ei pööra peadki. Hei, ma saan aidata, karatekana võin kasvõi masinasse jalaga augu lüüa, viskan enda meelest ülivaimuka nalja. Tõele au andes pole selles pakkumises miskit imelikku, sest olen korduvalt näinud kui närvis kliendid masinat taovad kuna chipsikott või joogipurk maksmisele vaatamata pole välja kukkunud vaid kuhugi kaadervärgi sisemusse takerdunud.

Kummaline, tüüp vahib endiselt tardunult enda ette, pomiseb ja hakkab järsku peaga vastu maad taguma. No vähemalt tundub mulle nii, vanal on vist katus täitsa ära sõitnud. Tahan just lisada, et selle tühja pepsi purgi pärast ei maksa küll end ära tappa, õnneks saan sõnasabast kinni, sest äkki hakkab minus idanema kohutav kahtlus, tegu miski hoopistükkis teisest mastist tegevuse kui mullijoogimasinast purgi välja õngitsemisega. Kuradi kurat, see ju palvetav muslim.

Selle asemel, et vaikselt minema hiilida proovin piinlikku olukorda lahendada järgmise vaimukusega: "Kas muhameedlased on nüüd hakanud Allahi asemel Pepsit kummardama". Jaa ma tean, et mind on kordvalt hoiatatud, et teatud teemadel ei tehta nalja, aga vabameelse inimesena vabal maal kipub mul aegajalt ununema, et sõnavabaduse mõiste on Lääne demokraatias täielikuks irooniliseks farsiks moonutatud. Vahel tunne, et olukord hullem kui nõuka ajal, kui sa vähemalt teadsid, mis keelatud oli. Parteid ja valitsust ei tohtinud kritiseerida aga tshukside, neegrite, venelaste, eestlaste, juutide, pedede ... üle võis muretult nalja heita. Kahjuks aga mitte vabas ja demokraatlikus läänes.

Igatahes minu viimase, mitte just eriti õnnestunud kommentaari peale, katkestas tüüp kõige kõrgemaga suhtlemise ning heitis pilgu millest võisin järeldada, et just praegu tõusin alkaida (NSA ninapidi tõmbamiseks meelega valesti trükitud :P ) usuvaenlaste nimekirjas Iisraeli ja USA presidentide järel auväärsele kolmandale kohale. Leidsin, et mõistlik on enne jalga lasta kui vend end jalule jõuab ajada, neid usuhullusid ei või iial teada, ei mõista teised nalja, eriti veel halba :)

Kogu loo moraaliks, on esiteks enne valjult peeretamist alati hoolikalt ümbrust kontrollida ja teiseks mitte proovida piinlikku olukorda vaimukate naljadega lahendada, eriti teisest kultuuriruumist pärit isikute puhul. Nalja headus sõltub paraku tihtipeale vaatenurgast ja kipub väga subjektiivne olema (nagu öeldakse, et ilu on vaataja silmis:D ). Muidugi ei maksa unustada, et sõnavabadusega ei maksa mängida. 

4 comments:

  1. Vaata ette jah, siin maal juba on sarnaste ütlemiste pärast kriminaalkaristus.
    Eile oli BBC saade Venemaast ja endine koonduslaagri poliitiline kõneles, kuidas ainult seal oligi täielik vabadus rääkida mida tahad, keegi ei kobisend.

    ReplyDelete
  2. Töö ajal palvetamine on moslemitel väga tavaline rutiin ja siin ei ole neile midagi ette heita. Ka kristlased palvetavad töö ajal, kuid teevad seda südames, ilma väliste märkideta, seetõttu nende tegevus ei torka silma. Kui firmas pole palju ruumi (kus palvetada), siis tuleb sellega harjuda. Moslemitel palveajad on ju ette teada, seetõttu kõik saavad seda arvestada, et ei tekiks piinlike olukordi. WC sobib nö loomulike vajaduste rahuldamiseks enam, sest seal saab segamatult toimetada. Samas see moslem oleks võinud vabalt valida rahulikuma koha. Neil on omad palvereeglid, et palvetamise ajal tuleb kummardada meka suunas... :)

    ReplyDelete
  3. Mind ärritab, et sisuliselt tegu ebavõrdsusega, sest sel ajal kui tüüp Meka poole kummardab peaks teised mitteusklikud tööd vihtuma. Noh nõuka ajal oli ju ka nii, et kes ei suitsetanud see pidi suitsutunni ajal töötama :D

    P.S. Pepsi automaadi tagant küll Mekat kusagilt ei paistnud ja ilmakaare koha pealt oli suund otse põhjanaba poole :P

    Peldikus palvetamise mõte on päris hea, aga ma siiski ei julge seda välja pakkuda ;)

    ReplyDelete
  4. Meie töö moselman pani toa uksele sildi et palvetab ja mitte siseneda. enda süü et avalikku puhkeruumi läks palvetama. Sulle pole midagi ette heita. ehk nüüd tajub et igalpool ka ei saa vaipa maha vistata.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!