Sunday, January 31, 2016

Uus Videokaart Zotac GTX 970 4GB

Minu uus ZOTAC GTX 970
Aastavahetusel pani vanem tüdruk endale uue arvuti kokku, millest blogisin paari nädala eest "Marilohe" postituses. Muidugi tekkis minulgi isu enda oma "apgreidida"ehk maakeeli uuendada ja paremaks muuta. Masin kannatab veel päris asjalikult mängimist välja kuid videokaart kipub uute mängude puhul parema lahutusvõime jaoks aeglaseks jääma. Seoses süsteemi ja videokaardi suht kõrge eaga (ikkagi täpselt 5 aastat tuli aastavahetusel täis - postitused nende kohta leiad lingile klikkides) oli ka piisav eneseõigustus varnast võtta. Esiteks muidugi oli vaja selgeks teha, kas nii vana süsteemi üldse tasub uuendada või tuleks kogu kupatus välja vahetada. Kuna kitsaskohaks osutus videokaart, hakkasin kõigepealt seda uurima.

Esimesel momendil tundus, et seis pole kiita, uuemad videokaardid teist tüüpi ehk PSIe 3.0 liidesega, minu emaplaadil vana 1.0, mille jaoks praktiliselt enam kaarte ei toodeta. Googeldades selgus aga tõsiasi, et 3.0 judinad sobivad kenasti vanadesse 1.0 pesadesse, peaasi, et 16X kiirus kusjuures kiiruse kaotus mängimisel tühised paar protsenti. See laiendas oluliselt võimalike videokaartide valikut. Ehkki tütar valis AMD R9-390 vaatasin mina NVIDIA kaarte. Esiteks on olemasolev NVIDIA GTX 460 ja teiseks pidid need kaardid vähem võimsust võtma kui AMD samaväärsed. Minu 550 vatine toiteblokk palju lisakoormust välja ei kannataks.

900, 700, 600 ja 500 seeria Graafikakaartide suhtelised võimsused
Silma jäi GTX 960 millel oli suht soodne hind $250-$300 CAD ja samas oluliselt parem võimsus kui mu vanal kaardil. Pealejõulu allahindlustel aga pakuti ka järgmise astme kaarte hulka odavamalt. MSI GTX 970 lausa $350 CAD, enamus küll $400 - $500 CAD piirkonnas. Kaarte võrreldakse terve hulga erinevate näitajate poolest, mulle oluliseks vaid FPS (pildilaotussagedus) korraliku lahutusvõime juures. 40 kaadrit sekundis saab mängida, aga täiesti sujuv oleks 60. Kokkuvõttes oleks GTX 960 asja ära ajanud, aga samas ei peaks eriti kaua vastu kui tulevikku vaadata. Samas GTX 970 toetab isegi 4K ekraane oma 4GB mälu ja 256 bitise mälu andmeribaga. Tore oli ka teada, et sobib kokku peagi laiatarbesse jõudvate virtuaalreaalsuse seadmetega. Kui GTX 960 on 2.4 korda võimsam praegusest kaardist siis GTX 970 lausa 3.9 korda võimsam. 

BF4 mängib GTX 970'ga 2560X1440 lahutuse juures
vaid 15% - 20% madama kiirusega võrreldes GTX 980 
$100 CAD tundus igati mõistlik investeering tulevikku, et ei peaks varsti jälle uut kaarti muretsema, GTX 970 peaks kannatama kergelt järgmisele arvutile ületõstmise välja. Siinkohal silitasin enda pead, et olin 5 aastat tagasi veits vingema protsessori ja emaplaadi peale raha kulutanud, tänu millele need ilma probleemideta uue videokaardiga kokku sobisid. Muidugi ajasid GTX 980 videokaardid ila jooksma, aga üle $700 CAD hinna juures olid minu mugavustsoonist väljas (mitte et ma end kole mugavalt tunneks neljasada dollarit mängimise peale kulutades :). Niisiis põrutasin poodi kuid muidugi jäin ilma sellest eripakkumisest, mis oli Boxing Day'l minutite jooksul välja müüdud. Kodus kurvastasin ja surfasin netis, Lõpuks tegin südame kõvaks ning tellisin $400 CAD eest Zotaci GTX 970 olles tema kohta piisavalt kiitvaid arvustusi lugenud. Muidugi selgus, et seegi välja müüdud aga vähemalt lootust, et paari nädala jooksul saan kätte. Vältimaks postikulusid tellisin ta poodi.

Aasta lõppes, uus algas, videokaardist polnud aga lõhnagi. Aeg-ajalt surfasin netis otsides sooduspakkumisi heites ka unistavaid pilke 980 seeria kaartidele. Ja ühel päeval oligi ASUS STRIX GTX 980 vaid $640 CAD soodukal kusjuures tootja pakkus $30'st kupongi, mis teeks lõpphinnaks $610 CAD. See oleks $200 ehk 50% kallim kui 970 ja 20% kiirem. Ainus põhjendus nii vägeva kaardi kasuks oli asjaolu, et too veaks uusi mänge ka 4K ekraanil täiega. Samas polnud mul kavas uut kallist ekraani osta ja vana peal pole vahet kas kaart jaksab BF4 jooksutada 60 või 100 FPS'ga, ekraan niikuinii üle 60 ei võimalda. Kuna olin kaotanud lootuse 970 hea hinnaga saada (momendil ligi $500) ja see STRIX 980 oli superpakkumine, tellisin tolle ära mõeldes maja ja lapsed panti panna :) Muidugi kordus vana jama, kaart oli välja müüdud, aga äkki jõuab poodi enne Jaanuari lõppu kui tootjakupong kaotab kehtivuse.

ASUS GTX 980 STRIX, POSEIDON ja MATRIX
Eelmine reede ehk 29 jaanuar sain emaili: Teie Zotac GTX 970 saabus kohale. Palun väga, rohkem kui kuu aega peale tellimist mil tootja sooduskupong ammu aegunud. Poe veebilehelt avastasin, et neil on lisaks kahele eelmainitule ka ASUS MATRIX GTX 980 eripakkumisel vaid $690 eest. See on tippklassi videokaart ja "ainult" $100 kallim kui STRIX. Laupäeval astusin poest läbi, et olukorda uurida, oligi minu tellitud 970 kohal, ja ehkki nad müüks selle mulle soodukaga $400 eest, siis tootjakupongi koha pealt ei saa miskit teha. Momendil oli kehtiv mingi niru $10'ne. STRIX'i kohta uurides selgus, et see on postis, aga ei jõua kohale enne esmaspäeva, mis muudab $30'se kupongi kehtetuks. Kokkuvõttes oli selge, et pean otsustama 970 ja MATRIX 980 vahel. Sõitsin koju ja surfasin tunnikese netis pannes kokku nende kaartide kõik plussid ja miinused.
Uus ZOTAC GTX 970 ülal, vana ZOTAC GTX 460 all
Zotac GTX 970 eeliseks oli $300 odavam hind ja hinna-võimsuse parim suhe. ASUS MATRIX oli võimsam ja nägi igati ägedam välja, ilmselt peaks ka tehnoloogia võidukäigule kauem vastu. Vaatasin kiirelt mida uut on videokaartide turul oodata, järgmine tehnoloogia peaks suvel või sügisel välja tulema aga pole kindel kas see minu süsteemiga enam sobiks, samas muidugi langeks praeguste kaartide hinnad mõnevõrra. Aga nii võidki ootama jääda, tehnoloogia läheb ikka odavamaks ja paremaks, otsustasin et ostan nüüd ära. Kaldusin MATRIX'i poole ja otsustasin veel korra üle kontrollida, et ta ikka minu süsteemiga 100% sobib. Hea et tegin seda, esiteks segus, et kasutab kahte 8 otsalist toitejuhet ja parasjagu rohkem võimsust, minu toiteblokk oleks just piiri peal või nats nõrk. Asja otsustas lõplikult kui lisaks pikkusele ka kaardi laiust vaatasin ja oma arvuti juures füüsilist mahtumist asusin uurima. Meeletu 30 sendise pikkuse tõttu peaksin ühe kõvaketta teise kohta tõstma, lisaks tuleks kasti sisse auk saagida, et kaart laiuse poolest ära mahuks. Niisiis oli asi otsustatud ja $300 kokku hoitud, sõitsin poodi ja ostsin ZOTAC GTX 970 ära.

Uus videokaart emaplaadil ja toide taga
Pühapäeva hommikul vahetasime vana kaardi arvutis uue vastu kusjuures pisem plika aitas kaasa. Kuna uus kaart praktiliselt sama suur kui vana, osutus vahetamine eriti lihtsaks. Toitejuhtmed lahti, kaart pesast välja, uus sisse, samad 6-otsalised juhtmed kaardi külge ja oligi kõik. Ühe kõvaketta pidin ajutiselt lahti võtma, et oleks mugavam videokaarti pesasse pressida. Arvuti pealelülitamisel võttis nats aega draiverite üleslaadimine aga Windows 10 teeb seda automaatselt ja peagi tuli pilt ette. Optimeerisin mängud, kõik olemasolevad hüppasid ultra seadistuse peale, ainult BF4 keeldus seda automaatselt tegemast. Pidin käsitsi Nvidia kaardihaldusprogrammi maha laadima, see sikutas viimase draiveri peale ja nüüd läks ka BF4 ultra seadistuses käima. Äge värk, no ma ei tea millal täna magama saan. Tegelt vist pikalt ei mängi, sest olen nats tõbine ja uimane, peab hoopis kuuma teed jooma ja koerte vahele teki alla kobima :) Tavalise gripi asemel on tegu sihukese pooles vinnas põdemisega ilmselt tänu vaktsineerimisele, mis võimaldab tõbe hulga lihtsamalt ja kiiremini üle elada.
Battlefield 4 minu monitori maksimaalse lahutusvõimega täis ULTRA rezhiimis

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!