Wednesday, November 6, 2019

Jooks on lahe - 4min/km murtud


Jooksurindel on toimunud mõningad muutused, vaatamata ilmade jahenemisele paremuse poole ikka. Oktoobri lõpus otsisin mingit mõnusat interneti jooksupäevikut, ei viitsi ju numbreid käsitsi exeli või openoffice tabelisse toksida. Numbreid tahaks näha ja analüüsida selle mõttega, et näha mis ja kui palju avaldab jooksutulemustele mõju. No näiteks palju temperatuur tähendab, kui hästi pulsisagedus jooksukiirusega korrelatsioonis, mis olulisem: kas sammu tihedus või pikkus, ... jne ... Tundus, et paar jooksuäppi peavad päevikut automaatselt, aga muidugi need mis paremad on ka tasulised. 

Katsetamise mõttes laadisin väidetavalt maailma populaarseima Strava alla. Enamuse probleemiks on asjaolu, et Huawei pulsikella pulsisagedust ei oska lugeda, selle infi saan ikka Huawei enda äpi pealt. Tegelt olen Huawei Health'ga üsna rahul, ainult distantsi mõõdab sutsu lühemana ja ei paku mingit päeviku või tulemuste organiseerimise, analüüsi võimet. Strava mõõdab läbi mobla distantsi üllatavalt täpselt, ja isegi tasuta versiooni juures on natu paremini jooksuandmed organiseeritud. Kui saaks pulsisageduse ka kuidagi sinna äppi sisse loetud oleks täismäng.

Kiireim kilomeetri vaheaeg 3:54m
Pealkirjas olevasse gruppi sattusin kuidagi pooljuhuslikult, paar FB sõpra vist liikmed mistõttu FB's hüppas üles. Viskasin pilgu peale ja astusin pikemalt mõtlemata liikmeks nähes, et nad on üles seadnud väljakutse Novembriks iga päev vähemalt 5km joosta või jalutada. Viis päeva võib logeleda, et loosist osavõtmisel osaleda. Loos mind ei huvitanud aga väljakutse iseenesest äge mõte. Vaadates tagasi oma jooksuajalugu olen aprillist alates praktiliselt kõik kuud pea iga päev jooksmas käinud, ainult puhkusekuu juuli jäi kesiseks. Tol ajal jooksin pigem 4 km päevas aga niikuinii olin plaaninud selle 5 peale tõsta ja enamuse päevi sai eelmisel kahel kuul 5km lipatud. Seega ei tohiks olla tegu ülejõukäiva väljakutsega. Liitusin 3. Novembril kahepäevase händikäpiga. Teisi liikmeid jälgides selgub, et päevas tuleb üle 500 postituse osavõtjatelt. Enamus paraku kõndijad, üksikute jooksjate hulgas on vaid kaks silma jäänud, kes enam-vähem minu tempos liiguvad. Seega puudub võistlusmoment aga ehk ongi parem, muidu hakkaks veel kiiruse pärast punnima. Momendil on küll tunne, et peaks suutma väljakutse täita, eriti tänu asjaolule, et kõndimine läheb ka arvesse, lihtsalt vaja 5km ühe jutiga teha.
5km rekord ja miili ning 2 miili ajad
Tänu Strava äpi andmetöötlusele sain teada, et tänase jooksuga saavutasin nii kilomeetri kui 5 kildi rekordi. Kilomeetrit pole teismelisest peale ametlikult alla 4 mindi jooksnud ja 5  kilti pole aja peale kunagi silganud kui viimane paar kuud välja arvata. Võimalik, et olen varem veits kiiremini jooksnud, aga siis polnud Stravat installitud. See äpp otsib üles kogudistantsist kõige kiirema vastava pikkusega etapi. Kilomeetri puhul võib muidugi juhtuda, et aeg petlikult hea kuna suur osa just sellest jupist allamäge. 5 kildi juures ilmselt mõõtis tagumisest otsast, kuna esimene soojenduse kilt alati aeglasem. Tavaliselt ei viitsi ma soendust ja distantsi eraldi mõõta. Mõistlik oleks enne ajavõtu alustamist teha kilt soojenduseks ja peale distantsi läbimist kilt rahunemiseks. Nii soojendus kui rahunemine on mulle 6min/km just paras. Viit kilti võib siis tavalise tempoga joosta alla 5 mindi kilomeetri peale.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!