Saturday, January 23, 2016

Blogijate Raamatuväljakutse 2016

Momendil pooleliolevad raamatud


Hommikul voodis lesides ja netis surfates sattusin "Rohelisemrohi" raamatuväljakutse postituse peale. Päris huvitav tundus, nii et võtsin selle vastu. Meie peres olen viimaste aastate jooksul lugemise poolest auväärsel kolmandal kohal, esikoht kuulub kindlalt kaasale ja teine koht vanemale lapsele, ainult nooremast olen eespool, sest mõningate tekstijuppidega Mangade vaatamist just lugemiseks nimetada ei saa. Varem lugesin rohkem aga nüüd võtab netis surfamine ja Battlefieldi mängimine oma aja. 

1. Raamat mis hetkel pooleli:
Tegelt on samal ajal aktiivselt pooleli kolm raamatut. Paberväljaandena "The Brain Electric" mis kirjeldab kõrgtehnoloogilist võidukihutamist inimaju ja masinate ühendamise eesmärgil. Nagu praktiliselt alati on kõrgtehnoloogia esimeseks eesmärgiks sõjaline otstarve, mistõttu peamisteks rahastajateks ja uuringute läbiviijateks ning katsetajateks on riikide kaitseotstarbelised salaorganisatsioonid ja sõjatehnoloogia suurfirmad.
Lugeri peal "Minu Tokyo", Eesti tüdrukust, kes läks Jaapanisse vahetusüliõpilaseks. Seda raamatut tahtsin lugeda kuna olen seoses karatega Jaapani fänn, ning ise Tokyos käinud. Huvitav näha kuidas teine eestlane Jaapanit näeb, eriti inimene, kes seal pikemalt viibinud. Olen ka jälginud autori blogi internetis. Lisaks nooremal lapsel tulevikuplaan aastaks Jaapanisse inglise keelt õpetama minna.
Autos sõites kuulan momendil "The second Machine Age", mis kirjutab just viimase aja digitaalse tehnolooogia põhjustatud revolutsiooniliste murrangute mõjust inimühiskonnale. Väidetavalt muutub lähema paari kümnendiga meie maailm pea tundmatuseni kusjuures eriti suurt mõju avaldab see majanduslikule olukorrale. Teadmised ja oskused lähevad palju rohkem hinda kui materiaalsed väärtused.

2. Raamat mis lapsepõlves meeldis:
Siin sõltub ilmselt, mida lapsepõlveks nimetada. Koolieelikuna oli lemmikuks "Karlsson Katuselt" ehkki esimeseks iseseisvalt omaette loetud kirjatükiks hoopiski "Horisondi" artikkel hiidlainetest ja uputustest, siiamaani mäletan seal olnud gravüüri pilti Hollandi suurest üleujutusest.

3. Raamat mis jäi pooleli:
Neid on mitmeid ja enamasti tegu ajaviitekirjanduse põnevuslugudega, kus põhjuseks läila lõpu etteaimatavus. Raamat võib ise täitsa põnev olla aga kahjuks ei saa ameerika publikule kirjutada lugu, mis ei lõppeks õnnelikult ja kus vähemalt 95% "õige poole" tüüpidest ellu ei jääks.

4. Raamat mis mind mõjutas:
Jällegi mitmeid, aga esimesena mainiks üht teismelisena loetud ameerika kirjaniku lugu noorest insenerist. Ei mäleta ei kirjaniku ega raamatu nime ja isegi googeldades ei suutnud leida, aga selle raamatu põhjal leidsin, et tahan saada inseneriks, nagu ka juhtus. Teiseks raamatuks oli Victor Weisskopfi "Teadmine ja teadmishimu", mis selgitas väga arusaadavalt füüsika ja keemia algtõed ning istutas minusse siiani säilinud teadmishimu. Ellusuhtumist on kujundanud mõned ajaloolised vabadusvõitluse (nii muinasaja, vabadusõja kui teise maailmasõja) teemalised raamatud.

5. Raamat mille uuesti kätte võtan:
Shvejki olen ikka aeg-ajalt lehitsenud :) On paar populaarteaduslikku raamatut, mida tahaks uuesti läbi vaadata ("Brain bugs", "Supersymmetry", ... ). Eesti Leegioni meeste memuaare ilmselt loen üle. Tammsaaret tahaks kah uuesti läbi lugeda, kooli ajal olin liiga noor, et täiega nautida.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!