Monday, January 16, 2017

... so help us all God.

USA presidendid nimelt tavaliselt lisavad oma ametivande lõppu fraasi "... so help me God", ehk siis jumal aidaku mind presidenditöös. Pealkirjas muutsin fraasi sobivamaks ülejäänud planeedi elanike jaoks. Tõepoolest ei jää vist muud üle kui pöörduda "kõigekõrgema" abi poole kui maailma võimsaima riigi juhiks asub tüüp, kes käitub nagu harimatu ennast täis ärplev teismeline.

Täna andis ta intervjuu, mille säravaimateks pärlideks kujunesid:
1. NATO kaitseliit on aegunud.
2. Vene sanktsioonid võib tühistada kui viimased vähendavad tuumarelvade arvu.
3. Vene sõjategevus Süürias on väga paha asi.
4. Merkel tegi katastroofilise vea lastes illegaalsed immigrandid Euroopasse.
5. Afganistaanis ja Mosuli vallutamisel läheb halvasti.
6. Iraani tuumalepe oli rumalaim mida olen näinud.
7. Britid tegid väga targasti Euroopa Liidust lahkudes.
8. Mitmed teised riigid lahkuvad lähitulevikus Euroopa Liidust.
9. USA hakkab sõlmima kaubandusleppeid bilateraalselt ehk ükshaaval riikidega.
10. Saksa autotööstusele pannakse karistustollid kui nad peaks Mehhikos tootma hakkama.
... jne ...

Ainsad kaks punkti millega olen osaliselt nõus on Merkeli viga (ehkki seda pole presidendil kindlasti diplomaatiline öelda) ja Vene sõjategevus Süürias, ülejäänu on kas populism või puhas asjatundmatus kui mitte sulaselge lollus. Ahjaa, ta lubas ka twitteriga edasi säutsuda, võitlemaks ebaausate libauudiste vastu, milleks tüüp peab igasuguseid mõtteavaldusi, mis tema vaatega ühte ei lange.

Trumpi mõtteavaldused sundisid mind uurima, millised oleks võimalused tema seaduslikuks tagandamiseks presidendiametist, mida ameeriklased ilmselt peavad ette võtma kui tüüp tõepoolest hakkab oma lubadusi ellu viima. Kui ta just kriminaalkuritegu ei soorita või otseselt ei riku seadust jääb üle vaid kaks võimalust:

1. Presidendi kabineti (välisminister, kaitseminister, ...) enamus koos asepresidendiga kuulutavad presidendi teovõimetuks presidendina funktsioneerimiseks.
2. Asepresident veenab esindajatekoda ja senatit, et president on vastutusvõimetu ning mõlemad saadavad vastava kirja tagandades presidendi.

Paraku on mõlemal juhul antud presidendile võimalus saata vastukiri, et ta on vastutusvõimeline mille peale tuleb kokku kutsuda eriistung, kus mõlemas kojas on vaja 2/3 häälteenamust sundimaks Presidenti tagasi astuma.

Seega avalduvad viimaste valimistega ilmekalt Ameerika demokraatliku valimissüsteemi nõrkused ja tugevused. Äralollitatud rahvas saab valida osavalt manipuleeriva sõgeda presidendiks samas on siiski sisse ehitatud kaitsemehhanism võimaldamaks teda ka ohtlike lolluste korral maha võtta. Paremal juhul juhtub see pretsedenditu sündmus üsna pea, halvemal juhul peab maailm 4 aastat vastu pidama ja lootma, et tüüp vahepeal maailmasõda ei süüta. Mingi õhkõrn võimalus, et uus president polegi nii napakas ja ta lihtsalt mängib kõigiga hoides nii vastased kui liitlased pidevate ootamatute avaldustega tasakaalust väljas. Kuu ajaga peaks selge olema, kes ta tegelikult on, palju lobast tegudeks pööratakse.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!