Sunday, November 24, 2019

Rebane

Lõpuks on Frederick Forsythi "The Fox" tööle ja töölt koju sõites läbi kuulatud. Paljutõotava algusega keskmisest parem põnevik oleks lühikokkuvõte. Tegevus jookseb ladusalt ja lugu suht põnevalt üles ehitatud. Kui autos sõites liialt süvenemata kuulata on täitsa hea. Paraku kipuvad mitmed lihtsad faktivead üldpilti rikkuma. Kõige häirivam oli asjaolu, et ei kirjanik ega toimetaja polnud viitsinud tehnilistele detailidele eriti tähelepanu pöörata. Termotuuma ja tuumapomm, mis põhimõtteliselt täiesti erinevad relvad, on lootusetult segi aetud.

Läbivaks teemaks briti salaluure poolt teismelise autistist arvutigeeniuse kasutamine üle maailma igasugu salajaste programmide ja andmepankade juurde murdmiseks. Muidugi arusaadav, et teemast "kuidas" libisetakse üle nagu igas ulmekas, kus toimub valgusekiirusest kiiremini liikumine. Samas natukenegi arvutiasjandust tundva kodaniku intelligentsi solvab väide, et üle interneti saad kontrolli "air gapiga" eraldatud võrgu üle. Air gap tähendab füüsilist (nii traadiga kui traadita) süsteemi eraldatust internetist, mistõttu üle neti pole ligipääs võimalik. Ainus võimalus sellise süsteemi häkkimiseks on füüsiline juurdepääs kasutades inimfaktorit, kes kas viib andmekandjal viiruse üle air gapi või installeerib mingi air gappi ületava ühenduse nagu näiteks wifi pulk.

Karakterid on suht klassikalised pakkumata erilist üllatusmomenti. Eriti teravalt torkab tegevuse realismi puudus silma võrreldes Johan Falki filmidega. Selles raamatus head saavad väga harva kannatada ja on hullult osavamad kui pahad. Ajaloolisi fakte on kasutatud kontrollimata nagu näiteks Stalingradi vene snaiperit, kes oli puhas propaganda väljamõeldis nagu ka tema poolt väidetavalt tapetud saksa snaiper (Koenigi nimeline küll eksisteeris kuid ei viibinud sõja ajal kunagi Stalingradi lähedalgi). Putini kujutamine on üks lõbusamaid kohti raamatus, mis natuke fantaasiat pingutades isegi usutav tundub. Põhja-Korea liider, teine selline ebasümpaatne tegelane.

Lõpplahendus on üsna ootuspärane. Imala meki jätab ligi liiga õnnelik "päikesesse ratsutav" seltskond. Sobib neile, kes ilma liialt süvenemata tahavad põnevikku lugedes mõned õhtupoolikud tugitoolis lebotades raisata. Kümne palli süsteemis annaks ehk 6.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!