Saturday, January 7, 2017

Kuradi KÜLM

Kõik on teki all kobaras soojas
Meie kui agarate suusatajate suureks rõõmuks oli lõpuks saabunud esimene -20C pakaseni küündiv külmalaine koos suurema lumesajuga põhja pool. Paraku jäi rõõm üürikeseks. Tulen mina reedel koju ja küsin lapselt miks nii jahe toas. Ei tea, olevat jah külm, aga ma võtsin koera kaissu. See on tüüpiline tagajärjega võitlemine, probleemi kõrvaldamiseks tuleb põhjus välja selgitada ning see kõrvaldada vastan elutargalt. Viskan pilgu termostaadile, programmi järgi peaks +22C olema aga momendil vaid +16C, mõni ime et külm. Mängin veidi, ei miskit, lülitan lõpuks süsteemi maha ja tagasi peale, ikka ei hakka sooja õhku tulema. Hakkab tekkima kuri kahtlus, et suurem probleem üles kerkinud, suundun allakorrusele gaasikütte ahju uurima. Me nimelt panime kohe maja ostes gaasikütte õlikütte asemel. mis siinmaal tohutult odavam, 20 aasta jooksul kümneid tuhandeid küttelt kokku hoidnud.

Lasin lapsel süsteemi peale lülitada ja jäin all ootama, mis juhtub. Klõps käis näidates, et termostaat ning relee ok aga puhuri mootor hakkas ringi käimise asemel vaikselt sumisema, ja see oli kõik. Üritasin ventilaatorile käsitsi hoogu anda, mis kunagi aastaid tagasi aitas. Seekord tundus nagu oleks tiivik paksu tati sees, käis küll ringi aga raskelt. Korpus kuum kuid kõrbelõhna vähemalt polnud. Natuke proovisin veel ja olin lõpuks sunnitud tunnistama: seekord puuduvad lihtsad ja labased lahendused.

Sihuke tühine puhuri mootor maksab üle 1000$
sulaselge röövimine päise päeva ajal
Vaatasin mootori margi ning surfasin internetis, leidmaks kas seda saada ja palju maksaks. Esiteks muidugi polnud saada ja teiseks olid sarnaste hinnad müstilised, üle $1000. Ebay pakkus kasutatut 200 eest. Otsustasin siiski helistada ahjul oleval teeninduse numbril, et spets pilgu peale viskaks, äkki miski odavam viga. Seoses reede õhtuga polnud neil kedagi välja saata, esimene vaba aeg alles esmaspäeval. Veidi üle dramatiseerides mainisin, et esmaspäev on liiga hilja, remondimehe asemel võib saata matuseauto, mis külmunud kehad peale laadib, pean proovima mõnda teist firmat. Oot moment, ma just avastasin, et homme ka üks vaba aeg, kas olete kodus 10 ja 12 vahel - olen ikka, ootan palava põnevusega. On mis on aga konkurentidele ei saa ju kuidagi äri ära anda :)

Järgmine mure oli pisikesed soojapuhurid üles otsida. Õnneks leidsin need kohe alumisest toast, ühe panin suurde tuppa, teise koridori. Selleks ajaks kui kaasa koju saabus sain suure toa +17C peale. Kuna aga öö ähvardas rekordiliselt külm tulema asusin tuttavaid läbi helistama lootuses kelleltki soojapuhureid või radiaatoreid laenuks saada. Kohe esimese kõnega näkkas, mu vanal malevatuttaval, kes vaid paar km eemal elab, oli kodus puhur ja radiaator. Vanem plika läks nende poole peretütrele külla külmapakku, mina sain soojaallikad kätte. Igati vägev, et Torontos elab piisavalt tuttavaid eestlasi, Minu tutvusringkond sihuke lahe kamp, kellelt saab alati abi kui häda käes. Isegi küsida pole piinlik, sest teavad, et võivad samuti ka minule loota kui olukord vastupidine.

Kodus vedasin ühe puhuri alumisele korrusele, seal suuremaks mureks, et veetorud ära ei külmuks. Tegelikult loogiliselt ei tohiks juhtuda, sest olen need seintes umbes 75 cm alla maapinda paigutanud ja alumisel korrusel on betoonpõrandates ning seintes võimas soojavaru, mis paari päevaga ei tohiks nii kiiresti jahtuda ka väga külmade ilmadega. Õhtul saime +18C suurde tuppa, täiesti normaalne temperatuur magamiseks. Paraku oli diivanil ruumi vaid ühele, lasin kaasa sinna ning viskasin pilgu magamistoale, mille uks oli kinni, prrr.... päris külm. Tõin alt -5C külmakindlusega magamiskoti, mida olen telgis miinuskraadidega edukalt katsetatud.

Kuna und polnud ja homme vaba päev otsustasin enne tudile minekut veits arvutil Battlefieldi mängida. Positiivse momendina tuleb esile tõsta asjaolu, et õlu arvuti kõrval püsis mõnusalt külm. Mäng läks ootamatult hästi vaatamata suht pikale vahepealsele pausile. Alles kella kahe ajal öösel otsustasin magama kobida. Linade vahel oli nii kuradi külm, et jätsin oma fleece püksid ja pusa selga ning pugesin teki ning magamiskoti alla. Ei jõudnud veel magama jääda kui suurem koer end minu juurde nügis, võtsin ta meeleldi teki alla soojakotiks. kaasal oli pisem kaisus.

Magasin sügavalt, pikalt ja unenägude rohkelt, külm polnud üldse. Parim uni Kuubareisust saati, hommikul ärgates täiesti välja puhanud. Ei tea kas hea une saladus ongi +12C, mis hommikul poole üheksa ajal magamistoas valitses. Kaasa oli juba tööle läinud, pisem laps tudis paksu teki all, tema toas hoidis puhur +16C. Koertega õue jalutama minnes ei tundunudki eriti külm, -15C'ga hakkas vaid kätel ilma kinnasteta veits jahe. Tuppa jõudes panin kuuma kohvi peale, andsin koertele süüa ja surfasin veits netis. Kui läksin uurima kuidas laps end tunneb avastasin tema toast sooja pesa, mõlemad koerad olid plika juurde teki alla pugenud, kogu kamp chillis mõnuga.

Kutsad diivanil teki sees soojas
Hiljem päeval hakkas külm võimust võtma, temperatuur langes toas pügala võrra. Lapsed läksid sõprade poole sooja, koerad ronisid diivanile kus kaasa oli tudinud ja pugesid teki sisse. Olete ikka hädapätakad, teie esivanemad, no ja tuleb tunnistada et meie omad ka, jooksid terve talv lumes tundes end mugavalt. Lumehanges magades panid saba üle nina, et hingamisega soojakadu väiksem oleks. Paar päeva külmas elame üle lohutasin nii koeri, kui koju saabunud kaasat.

Vahepeal käinud remondimees nimelt kinnitas minu kartust, et puhuri mootor kutu, vaja uus osta. Kui hakkas rääkima kui kallis see on mainisin, et olen ise tehnik ja viskasin pilgu internetis peale, kasutatu saaks 200 taalaga. Meie paigutame ainult uusi vastas tüüp aga esialgne $1200 hind langes $600 peale, pluss paigaldamine ja maksud, kokku pean tonniga arvestama. Mees uuris kui tihti oleme ahjule teenindust teinud, selle peale kuluks tavaliselt 200 aastas. 20 aasta jooksul pole kunagi teinud ja kui uputus välja arvata siis on see esimene kord kui gaasiahjuga probleem. Kokkuvõttes olen siis $4000 kokku hoidnud, nüüd pean $1000 välja käima - päris hea diil leidsime mõlemad. Isegi uutele ahjudele antakse vaid 10 aastane garantii.

Tüüp helistas kontorisse aga kahjuks neil polnud seda konkreetset mootorit laos, peavad hakkama esmaspäeval otsima. Seega on mõned päevad külmas istumist garanteeritud. Õnneks tõuseb esmaspäeval temperatuur nulli lähedale ja kogu nädal ei lähe paarist kraadist külmemaks. Seega peame veel kaks ööd ja ühe päeva krõbedat külma üle elama. Kui eriti hästi veab, mida ma eriti ei usu, saame juba esmaspäeval kütte joonde, halvemal juhul peame nädalaga arvestama.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!