Monday, November 18, 2019

5K rekord

Strava numbrid ja 5K rekord
Eelmise nädala algul tuli meil paks lumi maha, mis muutis jooksmise parasjagu problemaatiliseks. Esmaspäeva öösel sadas paarkümmend senti eeskujulike kodanike poolt kokkuriisutud lehehunnikutele. Linna poolt plaanitud lehekorjamise masinate asemel saadeti välja hoopis lumesahad. Peale pühapäevast 10K jooksu kulgesid järgmised päevad vaheldumisi lumes ja lörtsilägas sumpamisega. Kõige hullema lume ja paksema lörtsiga tegin jalutuskäigu pargis, et jooksuklubi väljakutse 5km päevas ilusti kirja läheks. Sihukeste oludega jooksmiseks oleks vaja spets jalatseid, ei kujuta isegi ette millised kõikse mõistlikumad oleks. Suusatamist ei maksa soovitada, sest lähiümbruses pole murdmaa radasid. Novembri paks lumi on minu mäletamist järgi enneolematu, enamus jõulusid ju Torontos maa must.

Seni olen suutnud "Jooks on Lahe" grupis kenasti iga päev "normi" täita ja aeg-ajalt isegi teistelt kiita saanud. Täitsa mõnusalt kõditab eneseuhkust kui mõni kena näitsik (FB profiili pildi alusel) su jooksutulemust laigib ja tunnustava kommentaari lisab😘 Eriti kui kodus kaasa unustab iga päev küsida kuidas täna pulss oli või milline parim kilomeetri aeg😑 Peres nagu üldse ei märgata kui tubli "jooksupoiss" ma olen😞 Samas sain täna hõrgutava õhtusöögi🍗, mis kinnitas veelkord vana tõde, et armastus käib kõhu kaudu😍 Tegelt mõtlesin, et kui oleks vaja tutvust otsida, siis Tinderi asemel eelistaks pigem sihukest sportlike inimeste gruppi. On ju selge, et alla 4 minutise kilomeetri ajaga preili peab päris heas vormis olema😉 No muidugi saab ka siin valetada, mida kinnitab Strava rekorditabel, kus aeg-ajalt maailmarekordit ületavad tulemused kajastatud.

Google Fit numbrid
Täna hommikul oli esimene tõepoolest ilus päikseline ja veidi soojem (vaid paar kraadi alla nulli) ilm. Rajale läksin veidi hiljem kui tavaliselt. Moblalt esimese kilomeetri aega kuuldes tekkis mõte rekordit üritada. Hingasin tavalisest sügavamalt proovides alguse tempot hoida. Hiljem selgus, et tegelt tempo tasapisi pidevalt tõusis. Enesetunne oli päris hea, tõsiselt rasket momenti ei tulnudki ette. Kolme kildi peal oli selge, et jooks kulgeb rekordi tempos, peale neljanda kildi tõusu lasin sadakond meetrit lõdvalt ja lisasin siis sammu pikkust. Viimasel kilomeetril olid jalad väsinud, pumpasin kiiremalt hingamisega hapnikku juurde ja uhasin lõpuni. Fit kuulutas viie kildi rekordaja, viimased kolmsada meetrit andsin tuld. Kaardil mõõdetud distants on 5.3 km, eri äpid mõõtsid jooksu pikkuse järgnevalt Fit-5.44km, Huawei-5.26km ja Strava-5.31km. Strava ajavõtu sain kohe kinni lülitada 23:41 peal. Just siis helistas tütar, mistõttu teiste ajavõtu lõpetamine nihkus üle poole mindi edasi, Huawei 24:14 ja Fit 24:24 peale.

Huawei pulsikella numbrid
Viie kildi rekord tuli kõigele vaatamata kõigi kolme andmete põhjal. Straval muidugi parim aeg nii õigeaegse lõpetamise kui ka distantsi kiireima osa valimise (lõpuosa 5km) tõttu. Nähes Strava numbreid 22:11 5km aeg ja keskmine tempo 4:27m/km ei uskunud oma silmi. Salaja lootsin aja veits alla 23 minuti saada, keskmise tempo senisest 5km rekortempost 4:37 kiirema. Huawei muidugi näitaski tänu hilisemale kinnilülitamisele igatepidi nõrgemaid aegu - stardist 5km finishini 23:00 ja keskmine tempo 4:36m/km ehk 13.02km/h, aga isegi need senistest parimad. Võrreldes eelmiste jooksudega on selge, et parem aeg tuleb sammupikkuse mitte tiheduse arvelt. Pulsisagedus oli üllatavalt madal ilmselt tänu jõulisele sügavale hingamisele.

Lõpetuseks pean häbelikult silmi maha laskma. Nimelt selgus lähemal uurimisel, et mu varem välja kilgatud 1km rekord siiski polnud 3:54. Strava keeles on split tavaliselt küll kilomeeter aga kui täiskilomeetriga ei lõpeta siis läheb mis iganes kilomeetrist ülejääv distantsiosa splitina kirja ja selle kohta tuleb keskmine kilomeetri läbimise aeg. Tolle "rekordi" puhul siis tähendas, et viimase 360 meetri mitte viimase kilomeetri keskmine kiirus oli 3:54 m/km. Kilomeetri rekord momendil joostud 3 novembril 4:03 ja korratud 7 novembril.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!