Wednesday, February 1, 2017

Teadusuudised 2016

Raamatukogus jäi näppu aasta alguse "Discover" kus olid ära toodud eelmise aasta nende arust 100 olulisemat teadusealast saavutust. Kõiki sadat ei viitsi välja tuua, mõtlesin refereerida 9 minu jaoks põnevamat:

1. Gravitatsioonilained. Täpselt 100 aastat tagasi ennustas Einstein tulenevalt oma relatiivsusteooriast gravitatsioonilainete olemasolu. Tegu on äärmiselt massiivsete objektide poolt meeletu energihulga eraldumise tulemusel tekkiva aegruumi kaduvväikese lainepõhise deformeerumisega. 2015 septembris esmaselt registreeritud gravitatsioonilained tekkisid 2 musta augu (29 ja 36 päikese massiga) ühinemisel 1.3 miljardi valgusaasta kaugusel. Momentaalselt vabanes umbes kolme päikese massi jagu energiat. Vaatlustel põhineva tõenduse leidis järjekordne relatiivsusteooria ennustus.

2. Avastati Maast natuke suurem planeet tiirlemas meie lähima tähe Proxima Centauri ümber ja seda piirkonnas, mis temperatuuri poolest (vesi vedelas olekus) eluks sobiv. Hilisemad vaatlused vihjavad, et see pole ka tolle tähe ainus planeet. Eriliseks teeb fakti asjaolude kokkulangemine: punane kääbus on universumi tavaliseim täht, päikesele lähimal tähel on mitu planeeti, vähemalt üks neist eluks sobivas kauguses - järeldus, et eluks sobivaid planeete peaks ainuüksi meie galaktikas olema tagasihoidliku arvestuse alusel miljoneid. Jääb vaid küsimus: kus on ufolased ??? Kas tõepoolest valgusekiiruse piir muudab tähtedevahelise reisimise ja isegi signaalide saatmise mõttetuks.

3. Loodi väikseima genoomiga tehislik organism. Kui looduslikult on 525 geeniga väikseima tuntud genoomiga organismiks "Mycoplasma Genitalium" ehk tavakõnepruugis tupeseen siis tehislikul elujõulisel organismil JCVI-syn3.0 on vaid 473 geeni. Neist üle kolmandiku ehk 149 on eluks vajalikud kuid ikka veel tundmatu otstarbega. Too tehislik organism on oma "emaorganismist" väiksem kuid kasvab kiiremini. Võrdluseks, et E.coli bakteril on 4500 geeni, inimesel üle 20000 ja tomatil 32000.

4. Väikeplaneetide orbiitidest tulenevad tugevad vihjed veel ühe ehk siis 9 planeedi olemasolu kohta meie päikesesüsteemis. Tegu peaks olema umbes 10 maa massiga objektiga, mis tiirleb kaugel Pluto orbiidi taga.

5. Tehti mitmeid uusi avastusi inimeste eellaste kohta. Toetudes kontide geneetilisele analüüsile on inimlaste liikide ja alamliikide hulk palju suurem kui varem arvatud. Leitud on vähemalt ühe tundmatu liigi geene, kellest pole aga mingit muud märki seni avastatud. Neandertaallased ja inimesed lahknesid palju varem kui enne eeldatud kuid populatsioonide segunemine toimus mitmeid kordi ajaloo jooksul, kanname siiani endis umbes 2% nende geenidest. Mitmed külma kliimaga seotud kohastumised seotud Neandertaallaste või Denisova inimeste geenidega kaasaarvatud hele pigment. Indoneesia kääbikute olemasolu leidis kinnitust, leiti mitmeid uusi fossiile. Praegu elavad inimesed pärinevad Aafrikas elanud ja sealt umbes 60000 aasta eest lahkunud populatsioonil.

6. Hiljuti leiutatud geenitehnoloogia CRISPR-Cas9 tõttu oluliselt lihtsamaks ja odavamaks muutunud organismidega geneetiline manipuleerimine on tõstnud üles küsimuse seda reguleerivatest seadustest. Plaanis on lubada katseid teha rohkem kui 2 nädalat vanade inimembrüotega ja luua ka inimeste ja loomade hübriide (Kimääre) teadusliku uurimise eesmärgil. Eelnimetatud tehnoloogia odavus ja teadmiste laialdane kättesaadavus on tekitanud sama seisu, mis arvutite ajajärgu alguses kui noored garaazhides omal käel katsetasid ja mõned neist panid aluse tervetele tööstusharudele firmadest rääkimata. Praegu katsetavad biotehnoloogia üliõpilased köökides keevitades kokku erinevaid eluvorme. Muideks selgus, et isegi mõned viirused on õppinud seda tehnoloogiat kasutama lõigates konkureerivailt viirustelt juppe ja lisades seda raku DNA'sse. Nii muudavad nad rakud teiste viiruste suhtes resistentseks võimaldades endale konkurentsivaba keskkonna. 

7. Tehisintelligents sai jagu inimesest Go mängus. Seda saavutust ei oodatud juhtuma enne kümmet aastat aga programmi õppimisvõime ja riistvara võimsuse kombinatsioon sai 4-1 võidu tehes sealjuures mitmeid ootamatuid ja loovat mõtlemist eeldavaid käike. Tundub, et moment kui tehisintelligents ületab inimmõistust on palju lähemal kui oskame arvata või karta. Eelnevad ennustused 20 - 50 aastat on ilmselgelt liiga pessimistlikud. 

8. Superbakterid on jõudnud ka USA'sse. Seni siin seal raporteeritud juhtumid bakteritest, mis resistentsed kõigile tuntud antibiootikumidele leidsid tõestust. Pennsylvanias avastati ühel patsiendil just selline mcr-1 geeni sisaldav E.coli bakter. Eelnimetatud geen tekitab resistentsuse antibiootikumide vastu, hirmutavaim on fakt, et E.coli võib seda paljunemise käigus jagada teistele palju ohtlikematele bakteritele.

9. Gröönimaa haid on pikima elueaga suuremad loomad. Vanuseks kinnitatud andmetel üle 500 aasta, süguküpseks saavad 150'selt. Kasvavad umbes sentimeeter aastas.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!