Friday, January 13, 2017

Donald ja tema meeskond

USA tankid saabuvad Poolasse vastukaaluks Venemaale
Üldsus on huviga oodanud, kas Trump jälgib tavapärast trendi, et mida lähemal võimule seda rohkem tõmbutakse tagasi valimiste ajal antud äärmuslikest lubadustest. Uue presidendiga on seda siiski palju vähem juhtunud, ehkki mõningates seisukohtades on ta vaikselt taganenud. Märkimisväärseimateks tunnistamine, et Venemaa Putini juhtimisel tõepoolest oli küberrünnakute taga ja vihje, et kuigi kavatseme Mehhiko piirile müüri ehitada, siis esialgu tuleb see ise kinni taguda. Samas tervishoiu koha pealt on ta teinud karmimaid avaldusi kui oli oodata, kongress on juba alustanud tegevust, et saaks võimalikult kiiresti eelmise presidendi üks olulisemaid saavutusi Obamacare tühistatud. Seda ma kommenteerima ei hakka, sest pole huvi asja sisu vastu tundnud.

Trump on väga tõrges oma seisukohtades järele andma ja kui on sunnitud seda tegema, siis õige vingus olekuga. Täiesti müstiline muidugi, et USA president kahtleb avalikult oma nelja suurima luureorganisatsiooni usaldatavuses ja usub pigem vaenuliku suurriigi propagandat. Äkki ta ei mõtle seda tõsiselt vaid peab lihtsalt heaks strateegiaks, et enne vastaspoolel naha üle kõrvade tõmbamist neid moosida ja Putini eneseuhkust kõditada. Igatahes on tegu ilmselgelt ettearvamatult ja ebadiplomtiliselt käituva tüübiga, mis teeb mitte ainult ameeriklastele vaid ka kõigile välispartneritele läbikäimise hulga keerulisemaks.

Eile ja täna tutvustasid senatis ja kongressis oma seisukohti ja vastasid küsimustele presidendi meeskonna olulisemad liikmed nagu sõjaväe ülem, luure boss ja välisminister (BBC ülevaade) (CNN). Nemad kostsid nagu tüüpilised ameerika esindajad, pigem isegi jäigemate seisukohtadega kui oleks seda Clintoni meeskond olnud. Venemaa koha pealt teatas Pentagoni uus boss, et too riik on Ameerikale suurimaks ohuks ning rõhutas NATO tähtsust. NATO peab enda tugevuse ja usaldatavuse säilitamiseks astuma senisest veelgi tugevamaid samme oma liikmete kaitsel, Ta väitis, et oleks Ukrainale kaitserelvastust andnud, oleks kaks aastat tagasi võimul olnud.

CIA ülemus kinnitas luureorganisatsiooni hinnangut Venemaa kübertegevuse asjus ja rõhutas samuti Venemaa ohtu. Välisminister keeldus küll Putinit sõjakurjategijaks nimetamast (muidu oleks ju raske läbirääkimistel ühe laua taha istuda) kuid teatas, et USA hakkab ajama palju jõulisemat välispoliitikat kui seni, sundides Putinit USA'd ja tema huvisid austama. See oli naljakas ja võimalik et meelega tehtud irooniline avaldus, on ju venelaste suur põdemine NL lagunemisest saati vajadus et Venemaad "austataks" (Uvazhat nado).

Kõik eelnev läheb üsna tugevalt vastuollu Trumbi tehtud avaldustega ja saadab õige segaseid signaale. NATO liitlased ja eriti Ida-Euroopa liikmed olid üsna õnnelikud, Venemaa seevastu avaldas protesti peale lühikest shokeeritud vaikust. Idanaabrile ilmselt lihtsalt ei mahu pähe, et presidendi meeskonnal võivad olla presidendist erinevad arusaamised ilma et neid Alaska vangilaagrisse saadetaks. USA sõjaväelaste eilne Poola saabumine rõhutas fakti, et kui Ameeriklastel ongi kavas Venemaaga läbi rääkida siis kavatsevad nad seda teha jõupositsioonilt, mitte viisakalt ja diplomaatiliselt nagu tavaliselt läänel kombeks. Ma ei imestaks kui täna kutsus Putin Kremlisse oma luuremeeskonna aru andma, selgitamaks mis jama toimub, et algul nii paljulubav Ameerika juhtkond on järsku hoopis teist juttu hakanud ajama.

Eks aeg näita, kas USA presidendi säutsumised on niisama kuuma õhu puhumine või on seal ka miskit taga. Huvitav kuidas kujuneb tegelik otsustamine, palju lisaks jutule on meeskonnal õigust tegutseda. Samas USA süsteemi juures ei lase kongress ja senat väga suurtel totrustel toimuda, kui Donald peaks päris segi keerama saab teda suht lihtsalt maha võtta.  teeb ja palju

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!