Sunday, April 15, 2018

Plats Puhtaks ehk kevadpuhastus Süüria moodi

No nii, suures osas läks nii nagu olin ennustanud. Lääneliitlaste väidete kohaselt olid sihtmärkideks kolm objekti, mis kõik sisuliselt pühiti minema. Venelased ja süürlased väitsid algul, et enamus tiibrakettidest olla Süüria õhutõrje poolt alla lastud ja sihtmärkide purustused tühised. Peale fotode avalikustamist pole neilt millegi pärast rohkem selleteemalisi kommentaare tulnud, faktid räägivad enda eest. Üleüldisel taustal on oluliselt usutavam ka ameeriklaste väide, et ühtki tiibraketti õhutõrje alla ei lasknud, enamus tõrjerakette lasti välja peale rünnaku lõppu. Venemaa õhutõrjesüsteeme ei aktiveeritud. Allpool pildid kahest sihtmärgist enne ja pärast rünnakut.

Raketirünnak oli siiski oluliselt magedam kui ootasin. Põhjuseks ilmselt soov mitte tõmmata venelasi konflikti ja proovida maksimaalselt hoiduda tsiviilohvritest. Naerma ajas venelaste USA saadiku kõne, kes väitis, et pommitamisega solvati isiklikult Putinit ja too juba vastust võlgu ei jää. Taoline jutt näitab kõige ilmekamalt kui valgusaastate kaugusel on Venemaa võimude arusaamad lääneriikide omast. Ainult kurjategijate klanni ninamees näeb rahvusvahelist poliitikat kui isiklikel suhetel põhinevat ärplemist.

Kremli ja Putini solvumise ja viha taga on fakt kuidas nendega käituti, lihtsalt enam ei arvestatud. Venelaste sõjalise ähvardamisega bluffimise peale muiati üleolevalt. Ameeriklased andsid vahetult enne rünnakut venelastele teada, et esiteks nemad pole sihtmärk, teiseks kõik aktiveeritud ja liitlaste lennukitele või laevadele ohtu kujutavad sõjalised tõrjevahendid loetakse legitiimseteks sihtmärkideks ning vajadusel hävitatakse, kolmandaks kõiki "tundmatuid" õhus viibivad lennuvahendeid peetakse vaenulikeks. Venelased igatahes kiristasid hambaid, kuid ei julgenud oma S400 süsteemidele lähedalegi minna teades, et aktiveerimise momendist kauem kui minut või paar need ei eksisteeri. Kokkuvõttes näidati venelastele koht kätte: olete küll Süürias aga meie sõjaline võimekus ja reageerimiskiirus on tänu uutele juhtidele ja muutunud otsustusprotessile teist pikalt üle, lakkuge panni.

Maailma reaktsioon oli enamasti samuti ootuspärane. Lääneliitlased ja enamus sõltumatuid riike toetasid tugevalt ameeriklaste ettevõtmist. Märkimisväärne, et viimasel ajal problemaatiliseks osutunud Türgi president pidas pommitamist igati õigustatuks ja vajalikuks sammuks. Inglaste tööpartei esindaja avaldused muutuvad järjest kummalisemaks. Kuidas küll seletada vasakpoolsete poolehoidu äärmuslikult parempoolsele praktiliselt iga termini järgi fashismile vastavale Kremli rezhiimile. Kas elavad ikka veel kaugetes mälestustes pidades Venemaad Nõukogude Liiduks.

Ratsionaalselt vaevalt pommitamisest suurt tulu tõusis. Hävitati kolm sihtmärki aga seda tüüpi keemilise relva tootmine, mida Süürlased kasutasid, ei vaja mingit erilist tehnoloogiat. Lõpuks siiski julgeti "punase piiri" ületamise eest kiirelt karistada. Loodetavasti paneb edaspidi tõsisemalt mõtlema, kas on mõtet sihukest barbaarset relva kasutada, eriti kui sellest miskit silmnähtavat sõjalist tulu ei tõuse. Kõige olulisem moment ehk ongi Putinile trääsa näitamine. Karta on, et Kremli kaak seda nii ei jäta ja korraldab mingi jampsi. Paraku enne jalka MM'i ta seda vaevalt teeb, sest tahab ju Hitlerist ägedam olla, viimane sai küll olümpiamänge aga mitte jalka MM pidamist tähistada.

2 comments:

  1. Alles see oli kui Iraaki mindi ja põhjuseks toodi keemia relvad mida polnud. :)

    ReplyDelete
  2. Tõsi, kuid kui võrrelda lääne riikide (seekord olla nii brittidel, prantslastel kui USA'l tõendeid keemiarelva kasutamise kohta) ia pidevalt jultunult valetava venemaa propaganda usaldatavust siis paraku on esimesed ikka pika puuga üle. Keemiarelv ja bakterioloogiline on ikka sellised, mille kasutamise kahtluse korral tuleks väga karmilt reageerida. Eelkõige nende hirmutamiseks, kes võiks kaaluma hakata kui mingit karistust ei järgne. vaevalt me tahaks sihukeses maailmas elada, kus keemiarelv muutub tavaliseks sõjapidamise vahendiks.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!